
Лукът – това не дотам почитано днес растение, трябва да присъства постоянно в нашето меню заради своето лечебно въздействие.
Неговият химичен състав е причината той да бъде истинска панацея в лечението на много от болестите на цивилизацията. В лука се съдържат белтъчини, захари, малки количества мазнини, витамини от групата B, C и A, а също флавоноиди. Установено е, че лукът регулира трансформацията на холестерола в кръвта, като увеличава нивото на полезната фракция HDL на това съединение.
Близък роднина на лука е чесънът, който подобно на лука понижава нивото на холестерола в кръвта, а освен това благодарение на съдържанието на алицин има антибактериални и противогъбични свойства.Внимание заслужава и целината. В народната медицина на страните на Далечния Изток тя до ден днешен се използва за лечение на високо кръвно налягане, най-вероятно заради откритото неотдавна в нея вещество, което разширява кръвоносните съдове.
Струва си да се разгледат по-подробно и богатите на фолиева киселина и витамин C аспержи. Те са естествен диуретик, а отскоро все повече се говори за тяхното антивирусно въздействие.