Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Бодлив каперсник

 

100 г каперси – 23 kcal

Съдържат голямо количество антиоксиданти (bioflavinoid rutin), значително количество натрий и малко витамин С.

Екзотична подправка

Цветовете на каперсника се мариноват по различни начини – използват се олио, оцет, солна саламура. Така приготвените каперси се използват в много ястия в средиземноморската кухня. Поради своя специфичен, силен вкус, се използва основно като подправка. Използва се в рецепти за салати, сосове и пица. В изисканата френска кухня сосът от каперси, тоест бял сос с лъжица каперси, се сервира с варени меса. Трябва да се избягва задушаването на каперсите при висока температура, тъй като губят своя неповторим вкус. Най-добре е да се добавят, напр., когато сосът е топъл.

Народен афродизиак

Каперсите допринасят за намаляване на подуването на корема, има антиревматични свойства, подобряващи функцията на черния дроб. Инфузията от корени и кора от храстите има лечебни свойства и се използва за лечение на анемия и артрит. Според народна медицина, използването на каперси в диетата на мъже може да помогне при лечението на импотентност.

Библейски символ на преходност

Библейските каперси цъфтят само един ден – от сутринта до следобед. Същият ден узрява неговият плод. Затова каперсите са библейския символ на преходност... Интересен е фактът, че растението е тясно свързано със зелето.
 

Вместо соли...

Пепелта от изгорени корени на каперси може да се използва като източник на соли.Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.