Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Бодлив каперсник

 

100 г каперси – 23 kcal

Съдържат голямо количество антиоксиданти (bioflavinoid rutin), значително количество натрий и малко витамин С.

Екзотична подправка

Цветовете на каперсника се мариноват по различни начини – използват се олио, оцет, солна саламура. Така приготвените каперси се използват в много ястия в средиземноморската кухня. Поради своя специфичен, силен вкус, се използва основно като подправка. Използва се в рецепти за салати, сосове и пица. В изисканата френска кухня сосът от каперси, тоест бял сос с лъжица каперси, се сервира с варени меса. Трябва да се избягва задушаването на каперсите при висока температура, тъй като губят своя неповторим вкус. Най-добре е да се добавят, напр., когато сосът е топъл.

Народен афродизиак

Каперсите допринасят за намаляване на подуването на корема, има антиревматични свойства, подобряващи функцията на черния дроб. Инфузията от корени и кора от храстите има лечебни свойства и се използва за лечение на анемия и артрит. Според народна медицина, използването на каперси в диетата на мъже може да помогне при лечението на импотентност.

Библейски символ на преходност

Библейските каперси цъфтят само един ден – от сутринта до следобед. Същият ден узрява неговият плод. Затова каперсите са библейския символ на преходност... Интересен е фактът, че растението е тясно свързано със зелето.
 

Вместо соли...

Пепелта от изгорени корени на каперси може да се използва като източник на соли.



Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.