Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Мексиканска кухня - ароматната царевица

Преди пристигането на испанците в Мексико не са били известни нито мазнината, нито зехтина. Храната била печена, варена във вода или на пара, понякога печена в ями изкопани в земята. Испанските колонизатори много бързо се „американизирали”, живеейки и хранейки се като туземци. Нови кулинарни техники като пържене, запичане и т.н. - довели до появата на необикновени рецепти.

Хора от кръв и царевица

Преди идването на испанците основната храна била царевицата. В митологията на маите хората били създадени от царевична маса смесена с кръвта на боговете, затова царевицата била издигната в култ. Царевичната маса се е превърнала в основата на хлебните изделия и палачинките
 
Начупени царевични кочани в глинена купа

Tortilla или nachos…?

От царевична маса се пече мексиканският хляб – тортила. За да се приготви тестото, сухите зърна се мокрят в топла вода с калций, варят се до омекване, след това се оставят за една нощ. На следващия ден зърната се изцеждат, изплакват и се мелят. От така смляната смес се формират на тънки палачинки и се нареждат върху загрята глинена плоча наричана comal. Друг вид палачинки са totopos – тънки палачинки нарязани на парчета приготвяни от брашно - опечена и смляна царевица смесена със сол и чили. Американците я популяризирали с наименованието „Nachos”. Бобен Machos В Мексико има около 20 вида боб. Боб в комбинация с царевицата осигуряват съответните аминокиселини, необходими за производството на белтъчини, задължителни за правилното хранене. Бобът се яде варен с ароматни билки или смлян след варене под формата на паста, която се взима с тортила.

Тайната на огнения темперамент

В Мексико chili е било, е и ще бъде царицата на подправките. Мексиканците така симпатизират на чилито, че даже най-доброто и най-изтънченото ястие се смята за незавършено, ако липсва тази подправка. С най-голямо желание се приготвя соса чили – смлени чушчици с червени или зелени домати, сгъстени с паста от тиквени или слънчогледови семки, фъстъци или какао, подправен с всякакви видове билки. Известни са около 90 вида чили, с различни цветове, форми и вкусове.

Мексико: внимателно с млякото!

Най-известният мексикански алкохол разбира се е текилата. Въпреки това не съществува никаква рецепта за коктейл, която би свързвала този алкохол с мляко. Съдържащите се в млякото химически съединения засилват действието на текилата, водещо до силно напиване с алкохола даже при малки количества на двете напитки.

Рецепти, които може да ви интересуват

Топла салата със зелен фасул, тиквички и хрупкава панчета
Топла салата със зелен фасул, тиквички и хрупкава панчета

Питателна салата, богата на витамини, перфектна за обяд или лека вечеря

2 човека 15-30 минути Умерено
Пролетни рулца със зелен и жълт фасул
Пролетни рулца със зелен и жълт фасул

Посрещнете своите гости с едно чудесно, лесноза приготвяне и здравословно ястие

2 човека 15-30 минути Лесно
Кремообразна паста с грах и аспержи
Кремообразна паста с грах и аспержи

Ако ви се хапва вкусна паста, тази рецепта е за вас! Тя е лесна за приготвяне и ще жадувате за още една порция.

2 човека 15-30 минути Лесно
Грилована сьомга със сладка царевица
Грилована сьомга със сладка царевица

Впечатляващо ястие, което ще очарова вашите сетива!

2 човека 30-45 минути Трудно
Мексиканска кухня - ароматната царевица

Преди пристигането на испанците в Мексико не са били известни нито мазнината, нито зехтина. Храната била печена, варена във вода или на пара, понякога печена в ями изкопани в земята. Испанските колонизатори много бързо се „американизирали”, живеейки и хранейки се като туземци. Нови кулинарни техники като пържене, запичане и т.н. - довели до появата на необикновени рецепти.

Хора от кръв и царевица

Преди идването на испанците основната храна била царевицата. В митологията на маите хората били създадени от царевична маса смесена с кръвта на боговете, затова царевицата била издигната в култ. Царевичната маса се е превърнала в основата на хлебните изделия и палачинките
 
Начупени царевични кочани в глинена купа

Tortilla или nachos…?

От царевична маса се пече мексиканският хляб – тортила. За да се приготви тестото, сухите зърна се мокрят в топла вода с калций, варят се до омекване, след това се оставят за една нощ. На следващия ден зърната се изцеждат, изплакват и се мелят. От така смляната смес се формират на тънки палачинки и се нареждат върху загрята глинена плоча наричана comal. Друг вид палачинки са totopos – тънки палачинки нарязани на парчета приготвяни от брашно - опечена и смляна царевица смесена със сол и чили. Американците я популяризирали с наименованието „Nachos”. Бобен Machos В Мексико има около 20 вида боб. Боб в комбинация с царевицата осигуряват съответните аминокиселини, необходими за производството на белтъчини, задължителни за правилното хранене. Бобът се яде варен с ароматни билки или смлян след варене под формата на паста, която се взима с тортила.

Тайната на огнения темперамент

В Мексико chili е било, е и ще бъде царицата на подправките. Мексиканците така симпатизират на чилито, че даже най-доброто и най-изтънченото ястие се смята за незавършено, ако липсва тази подправка. С най-голямо желание се приготвя соса чили – смлени чушчици с червени или зелени домати, сгъстени с паста от тиквени или слънчогледови семки, фъстъци или какао, подправен с всякакви видове билки. Известни са около 90 вида чили, с различни цветове, форми и вкусове.

Мексико: внимателно с млякото!

Най-известният мексикански алкохол разбира се е текилата. Въпреки това не съществува никаква рецепта за коктейл, която би свързвала този алкохол с мляко. Съдържащите се в млякото химически съединения засилват действието на текилата, водещо до силно напиване с алкохола даже при малки количества на двете напитки.
Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.