Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Карибска кухня - морски дарове и зеленчуци с магията на подправките

Корени на карибската кухня

Кухнята на жителите на островите в Карибско море е невероятно богата и разнообразна. Това произлиза до голяма степен от историята на тези острови и влиянието на много нации произлизащи от различни континенти, а също така и разнообразните кулинарни традиции.

 
Плаж, синьо море ,златен пяскък и  зелени палми
Карибите са били колония на испанците, португалците, англичаните, холандците и французите. Значително влияние върху кулинарните традиции са имали също така потомците на жителите на Африка, които са били докарвани като роби. В резултат, е получена смес от кухни на много народи не само от Европа, но и от Африка, а също така и коренните жители на карибските острови.

Сосове

Думата „сос” произлиза от латинската дума „salsus” което означава осолено и подправено. По-рано сосовете са използвани за консервиране на храна, а в момента основната им задача е да разнообразят и подобрят аромата и вкуса на ястието. Жителите на Карибите добавят сосове към месото, рибата и морските дарове, печени на скара или пържени. Някои сосове се използват най-напред като марината (мариноването на месото и рибата е задължителен етап от приготвянето на карибските храни), а след това с тях се полива готовото ястие. Много популярни са гъстите сосове – дип. Приготвени са на основата на сметана, майонеза или кисело мляко. Радват се на популярност и лютите и ароматни чатни. Приготвят се от сезонните плодове и зеленчуци, а също така подправки, горчица и оцет. В карибските сосове се използват разнообразни подправки по различни начини и в неочаквани комбинации.
Общото за сосовете на карибската кухня е комбинирането на сладки вкусове на плодове и люти подправки и лук, а също така използването на кокосово мляко и ром.

червен домат и лилав лук на бял фон
 

Зеленчуков триумвират

Основните зеленчуци традиционно отглеждани в този регион са: домати, чесън и лук. Почти няма да откриете ястие, в което не са използвани тези зеленчуци, даже когато ни се струва, че тяхното присъствие е абсурдно като например банан с манго и лук.

Доматът най-често се добавя към супи и сосове, придавайки им невероятен цвят и вкус. В Пуерто Рико известно ястие е ориз с домати. Сервира се с пилешко месо, подправено с лук, чесън и чили. Доматите са също така съставка на ястията от дървовидна ружа.

Бобът е основата

Основният зеленчук на карибските острови е фасул. Той е оценен не само заради вкуса си, но и поради здравословни причини - фасулът притежава много белтъчини. Освен това е удобен за съхранение. Карибският климат е особено благоприятен за отглеждане на фасул, затова много сортове на фасула са основата на широката гама тукашните ястия. Точно от тук фасулът е дошъл в Европа, а след това се появява и на другите континенти.

Риби и морски дарове – за бедни и богати

Карибите са остров, затова нищо чудно, че една от основните съставки използвани в кухнята на този регион са рибите и морските дарове. Те са достъпни за всички.

 
Червени и сиви риби една върху друга  върху дървена плоскост
Рибите и морските дарове, които в много страни из света са смятани за деликатес достъпен само за заможните, на Карибите присъства на трапезата във всяка къща. Тук може да намерите много видове морски създания, измежду които летящи риби, калмари, миди, риба треска, морски костур, раци, скариди и много други морски дарове.

Ром и коктейли

Карибите са известни из цял свят с невероятните си коктейли. Тяхната основа е ромът, Куракао или горчивата Ангостура. Най-известните коктейли произлизащи от Карибите са:

- Cuba Libre (Куба Либре)

- Daiquiri (Дайкири)

- Havana Special

- Mojito (Мохито)

- Pina Colada (Пина Колада)

Карибските острови са родината на рома. Почти всеки остров има своя рецепта за приготвяне на този алкохол. Куба и Пуерто Рико произвеждат лек безцветен или кехлибарен ром. Ромът от Хаити е с ванилов аромат, а на Ямайка - по-скоро тежка и силна напитка. Той е основата на много ликьори и екзотични коктейли. Ромът широко се използва и в сладкарството, тъй като е честа съставка в кремове, кексове и торти.


Рецепти, които може да ви интересуват

Чанахи

Чанахи

Традиционно грузинско ястие, приготвяно в малко глинени гърнета.

5 човека над 45 минути Лесно
Бигос - ястие със зеленчуци, гъби и месо

Бигос - ястие със зеленчуци, гъби и месо

Рецепта за бигос – традиционно ястие, присъстващо на полската трапеза всекидневно и по празниците.

