Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Немска кухня

Самата концепция за еднородна немска кухня се е появила в другата половина на XIX век, заедно със свързването на немските земи в една държава.

Любители на картофите

Картофите в немската кухня се приготвят по много начини: печени, пържени или прибавяни към студени салати. Немците не обичат много пюре, предпочитат кнедли. Добра и хранителна храна е Eintopf – голямо блюдо приготвено в една тенджера което замества целия обяд. В зависимост от съставките, прилича на супа, ястие или гулаш. Прибавя се почти всичко, което е под ръка. Измежду десертите особено харесван е произлизащият от Австрия Apfelstrudel – горещ ябълков щрудел.
 
немска супа с картофи, зеленчуци и месо в пластмасова купа

Регионални традиции

В западна Германия - Шварцвалд и Баден-Вюртемберг много силно се усеща влиянието на съседна Швейцария и Франция. Много важна роля в кухнята изпълняват зеленчуците. На юг, а по точно в Бавария, се ядат повече мазнини и може би точно поради тази причина немската кухня в продължение на много години е била призната за много мазна и не е получавала световна популярност.

Супите в Германия

Не много популярни, но най-известните са Gulaschsuppe – подобна на унгарското ястие ungarische, пикантна супа Bohnensuppe и супата с наименованието Zwiebelsuppe – подобна до френската супа с червен лук. Източните германци често готвят солянка – пикантна украинска супа с нарязана наденица. По известни от нея са супата с кнедли напр. баварската супа Leberknödelsuppe. Останалите предястия не са прекалено сложни. Това обикновено са салати, пастет или мезета. В северна Германия голяма роля в кухнята играят рибата и морските дарове. Най-обичаната риба е пъстървата.

Наденички обвити в тесто с маруля под тях
 

Наденичките – известен немски продукт

Ястията на немската кухня са винаги засищащи, калорични и много вкусни. Голяма роля в нея играе месото, особено свинското, което се приготвя по много различни начини. Най-вероятно няма да се намери човек на света, който поне веднъж в живота си да не е чул за немските наденички или т. нар. „франкфурти” (още извесни като хот-дог).

Кисело зеле

Много популярно в Германия е зелето: варено, пържено, кисело. Появило се е на територията на Германия много отдавна и от тогава не е изгубило своята роля в кухнята. Зеленото зеле се маринова като Sauerkraut, червеното се готви с ябълки и се нарича Apfelrotkohl. Освен зелето немците много обичат аспержи. Сезонът на аспержите продължава от април до юни. По това време много ресторанти сервират т.н. аспержено меню.

Кафе всеки ден

От напитките по-известно от чая е кафето. С думата „Kaffeekuchen” немците наричат кафето със сладкиш, т.е. докато се пие кафе, с него се изяжда произволен десерт.

Празникът на бирата– Октобърфест

Немците обичат големите семейни празници и даже се хранят заедно в голям семеен кръг. Всеки знае, че немците много обичат бира и тя е напитка номер едно в Германия. Затова голяма популярност има годишният празник на бирата – Октобърфест. Към най-известните видове бира са: pils –традиционното горчиво пиво и weizen – бяло пиво от горната ферментация, с 50% участие на пшеничен малц. По време на Октобърфеста се ядат също така много шунки и джолани.

Рецепти, които може да ви интересуват

Пиле със зелен фасул и горчица
Пиле със зелен фасул и горчица

Вкусна рецепта за пиле със зелен фасул и горчица.

2 човека 30-45 минути Умерено
Зеленчуков дует с прошуто
Зеленчуков дует с прошуто

Бърза и вкусна рецепта за предястие с прошуто.

4 човека 15-30 минути Лесно
Зелен боб с яйца
Зелен боб с яйца

Това е много лесно за приготвяне лятно ястие, което всички грузинци обичат.

3 човека над 45 минути Лесно
Панакота с карфиол и спанак
Панакота с карфиол и спанак

Красиво, цветно, здравословно и оригинално предястие, панакота с карфиол и спанак ще стане истинско украшение на всяко парти, блок маса или семейно празненство.

6 човека под 15 минути Лесно
Немска кухня

Самата концепция за еднородна немска кухня се е появила в другата половина на XIX век, заедно със свързването на немските земи в една държава.

Любители на картофите

Картофите в немската кухня се приготвят по много начини: печени, пържени или прибавяни към студени салати. Немците не обичат много пюре, предпочитат кнедли. Добра и хранителна храна е Eintopf – голямо блюдо приготвено в една тенджера което замества целия обяд. В зависимост от съставките, прилича на супа, ястие или гулаш. Прибавя се почти всичко, което е под ръка. Измежду десертите особено харесван е произлизащият от Австрия Apfelstrudel – горещ ябълков щрудел.
 
немска супа с картофи, зеленчуци и месо в пластмасова купа

Регионални традиции

В западна Германия - Шварцвалд и Баден-Вюртемберг много силно се усеща влиянието на съседна Швейцария и Франция. Много важна роля в кухнята изпълняват зеленчуците. На юг, а по точно в Бавария, се ядат повече мазнини и може би точно поради тази причина немската кухня в продължение на много години е била призната за много мазна и не е получавала световна популярност.

Супите в Германия

Не много популярни, но най-известните са Gulaschsuppe – подобна на унгарското ястие ungarische, пикантна супа Bohnensuppe и супата с наименованието Zwiebelsuppe – подобна до френската супа с червен лук. Източните германци често готвят солянка – пикантна украинска супа с нарязана наденица. По известни от нея са супата с кнедли напр. баварската супа Leberknödelsuppe. Останалите предястия не са прекалено сложни. Това обикновено са салати, пастет или мезета. В северна Германия голяма роля в кухнята играят рибата и морските дарове. Най-обичаната риба е пъстървата.

Наденички обвити в тесто с маруля под тях
 

Наденичките – известен немски продукт

Ястията на немската кухня са винаги засищащи, калорични и много вкусни. Голяма роля в нея играе месото, особено свинското, което се приготвя по много различни начини. Най-вероятно няма да се намери човек на света, който поне веднъж в живота си да не е чул за немските наденички или т. нар. „франкфурти” (още извесни като хот-дог).

Кисело зеле

Много популярно в Германия е зелето: варено, пържено, кисело. Появило се е на територията на Германия много отдавна и от тогава не е изгубило своята роля в кухнята. Зеленото зеле се маринова като Sauerkraut, червеното се готви с ябълки и се нарича Apfelrotkohl. Освен зелето немците много обичат аспержи. Сезонът на аспержите продължава от април до юни. По това време много ресторанти сервират т.н. аспержено меню.

Кафе всеки ден

От напитките по-известно от чая е кафето. С думата „Kaffeekuchen” немците наричат кафето със сладкиш, т.е. докато се пие кафе, с него се изяжда произволен десерт.

Празникът на бирата– Октобърфест

Немците обичат големите семейни празници и даже се хранят заедно в голям семеен кръг. Всеки знае, че немците много обичат бира и тя е напитка номер едно в Германия. Затова голяма популярност има годишният празник на бирата – Октобърфест. Към най-известните видове бира са: pils –традиционното горчиво пиво и weizen – бяло пиво от горната ферментация, с 50% участие на пшеничен малц. По време на Октобърфеста се ядат също така много шунки и джолани.