Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Мексиканска кухня - ароматната царевица

Преди пристигането на испанците в Мексико не са били известни нито мазнината, нито зехтина. Храната била печена, варена във вода или на пара, понякога печена в ями изкопани в земята. Испанските колонизатори много бързо се „американизирали”, живеейки и хранейки се като туземци. Нови кулинарни техники като пържене, запичане и т.н. - довели до появата на необикновени рецепти.

Хора от кръв и царевица

Преди идването на испанците основната храна била царевицата. В митологията на маите хората били създадени от царевична маса смесена с кръвта на боговете, затова царевицата била издигната в култ. Царевичната маса се е превърнала в основата на хлебните изделия и палачинките
 
Начупени царевични кочани в глинена купа

Tortilla или nachos…?

От царевична маса се пече мексиканският хляб – тортила. За да се приготви тестото, сухите зърна се мокрят в топла вода с калций, варят се до омекване, след това се оставят за една нощ. На следващия ден зърната се изцеждат, изплакват и се мелят. От така смляната смес се формират на тънки палачинки и се нареждат върху загрята глинена плоча наричана comal. Друг вид палачинки са totopos – тънки палачинки нарязани на парчета приготвяни от брашно - опечена и смляна царевица смесена със сол и чили. Американците я популяризирали с наименованието „Nachos”. Бобен Machos В Мексико има около 20 вида боб. Боб в комбинация с царевицата осигуряват съответните аминокиселини, необходими за производството на белтъчини, задължителни за правилното хранене. Бобът се яде варен с ароматни билки или смлян след варене под формата на паста, която се взима с тортила.

Тайната на огнения темперамент

В Мексико chili е било, е и ще бъде царицата на подправките. Мексиканците така симпатизират на чилито, че даже най-доброто и най-изтънченото ястие се смята за незавършено, ако липсва тази подправка. С най-голямо желание се приготвя соса чили – смлени чушчици с червени или зелени домати, сгъстени с паста от тиквени или слънчогледови семки, фъстъци или какао, подправен с всякакви видове билки. Известни са около 90 вида чили, с различни цветове, форми и вкусове.

Мексико: внимателно с млякото!

Най-известният мексикански алкохол разбира се е текилата. Въпреки това не съществува никаква рецепта за коктейл, която би свързвала този алкохол с мляко. Съдържащите се в млякото химически съединения засилват действието на текилата, водещо до силно напиване с алкохола даже при малки количества на двете напитки.

Рецепти, които може да ви интересуват

Патешки бутчета с пролетни зеленчуци
Патешки бутчета с пролетни зеленчуци

Цветна мозайка и впечатляващо ястие

2 човека над 45 минути Трудно
Кöttbullar – шведски кюфтета от мляно месо
Кöttbullar – шведски кюфтета от мляно месо

Кöttbullar – кюфтета от мляно месо – рецептата за това ястие, домакините си предават от поколение на поколение.

4 човека 30-45 минути Умерено
Кремообразно ризото с гъби
Кремообразно ризото с гъби

Кремообразно ризото, което ще ви разтопи от наслада!

3 човека 30-45 минути Умерено
Супа Минестроне с броколи
Супа Минестроне с броколи

Цветна и вкусна супа със зеленчуци и малко на брой съставки

2 човека 15-30 минути Лесно
Мексиканска кухня - ароматната царевица

Преди пристигането на испанците в Мексико не са били известни нито мазнината, нито зехтина. Храната била печена, варена във вода или на пара, понякога печена в ями изкопани в земята. Испанските колонизатори много бързо се „американизирали”, живеейки и хранейки се като туземци. Нови кулинарни техники като пържене, запичане и т.н. - довели до появата на необикновени рецепти.

Хора от кръв и царевица

Преди идването на испанците основната храна била царевицата. В митологията на маите хората били създадени от царевична маса смесена с кръвта на боговете, затова царевицата била издигната в култ. Царевичната маса се е превърнала в основата на хлебните изделия и палачинките
 
Начупени царевични кочани в глинена купа

Tortilla или nachos…?

От царевична маса се пече мексиканският хляб – тортила. За да се приготви тестото, сухите зърна се мокрят в топла вода с калций, варят се до омекване, след това се оставят за една нощ. На следващия ден зърната се изцеждат, изплакват и се мелят. От така смляната смес се формират на тънки палачинки и се нареждат върху загрята глинена плоча наричана comal. Друг вид палачинки са totopos – тънки палачинки нарязани на парчета приготвяни от брашно - опечена и смляна царевица смесена със сол и чили. Американците я популяризирали с наименованието „Nachos”. Бобен Machos В Мексико има около 20 вида боб. Боб в комбинация с царевицата осигуряват съответните аминокиселини, необходими за производството на белтъчини, задължителни за правилното хранене. Бобът се яде варен с ароматни билки или смлян след варене под формата на паста, която се взима с тортила.

Тайната на огнения темперамент

В Мексико chili е било, е и ще бъде царицата на подправките. Мексиканците така симпатизират на чилито, че даже най-доброто и най-изтънченото ястие се смята за незавършено, ако липсва тази подправка. С най-голямо желание се приготвя соса чили – смлени чушчици с червени или зелени домати, сгъстени с паста от тиквени или слънчогледови семки, фъстъци или какао, подправен с всякакви видове билки. Известни са около 90 вида чили, с различни цветове, форми и вкусове.

Мексико: внимателно с млякото!

Най-известният мексикански алкохол разбира се е текилата. Въпреки това не съществува никаква рецепта за коктейл, която би свързвала този алкохол с мляко. Съдържащите се в млякото химически съединения засилват действието на текилата, водещо до силно напиване с алкохола даже при малки количества на двете напитки.