100 г чили – 40 kcal Съдържа натрий, калий, калций, магнезий, бета-каротин и витамини B1, B2, B6, C и E. Световноизвестна подправка
Чили е подправка, известна по целия свят, ценена от много кухни, сред които са индийската и мексиканската. Използва се най-често изсушена и на прах, но може да се намери сурова или маринована. Идеално подчертава и подсилва вкуса на ястието, но са известни и нейните сгряващи свойства. Все по-често я срещаме в компанията на сладки продукти и десерти, като традиционния или течния (за пиене) шоколад.
Люта и здравословна
Чили съдържа капсаицин – алкалоид, отговорен за нейния пикантен вкус. Субстанцията има също и здравословни свойства и се използва в производството на аналгетични и затоплящи мехлеми. Този алкалоид възбужда метаболитния процес и ускорява обмяната на веществата, чили може да помага и при диетите за отслабване. Провеждат се изследвания за прилагането на капсаицин в борбата срещу рака. Чилито е източник и на аскорбинова киселина, тоест витамин С.
Scoville Hotness Unit През 1912 година американския химик Wilbur Scoville разработил скалата Scoville, служеща за определяне на лютото в храната, особено на чушката чили. Лютото на чилито достига различни нива, в зависимост от нейния сорт и условията на отглеждане. Скалата Scoville определя лютото въз основа на съдържанието на капсаицин. Чили при самозащита
Капсаицинът се използва и в производството на лютив сълзотворен газ. Свойствата на капсаицина са от полезна при самозащита, не трябва да забравяме старателно да си измием ръцете след контакт с чили. Даже най-малкото количество, в контакт с лигавицата, очите, деликатните и чувствителни участъци на кожата, може да доведе до неприятни последствия.