
Диета за зимата
За да има осезаем ефект е необходимо зимната диета да се спазва поне два месеца. Препоръчително е да се съчетае с физическа активност – фитнес, танци или др.
Въпреки, че няма разлика в количеството нужни калории през зимата и лятото, то трябва да разнообразяваме менюто си.
Повече енергия
Организмът има нужда да си набавя по-голяма доза енергия от храната, за да изравни топлинния баланс, затова и имаме апетит за повече и по калорична храна.
Необходими препоръки, т.е. не какво да се яде, а какво да се избягва?
• пълнозърнести продукти, бобови растения, постно месо, черен дроб - източници на желязо и витамин В и Е, чиито недостиг води до умора.
• броят хранения е най-важен – четири пъти дневно е абсолютният минимум.
Храненето на 3 часа ще даде възможност за топлинно равновесие в организма
• засищащата закуска предотвратява настинките, а ранното най-бързо изгаряне на мазнини няма да доведе до увеличаване на мастната тъкан, и тогава организмът най-добре усвоява хранителните съставки
• зеленчуци и плодове: домати, чушка, броколи, брюкселско зеле, зелена салата, целина, портокали, грейпфрут, пъпеш, киви съдържащо витамин А, С и Е (помагат да се използва енергията от храната и стимулира имунната система) трябва да бъдат добавяни към всяко хранене
• млечни продукти, пилешко, риби, телешко, боб, зърно, кълнове, орехи са източници на витамини от група В, важни от гледна точка на устойчивостта и антидепресивните действия
• месо, бобови растения, в това число и лещата, а също така каши доставящи съответната порция желязо, предпазващи по този начин от анемия и от намаляване на устойчивостта на организма
• пълнозърнестите и типовите храни, както и кашите съдържащи целулоза, са засищащи и едновременно представляват източник на енергия, която през зимата трябва да бъде точно 50% от въглехидратите
• риба, пилешко, яйца, броколи, царевица и зелен грах обогатяват организма с хром, който намалява апетита за сладко
• семена от бобови растения, соя, ленено семе, сусамени семена, пълнозърнести продукти, риби, орехи, костилки и броколи ускоряват метаболизма, тъй като съдържат магнезий
• мляко, млечни продукти, каши, бобови растения, соя, риба (с кости) придават също така чувството за ситост, тъй като са елементи богати на калций
• ограничаването на консумацията на т.нар „бели” храни и сладкиши ще ни лиши от ненужната проста захар, която води до натрупване на килограми.

Какво да се яде и да не се дебелее
Най-важно е диетата да бъде добре балансирана, т.е. трябва да ни доставя повече енергия и по-голяма устойчивост, за да предотврати напълняването.
Меню
Закуска:
2 филийки хляб, извара с див лук, яйце, салата от домати, чай с малинов сок
Втора закуска:
две пълнозърнести питки с пуешка шунка, фреш от портокали
Обяд:
Варени на пара пилешки гърдички, броколи, необелени картофи, минерална вода с лимон
Следобедна закуска:
плодова салата с банани, ябълки, портокали, киви
Вечеря:
варен фасул, пълнозърнеста питка, паста от макрела, лимонов чай