100 г каперси – 23 kcal Съдържат голямо количество антиоксиданти (bioflavinoid rutin), значително количество натрий и малко витамин С. Екзотична подправка
Цветовете на каперсника се мариноват по различни начини – използват се олио, оцет, солна саламура. Така приготвените каперси се използват в много ястия в средиземноморската кухня. Поради своя специфичен, силен вкус, се използва основно като подправка. Използва се в рецепти за салати, сосове и пица. В изисканата френска кухня сосът от каперси, тоест бял сос с лъжица каперси, се сервира с варени меса. Трябва да се избягва задушаването на каперсите при висока температура, тъй като губят своя неповторим вкус. Най-добре е да се добавят, напр., когато сосът е топъл.
Народен афродизиак
Каперсите допринасят за намаляване на подуването на корема, има антиревматични свойства, подобряващи функцията на черния дроб. Инфузията от корени и кора от храстите има лечебни свойства и се използва за лечение на анемия и артрит. Според народна медицина, използването на каперси в диетата на мъже може да помогне при лечението на импотентност.
Библейски символ на преходност Библейските каперси цъфтят само един ден – от сутринта до следобед. Същият ден узрява неговият плод. Затова каперсите са библейския символ на преходност... Интересен е фактът, че растението е тясно свързано със зелето. Вместо соли...
Пепелта от изгорени корени на каперси може да се използва като източник на соли.