![](https://d3d173w0vohr0k.cloudfront.net/bg-bg/articles/993c476ceb1784a10607af2d94b33dd5/cf09dc1fcff404539e5d7ed541cb269b.jpg)
Сгряващи подправки
подобряващи обмяната на веществата и стимулиращи клетките да произвеждат повече енергия, което е особено важно за хората, които са на диета - борещи се с йо-йо ефекта. Съществуват много вкусни и здравословни натурални продукти, които добавени към чая, кафето или какаото, ще подобрят вкуса на напитката и ще ни стоплят. Представяме Ви известните кореноплодни подправки и добавки в нетипична роля – като победители на бактериите и студа.
Джинджифил
Отглежда се в тропическа Азия от над 3000 години. Известното царство на подправката е индийската кухня. Достъпен е както пресен, така и сушен, на парчета или смлян.![Корен джинджифил жълто корен джинджифил и прах в купичка](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/prod-bonduelle/bg-bg/articles/993c476ceb1784a10607af2d94b33dd5/dbd8b85641838884740ba522d2639832.jpg)
Джинджифилът е изключително загряваща съставка на диетата, тъй като влияе положително на храносмилането и кръвообращението и има сгряващи свойства. Това е идеалната добавка към напитките: кафе, чай (вместо лимон), чаша греяно червено вино. Също така може да се консумира както като добавка към месни или рибни ястия, така и към десерти. Богат е също така и на противовъзпалителни субстанции.
Карамфил
Карамфилът, това са сушените пъпки на вечно зелените карамфилови дървета, растящи само в тропически и морски климат – в Малайзия, Индонезия и Танзания. Присъствието на карамфила в Европа дължим на средиземноморската кухня. Добавянето на карамфил към чая или кафето има сгряващ ефект. Подходящ е също така за борш и месни ястия (напр. печена шунка). Антисептичните и аналгетични свойства на карамфила спомагат по време на настинка или грип по-бързо да оздравеем.
Канела
Канелата, която обикновено използваме под формата на прах, е кора на ароматно дърво от Цейлон. Колкото е по-светла, толкова по-добри са нейните качества. През вековете се е използвала в народната медицина като лек против настинка и при общо отслабване на организма. Дори само невероятният аромат на канелата сгрява. Може да се добави към чай, грeяно вино или бира, компот, към свинско месо със сини сливи и ябълков мус, а също така и към печени сладкиши, въпреки че в този случай губи своите лечебни свойства.
![пчелен мед Мед в бурканче и половин резен портокал](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/prod-bonduelle/bg-bg/articles/993c476ceb1784a10607af2d94b33dd5/a581809a406ae099dbea075c9a5f5a35.jpg)
Мед
Мляко, чай или какао подсладени с мед, от години са известни като идеалните напитки за всички зиморничави хора. Медът има противовъзпалителни, регенериращи и пречистващи свойства.Консумирането на мед подпомага развитието на мозъка при децата и подобрява имунната система при възрастните. Не бива да забравяте, че не трябва да го добавяте към горещи течности, тъй като тогава губи повечето свои свойства. Максималната допустима температура е 60 градуса.
Кардамон
Характеризира се с интензивен аромат на корена. Подходящ е към кафе, мляко, шоколад, сирена и десерти. Има също и много приложения при лекуване на настинка, тъй като притежава деликатни противовирусни и подсилващи организма свойства. Облекчава кашлицата, ускорява възстановяването при бронхит. Допълнително помага при стомашно разстройство, освежава дъха и предотвратява развиването на вирусите, подсилва организма.
Портокалови корички
Ароматът на портокаловите корички действа релаксиращо и улеснява заспиването през зимните вечери. Невероятен вкус имат в чая и греяното вино. Също така са подходящи като добавка към торти, сладкиши и спагети болонезе. Ароматът на портокалови корички, който се носи в дома ни успокоява главоболието. Съдържащите се в тях флавоноиди действат противовъзпалително и антибактериално.
Чушки чили
![Люти чушки голям брой червени люти чушки](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/prod-bonduelle/bg-bg/articles/993c476ceb1784a10607af2d94b33dd5/08c27247ac246dfd68b4340617c99b24.jpg)
Ванилия
Ароматът на ванилия е най-приятният от сладките аромати. Най-хубаво мирише самата мъзга, получена от шушулката. Пръчката трябва да се разреже по дължина и по този начин се изважда нейното съдържание. Подходяща е към кафе, чай (ванилова захар), сирена, палачинки и сладкиши. Под формата на тинктура или сироп, се използва при висока температура или при нарушено храносмилане.
Сок от малини
Много подходящ към чай и пудинг. Това е един от най-ефикасните и най-полезните лекове против настинка. Малиновите масла имат сгряващи свойства, а съдържащата се в тях салицилова киселина има свойството да стимулира изпотяването.