100 г каперси – 23 kcal Съдържат голямо количество антиоксиданти (bioflavinoid rutin), значително количество натрий и малко витамин С. Екзотична подправка

Цветовете на каперсника се мариноват по различни начини – използват се олио, оцет, солна саламура. Така приготвените каперси се използват в много ястия в средиземноморската кухня. Поради своя специфичен, силен вкус, се използва основно като подправка. Използва се в рецепти за салати, сосове и пица. В изисканата френска кухня сосът от каперси, тоест бял сос с лъжица каперси, се сервира с варени меса. Трябва да се избягва задушаването на каперсите при висока температура, тъй като губят своя неповторим вкус. Най-добре е да се добавят, напр., когато сосът е топъл.

Народен афродизиак

Каперсите допринасят за намаляване на подуването на корема, има антиревматични свойства, подобряващи функцията на черния дроб. Инфузията от корени и кора от храстите има лечебни свойства и се използва за лечение на анемия и артрит. Според народна медицина, използването на каперси в диетата на мъже може да помогне при лечението на импотентност.

Библейски символ на преходност Библейските каперси цъфтят само един ден – от сутринта до следобед. Същият ден узрява неговият плод. Затова каперсите са библейския символ на преходност... Интересен е фактът, че растението е тясно свързано със зелето.   Вместо соли...

Пепелта от изгорени корени на каперси може да се използва като източник на соли.

Открийте списъците със зеленчуците ни

12 Зеленчуци на 60
Вижте всички зеленчуци

Нашите рецепти

Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +
  • Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.

  • Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.

  • Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.

Вижте още рецепти