Самата концепция за еднородна немска кухня се е появила в другата половина на XIX век, заедно със свързването на немските земи в една държава.
Любители на картофитеКартофите в немската кухня се приготвят по много начини: печени, пържени или прибавяни към студени салати. Немците не обичат много пюре, предпочитат кнедли. Добра и хранителна храна е Eintopf – голямо блюдо приготвено в една тенджера което замества целия обяд. В зависимост от съставките, прилича на супа, ястие или гулаш. Прибавя се почти всичко, което е под ръка. Измежду десертите особено харесван е произлизащият от Австрия Apfelstrudel – горещ ябълков щрудел.
В западна Германия - Шварцвалд и Баден-Вюртемберг много силно се усеща влиянието на съседна Швейцария и Франция. Много важна роля в кухнята изпълняват зеленчуците. На юг, а по точно в Бавария, се ядат повече мазнини и може би точно поради тази причина немската кухня в продължение на много години е била призната за много мазна и не е получавала световна популярност.
Супите в ГерманияНе много популярни, но най-известните са Gulaschsuppe – подобна на унгарското ястие ungarische, пикантна супа Bohnensuppe и супата с наименованието Zwiebelsuppe – подобна до френската супа с червен лук. Източните германци често готвят солянка – пикантна украинска супа с нарязана наденица. По известни от нея са супата с кнедли напр. баварската супа Leberknödelsuppe. Останалите предястия не са прекалено сложни. Това обикновено са салати, пастет или мезета. В северна Германия голяма роля в кухнята играят рибата и морските дарове. Най-обичаната риба е пъстървата.
Ястията на немската кухня са винаги засищащи, калорични и много вкусни. Голяма роля в нея играе месото, особено свинското, което се приготвя по много различни начини. Най-вероятно няма да се намери човек на света, който поне веднъж в живота си да не е чул за немските наденички или т. нар. „франкфурти” (още извесни като хот-дог).
Кисело зелеМного популярно в Германия е зелето: варено, пържено, кисело. Появило се е на територията на Германия много отдавна и от тогава не е изгубило своята роля в кухнята. Зеленото зеле се маринова като Sauerkraut, червеното се готви с ябълки и се нарича Apfelrotkohl. Освен зелето немците много обичат аспержи. Сезонът на аспержите продължава от април до юни. По това време много ресторанти сервират т.н. аспержено меню.
Кафе всеки денОт напитките по-известно от чая е кафето. С думата „Kaffeekuchen” немците наричат кафето със сладкиш, т.е. докато се пие кафе, с него се изяжда произволен десерт.
Празникът на бирата– ОктобърфестНемците обичат големите семейни празници и даже се хранят заедно в голям семеен кръг. Всеки знае, че немците много обичат бира и тя е напитка номер едно в Германия. Затова голяма популярност има годишният празник на бирата – Октобърфест. Към най-известните видове бира са: pils –традиционното горчиво пиво и weizen – бяло пиво от горната ферментация, с 50% участие на пшеничен малц. По време на Октобърфеста се ядат също така много шунки и джолани.