Немска кухня

Самата концепция за еднородна немска кухня се е появила в другата половина на XIX век, заедно със свързването на немските земи в една държава.

Любители на картофите

Картофите в немската кухня са приготвяни също така по много начини: печени, пържени или прибавяни към студени салати. Немците не обичат много пюре, предпочитат кнедли. Добра и хранителна храна е Eintopf – голямо блюдо приготвено в една тенджера което замества целя обяд. В зависимост от съставките прилича на супа, ястие или гулаш. Прибавя се почти всичко, което е под ръка. Измежду десертите особено харесван е произлизащият от Австрия Apfelstrudel – горещ ябълков щрудел.
 
немска супа с картофи, зеленчуци и месо в пластмасова купа

Регионални традиции

В западна Германия - Шварцвалд и Баден-Вюртемберг много силно се чувства влиянието на съседна Швейцария и Франция. Много важна роля в кухнята изпълняват зеленчуците. На юг, а по точно в Бавария се ядат повече мазнини и може би точно поради тази причина немската кухня в продължение на много години е била признавана за много мазна и не е получавала световна популярност.

Супите в Германия

Не са много популярни, най-известните са Gulaschsuppe – подобна на унгарското ястие ungarische, пикантна супа Bohnensuppe и супата с наименованието Zwiebelsuppe – подобна до френската супа с червен лук. Източните германци често готвят солянка – пикантна украинска супа с нарязана наденица. По известни от нея са супата с кнедли напр. баварската супа Leberknödelsuppe. Останалите предястия не са прекалено сложни. Това обикновено са салати, пастет или мезета. В северна Германия голяма роля в кухнята играят рибата и морските дарове. Най-обичаната риба е пъстървата.

Наденички обвити в тесто с маруля под тях
 

Наденичките – известен немски продукт

Ястията на немската кухня са винаги засищащи, калорични и много вкусни. Голяма роля играе в нея месото, особено свинското, което се приготвя по много различни начини. Най-вероятно няма да се намери човек на света, който поне веднъж в живота си да не е чул за немските наденички или т. нар. „франкфурти” (още извесни като хот-дог),

Кисело зеле

Много популярно в Германия е зелето: варено, пържено, кисело. Появило се е на територията на Германия много отдавна и от тогава не е изгубило своята роля в кухнята. Зеленото зеле се маринова като Sauerkraut, червеното се готви с ябълки и се нарича Apfelrotkohl. Освен зелето немците много обичат аспержи. Сезонът на аспержи продължава от април до юни. По това време много ресторанти сервират т.н. аспержино меню.

Кафе всеки ден

От напитките по-известно от чая е кафето. С думата „Kaffeekuchen” немците наричат кафето със сладкиш, т.е. докато се пие кафе, с него се изяжда произволен десерт.

Празникът на бирата– Октобърфест

Немците обичат големите семейни празници и даже се хранят заедно в голям семеен кръг. Всеки знае, че немците много обичат бира и тя е напитка номер едно е Германия. Затова голяма популярност има годишният празник на бирата – Октобърфест. Към най-известните видове бира са: pils –традиционното горчиво пиво и weizen – бяло пиво от горната ферментация с 50% участие на пшеничен малц. По време на Октобърфеста се ядат също така много шунки и джолани.

Рецепти, които може да ви интересуват

Шишчета с гъби и наденица

Шишчета с гъби и наденица

Идеална рецепта за летен пикник сред природата.

3 човека 30-45 минути Умерено
Тортила с masa harina - мексикански палачинки от царевично брашно

Тортила с masa harina - мексикански палачинки от царевично брашно

Рецепта за тортила с masa harina – в Мексико това е най-важната гарнитура към всичко, базова съставка към много ястия, мексикански хляб.

10 човека 30-45 минути Лесно
Салата от кускус и царевица

Салата от кускус и царевица

Екзотична салата за всеки вкус.

3 човека 30-45 минути Лесно
Неделна говежда супа

Неделна говежда супа

Супа от говеждо филе със зеленчуци.

4 човека над 45 минути Лесно
Немска кухня

Самата концепция за еднородна немска кухня се е появила в другата половина на XIX век, заедно със свързването на немските земи в една държава.

Любители на картофите

Картофите в немската кухня са приготвяни също така по много начини: печени, пържени или прибавяни към студени салати. Немците не обичат много пюре, предпочитат кнедли. Добра и хранителна храна е Eintopf – голямо блюдо приготвено в една тенджера което замества целя обяд. В зависимост от съставките прилича на супа, ястие или гулаш. Прибавя се почти всичко, което е под ръка. Измежду десертите особено харесван е произлизащият от Австрия Apfelstrudel – горещ ябълков щрудел.
 
немска супа с картофи, зеленчуци и месо в пластмасова купа

Регионални традиции

В западна Германия - Шварцвалд и Баден-Вюртемберг много силно се чувства влиянието на съседна Швейцария и Франция. Много важна роля в кухнята изпълняват зеленчуците. На юг, а по точно в Бавария се ядат повече мазнини и може би точно поради тази причина немската кухня в продължение на много години е била признавана за много мазна и не е получавала световна популярност.

Супите в Германия

Не са много популярни, най-известните са Gulaschsuppe – подобна на унгарското ястие ungarische, пикантна супа Bohnensuppe и супата с наименованието Zwiebelsuppe – подобна до френската супа с червен лук. Източните германци често готвят солянка – пикантна украинска супа с нарязана наденица. По известни от нея са супата с кнедли напр. баварската супа Leberknödelsuppe. Останалите предястия не са прекалено сложни. Това обикновено са салати, пастет или мезета. В северна Германия голяма роля в кухнята играят рибата и морските дарове. Най-обичаната риба е пъстървата.

Наденички обвити в тесто с маруля под тях
 

Наденичките – известен немски продукт

Ястията на немската кухня са винаги засищащи, калорични и много вкусни. Голяма роля играе в нея месото, особено свинското, което се приготвя по много различни начини. Най-вероятно няма да се намери човек на света, който поне веднъж в живота си да не е чул за немските наденички или т. нар. „франкфурти” (още извесни като хот-дог),

Кисело зеле

Много популярно в Германия е зелето: варено, пържено, кисело. Появило се е на територията на Германия много отдавна и от тогава не е изгубило своята роля в кухнята. Зеленото зеле се маринова като Sauerkraut, червеното се готви с ябълки и се нарича Apfelrotkohl. Освен зелето немците много обичат аспержи. Сезонът на аспержи продължава от април до юни. По това време много ресторанти сервират т.н. аспержино меню.

Кафе всеки ден

От напитките по-известно от чая е кафето. С думата „Kaffeekuchen” немците наричат кафето със сладкиш, т.е. докато се пие кафе, с него се изяжда произволен десерт.

Празникът на бирата– Октобърфест

Немците обичат големите семейни празници и даже се хранят заедно в голям семеен кръг. Всеки знае, че немците много обичат бира и тя е напитка номер едно е Германия. Затова голяма популярност има годишният празник на бирата – Октобърфест. Към най-известните видове бира са: pils –традиционното горчиво пиво и weizen – бяло пиво от горната ферментация с 50% участие на пшеничен малц. По време на Октобърфеста се ядат също така много шунки и джолани.