
Самата концепция за еднородна немска кухня се е появила в другата половина на XIX век, заедно със свързването на немските земи в една държава.
Любители на картофите

Регионални традиции
В западна Германия - Шварцвалд и Баден-Вюртемберг много силно се усеща влиянието на съседна Швейцария и Франция. Много важна роля в кухнята изпълняват зеленчуците. На юг, а по точно в Бавария, се ядат повече мазнини и може би точно поради тази причина немската кухня в продължение на много години е била призната за много мазна и не е получавала световна популярност.
Супите в Германия
Не много популярни, но най-известните са Gulaschsuppe – подобна на унгарското ястие ungarische, пикантна супа Bohnensuppe и супата с наименованието Zwiebelsuppe – подобна до френската супа с червен лук. Източните германци често готвят солянка – пикантна украинска супа с нарязана наденица. По известни от нея са супата с кнедли напр. баварската супа Leberknödelsuppe. Останалите предястия не са прекалено сложни. Това обикновено са салати, пастет или мезета. В северна Германия голяма роля в кухнята играят рибата и морските дарове. Най-обичаната риба е пъстървата.

Наденичките – известен немски продукт
Кисело зеле
Много популярно в Германия е зелето: варено, пържено, кисело. Появило се е на територията на Германия много отдавна и от тогава не е изгубило своята роля в кухнята. Зеленото зеле се маринова като Sauerkraut, червеното се готви с ябълки и се нарича Apfelrotkohl. Освен зелето немците много обичат аспержи. Сезонът на аспержите продължава от април до юни. По това време много ресторанти сервират т.н. аспержено меню.
Кафе всеки ден
От напитките по-известно от чая е кафето. С думата „Kaffeekuchen” немците наричат кафето със сладкиш, т.е. докато се пие кафе, с него се изяжда произволен десерт.