4 човека над 45 минути Умерено
Chapati (чапати) – индийски хляб

Chapati (чапати) – индийски хляб

Chapati (чапати) – индийски хляб, във формата на палачинка, правен от пресято брашно и печен на котлон.

3 човека над 45 минути Лесно
Салата от кускус и царевица

Салата от кускус и царевица

Екзотична салата за всеки вкус.

3 човека 30-45 минути Лесно
Карибска кухня - морски дарове и зеленчуци с магията на подправките

Корени на карибската кухня

Кухнята на жителите на островите в Карибско море е невероятно богата и разнообразна. Това произлиза до голяма степен от историята на тези острови и влиянието на много нации произлизащи от различни континенти, а също така и разнообразните кулинарни традиции.

 
Плаж, синьо море ,златен пяскък и  зелени палми
Карибите са били колония на испанците, португалците, англичаните, холандците и французите. Значително влияние върху кулинарните традиции са имали също така потомците на жителите на Африка, които са били докарвани като роби. В резултат, е получена смес от кухни на много народи не само от Европа, но и от Африка, а също така и коренните жители на карибските острови.

Сосове

Думата „сос” произлиза от латинската дума „salsus” което означава осолено и подправено. По-рано сосовете са използвани за консервиране на храна, а в момента основната им задача е да разнообразят и подобрят аромата и вкуса на ястието. Жителите на Карибите добавят сосове към месото, рибата и морските дарове, печени на скара или пържени. Някои сосове се използват най-напред като марината (мариноването на месото и рибата е задължителен етап от приготвянето на карибските храни), а след това с тях се полива готовото ястие. Много популярни са гъстите сосове – дип. Приготвени са на основата на сметана, майонеза или кисело мляко. Радват се на популярност и лютите и ароматни чатни. Приготвят се от сезонните плодове и зеленчуци, а също така подправки, горчица и оцет. В карибските сосове се използват разнообразни подправки по различни начини и в неочаквани комбинации.
Общото за сосовете на карибската кухня е комбинирането на сладки вкусове на плодове и люти подправки и лук, а също така използването на кокосово мляко и ром.

червен домат и лилав лук на бял фон
 

Зеленчуков триумвират

Основните зеленчуци традиционно отглеждани в този регион са: домати, чесън и лук. Почти няма да откриете ястие, в което не са използвани тези зеленчуци, даже когато ни се струва, че тяхното присъствие е абсурдно като например банан с манго и лук.

Доматът най-често се добавя към супи и сосове, придавайки им невероятен цвят и вкус. В Пуерто Рико известно ястие е ориз с домати. Сервира се с пилешко месо, подправено с лук, чесън и чили. Доматите са също така съставка на ястията от дървовидна ружа.

Бобът е основата

Основният зеленчук на карибските острови е фасул. Той е оценен не само заради вкуса си, но и поради здравословни причини - фасулът притежава много белтъчини. Освен това е удобен за съхранение. Карибският климат е особено благоприятен за отглеждане на фасул, затова много сортове на фасула са основата на широката гама тукашните ястия. Точно от тук фасулът е дошъл в Европа, а след това се появява и на другите континенти.

Риби и морски дарове – за бедни и богати

Карибите са остров, затова нищо чудно, че една от основните съставки използвани в кухнята на този регион са рибите и морските дарове. Те са достъпни за всички.

 
Червени и сиви риби една върху друга  върху дървена плоскост
Рибите и морските дарове, които в много страни из света са смятани за деликатес достъпен само за заможните, на Карибите присъства на трапезата във всяка къща. Тук може да намерите много видове морски създания, измежду които летящи риби, калмари, миди, риба треска, морски костур, раци, скариди и много други морски дарове.

Ром и коктейли

Карибите са известни из цял свят с невероятните си коктейли. Тяхната основа е ромът, Куракао или горчивата Ангостура. Най-известните коктейли произлизащи от Карибите са:

- Cuba Libre (Куба Либре)

- Daiquiri (Дайкири)

- Havana Special

- Mojito (Мохито)

- Pina Colada (Пина Колада)

Карибските острови са родината на рома. Почти всеки остров има своя рецепта за приготвяне на този алкохол. Куба и Пуерто Рико произвеждат лек безцветен или кехлибарен ром. Ромът от Хаити е с ванилов аромат, а на Ямайка - по-скоро тежка и силна напитка. Той е основата на много ликьори и екзотични коктейли. Ромът широко се използва и в сладкарството, тъй като е честа съставка в кремове, кексове и торти.