Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Чили

 

100 г чили – 40 kcal

Съдържа натрий, калий, калций, магнезий, бета-каротин и витамини B1, B2, B6, C и E.

Световноизвестна подправка

Чили е подправка, известна по целия свят, ценена от много кухни, сред които са индийската и мексиканската. Използва се най-често изсушена и на прах, но може да се намери сурова или маринована. Идеално подчертава и подсилва вкуса на ястието, но са известни и нейните сгряващи свойства. Все по-често я срещаме в компанията на сладки продукти и десерти, като традиционния или течния (за пиене) шоколад.

Люта и здравословна

Чили съдържа капсаицин – алкалоид, отговорен за нейния пикантен вкус. Субстанцията има също и здравословни свойства и се използва в производството на аналгетични и затоплящи мехлеми. Този алкалоид възбужда метаболитния процес и ускорява обмяната на веществата, чили може да помага и при диетите за отслабване. Провеждат се изследвания за прилагането на капсаицин в борбата срещу рака. Чилито е източник и на аскорбинова киселина, тоест витамин С.

Scoville Hotness Unit

През 1912 година американския химик Wilbur Scoville разработил скалата Scoville, служеща за определяне на лютото в храната, особено на чушката чили. Лютото на чилито достига различни нива, в зависимост от нейния сорт и условията на отглеждане. Скалата Scoville  определя лютото въз основа на съдържанието на капсаицин.
 

Чили при самозащита

Капсаицинът се използва и в производството на лютив сълзотворен газ. Свойствата на капсаицина са от полезна при самозащита, не трябва да забравяме старателно да си измием ръцете след контакт с чили. Даже най-малкото количество, в контакт с лигавицата, очите, деликатните и чувствителни участъци на кожата, може да доведе до неприятни последствия.Рецепти, съдържащи този зеленчук
Салата с телешко и спанак по виетнамски
Салата с телешко и спанак по виетнамски

Рецепта за салата с телешко, ястие от виетнамската кухня.

4 човека 30-45 минути Лесно
Виетнамска салата с пилешко
Виетнамска салата с пилешко

Рецепта за салата с пилешко, ястие от виетнамската кухня.

4 човека 30-45 минути Лесно
Свинско месо в сладко-кисел сос
Свинско месо в сладко-кисел сос

Свинско месо в сладко-кисел сос, това е израз на свързване на силите ин и ян в кулинарното изкуство – китайския баланс на противоположностите.

4 човека над 45 минути Умерено
Карибска бобена супа
Карибска бобена супа

Рецепта за бобена супа, ястие от карибската кухня.

4 човека над 45 минути Лесно
Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.