Преди пристигането на испанците в Мексико не са били известни нито мазнината, нито зехтина. Храната била печена, варена във вода или на пара, понякога печена в ями изкопани в земята. Испанските колонизатори много бързо се „американизирали”, живеейки и хранейки се като туземци. Нови кулинарни техники като пържене, запичане и т.н. - довели до появата на необикновени рецепти.
Хора от кръв и царевица
Преди идването на испанците основната храна била
царевицата. В митологията на маите хората били създадени от царевична маса смесена с кръвта на боговете, затова царевицата била издигната в култ. Царевичната маса се е превърнала в основата на хлебните изделия и
палачинките
Tortilla или nachos…?
От царевична маса се пече мексиканският хляб –
тортила. За да се приготви тестото, сухите зърна се мокрят в топла вода с калций, варят се до омекване, след това се оставят за една нощ. На следващия ден зърната се изцеждат, изплакват и се мелят. От така смляната смес се формират на тънки палачинки и се нареждат върху загрята глинена плоча наричана comal. Друг вид палачинки са totopos – тънки палачинки нарязани на парчета приготвяни от брашно - опечена и смляна
царевица смесена със сол и чили. Американците я популяризирали с наименованието „
Nachos”. Бобен Machos В Мексико има около 20 вида боб.
Боб в комбинация с царевицата осигуряват съответните аминокиселини, необходими за производството на белтъчини, задължителни за правилното хранене. Бобът се яде варен с
ароматни билки или смлян след варене под формата на паста, която се взима с тортила.
Тайната на огнения темперамент
В Мексико chili е било, е и ще бъде царицата на подправките. Мексиканците така симпатизират на чилито, че даже най-доброто и най-изтънченото ястие се смята за незавършено, ако липсва тази подправка. С най-голямо желание се приготвя соса чили – смлени чушчици с червени или зелени
домати, сгъстени с паста от тиквени или слънчогледови семки, фъстъци или какао, подправен с всякакви видове билки. Известни са около 90 вида чили, с различни цветове, форми и вкусове.
Мексико: внимателно с млякото!
Най-известният мексикански алкохол разбира се е текилата. Въпреки това не съществува никаква рецепта за коктейл, която би свързвала този алкохол с мляко. Съдържащите се в млякото химически съединения засилват действието на текилата, водещо до силно напиване с алкохола даже при малки количества на двете напитки.