Кухнята на жителите на островите в Карибско море е невероятно богата и разнообразна. Това произлиза до голяма степен от историята на тези острови и влиянието на много нации произлизащи от различни континенти, а също така и разнообразните кулинарни традиции.
Думата „сос” произлиза от латинската дума „salsus” което означава осолено и подправено. По-рано сосовете са използвани за консервиране на храна, а в момента основната им задача е да разнообразят и подобрят аромата и вкуса на ястието. Жителите на Карибите добавят сосове към месото, рибата и морските дарове, печени на скара или пържени. Някои сосове се използват най-напред като марината (мариноването на месото и рибата е задължителен етап от приготвянето на карибските храни), а след това с тях се полива готовото ястие. Много популярни са гъстите сосове – дип. Приготвени са на основата на сметана, майонеза или кисело мляко. Радват се на популярност и лютите и ароматни чатни. Приготвят се от сезонните плодове и зеленчуци, а също така подправки, горчица и оцет. В карибските сосове се използват разнообразни подправки по различни начини и в неочаквани комбинации. Общото за сосовете на карибската кухня е комбинирането на сладки вкусове на плодове и люти подправки и лук, а също така използването на кокосово мляко и ром.
Основните зеленчуци традиционно отглеждани в този регион са: домати, чесън и лук. Почти няма да откриете ястие, в което не са използвани тези зеленчуци, даже когато ни се струва, че тяхното присъствие е абсурдно като например банан с манго и лук.
Доматът най-често се добавя към супи и сосове, придавайки им невероятен цвят и вкус. В Пуерто Рико известно ястие е ориз с домати. Сервира се с пилешко месо, подправено с лук, чесън и чили. Доматите са също така съставка на ястията от дървовидна ружа. Бобът е основатаОсновният зеленчук на карибските острови е фасул. Той е оценен не само заради вкуса си, но и поради здравословни причини - фасулът притежава много белтъчини. Освен това е удобен за съхранение. Карибският климат е особено благоприятен за отглеждане на фасул, затова много сортове на фасула са основата на широката гама тукашните ястия. Точно от тук фасулът е дошъл в Европа, а след това се появява и на другите континенти.
Риби и морски дарове – за бедни и богатиКарибите са остров, затова нищо чудно, че една от основните съставки използвани в кухнята на този регион са рибите и морските дарове. Те са достъпни за всички.
Карибите са известни из цял свят с невероятните си коктейли. Тяхната основа е ромът, Куракао или горчивата Ангостура. Най-известните коктейли произлизащи от Карибите са:
- Cuba Libre (Куба Либре)
- Daiquiri (Дайкири)
- Havana Special
- Mojito (Мохито)
- Pina Colada (Пина Колада)
Карибските острови са родината на рома. Почти всеки остров има своя рецепта за приготвяне на този алкохол. Куба и Пуерто Рико произвеждат лек безцветен или кехлибарен ром. Ромът от Хаити е с ванилов аромат, а на Ямайка - по-скоро тежка и силна напитка. Той е основата на много ликьори и екзотични коктейли. Ромът широко се използва и в сладкарството, тъй като е честа съставка в кремове, кексове и торти.