Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Топинамбур

 

100 г топинамбур – 306 kcal

Съдържа витамини: A, B1, B2, B6, C и E. Освен силиций, калий, калций, фосфор, желязо и цинк съдържа също така и  фруктоза, пектинови фибри и аминокиселини.

Конкуренция за картофа

Топинамбурът е бил отглеждан от индианците, още преди откриването на Америка от Колумб. Грудката напомня малко на картофите, въпреки, че с малките си израстъци наподобява джинджифилов корен. На вкус наподобява на артишок или на круша, затова често е наричан земна круша. Може да се консумира суров, да се добавя към салати, може и да се вари, а също така както от картофа могат да се изпържат палачинки. Във Франция грудките на топинамбура са обичайна съставка на салатите. В Германия може да намерите водка – „Бренди Топинамбур”, продуктивността на алкохола от това растение е впечатляваща.

Хранителната грудка на индианците

Подземните грудки на топинамбура от векове са били за индианците както храна, така и лекарство. По-късни изследвания са показали, че намалява нивото на лошия холестерол в организма, регулира кръвното налягане, а също така подобрява храносмилателния тракт. Препоръчва се на хора страдащи от диабет, особено в начална фаза на развитие на болестта. Диетите с участие на топинамбур имат диуретични свойства, затова е полезен също така и при бъбречни заболявания. На препаратите и ястията от земна круша се преписват също така и защитни свойства, стимулиращи организма за премахване на токсините като напр.на тежките метали.

Лимона на севера

Горещият чай с резенче топинамбур има вкусовите качества на чая с лимон. Поради това грудките на топинамбура са наричани „лимона на севера”.

За оцеляване

В Америка топинамбурът има голямо значение за хората, практикуващи  изкуството на оцеляване. Многократно също така е спасявал от гладна смърт първите европейски заселници в Америка.


Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.