Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Чешка кухня

Кухня, свързана с история и традиции. Ястията се приготвят по древни славянски рецепти, често модифицирани под влиянието на кухните от съседните страни, дори от Германия. Подчинението на Чехия на Австро- Унгария също е оставило свои следи в кулинарното изкуство. Тук лесно може да намерите връзка с кухните на останалите й съседи – Словакия, немска Бавария или полски Шльонск.

Обядът е основа

Всекидневното чешко меню се състои от три хранения – закуска, обяд и вечеря, където обядът е основното хранене за деня.

 
чесън и домати и картофени крокети на дървена дъска

Супата присъства задължително, има основно ястие и десерт, тоест нещо, което по принцип се избягва, е позволено, залагайки на честите хранения и при значително по-малки порции. Чешката кухня е предимно от ястия с месо – свинско, телешко и птиче, с ароматни сосове, обилно подправени с масло, сметана или традиционна запръжка, тестени изделия и супи, приготвяни с хранителни месни или рибни бульони.

Чешки вкус

Към известните супи на чешката трапеза, до традиционния бульон или доматената супа, се поставят и чеснова супа - cesnakova polevka, шкембе - drstkova polevka и гулаш. На голяма популярност се радва и гулашът – gulas, тоест задушено месо в ароматен, добре подправен сос и, разбира се кнедли – хлебни, с мая или картофени, сервирани към месото вместо картофи или ориз, покрити с гъст сос. Характерни са също и зеленчукови ястия, като пържения карфиол - smazeny kvatak, картофените кюфтета – bramboráky или пюре от грах - hrachova kase. Не можем да забравим за характерния паниран кашкавал - smazeny syr, сервиран със сос и пържени картофи. Чешкият fast food се нарича parek v hladniku и от улични колички се продава питка, пълнена с кренвирш, с горчица или кетчуп. На свой ред най-известното предястие към бирата са utopence – мариновани в оцет кренвирши. Ако говорим за десертите, то освен сервираните със сладко кнедли, ще срещнем и пържен сладкиш, и палачинки – palacinky, а също така karlovarske oplatky – вафли с шоколадов и орехов пълнеж или сладки кроасани – rohlicky.

Зелес кашкавал в  ръжено хлебче до зеле
 

Зеленчуците на чешката маса

Едва наскоро, заедно с разпространяващата се мода на здравословното хранене, чехите започнаха да обръщат внимание на присъствието на зеленчуците в своята диета. Освен домати, краставици или консервирани зеленчуци, можем вече да срещнем на тяхната трапеза и богати салати. Особено ценени са бобовите зеленчуци и зелето.

Култ към бирата

Около 500 вида бира, предлагани както от големите и известни пивоварни като Pilsner или Budweiser, така и от по-малките местни пивоварни, които по нищо не отстъпват на по-големите, са неразделна част от чешката традиция. Ритуал е не само производството на бира, а и начинът на нейното наливане и пиене. Ценителите и специалистите в тази област смятат, че бирата трябва да се налива бавно, дори плавно, тъй като от това зависи най-важното нещо – количеството и качеството на пяната в халбата.


Рецепти, които може да ви интересуват

Пържени летящи риби

Пържени летящи риби

Рецепта за пържени летящи риби, ястие от карибската кухня.

4 човека над 45 минути Умерено
Пуешки гърди, пълнени със сос от царевица и магданоз

Пуешки гърди, пълнени със сос от царевица и магданоз

Невероятен вкус и интересен аромат.

4 човека над 45 минути Умерено
Сандвич с риба тон и царевица с люти чушки

Сандвич с риба тон и царевица с люти чушки

Вкусна и бърза рецепта на закуска за цялото семейство и не само!

4 човека под 15 минути Лесно
Зеленчуково суфле

Зеленчуково суфле

Вкусно ястие със страхотен вкус от комбинацията на зеленчуци и сирене. Перфектен избор за обяд или вечеря!

4 човека 30-45 минути Умерено
Чешка кухня

Кухня, свързана с история и традиции. Ястията се приготвят по древни славянски рецепти, често модифицирани под влиянието на кухните от съседните страни, дори от Германия. Подчинението на Чехия на Австро- Унгария също е оставило свои следи в кулинарното изкуство. Тук лесно може да намерите връзка с кухните на останалите й съседи – Словакия, немска Бавария или полски Шльонск.

Обядът е основа

Всекидневното чешко меню се състои от три хранения – закуска, обяд и вечеря, където обядът е основното хранене за деня.

 
чесън и домати и картофени крокети на дървена дъска

Супата присъства задължително, има основно ястие и десерт, тоест нещо, което по принцип се избягва, е позволено, залагайки на честите хранения и при значително по-малки порции. Чешката кухня е предимно от ястия с месо – свинско, телешко и птиче, с ароматни сосове, обилно подправени с масло, сметана или традиционна запръжка, тестени изделия и супи, приготвяни с хранителни месни или рибни бульони.

Чешки вкус

Към известните супи на чешката трапеза, до традиционния бульон или доматената супа, се поставят и чеснова супа - cesnakova polevka, шкембе - drstkova polevka и гулаш. На голяма популярност се радва и гулашът – gulas, тоест задушено месо в ароматен, добре подправен сос и, разбира се кнедли – хлебни, с мая или картофени, сервирани към месото вместо картофи или ориз, покрити с гъст сос. Характерни са също и зеленчукови ястия, като пържения карфиол - smazeny kvatak, картофените кюфтета – bramboráky или пюре от грах - hrachova kase. Не можем да забравим за характерния паниран кашкавал - smazeny syr, сервиран със сос и пържени картофи. Чешкият fast food се нарича parek v hladniku и от улични колички се продава питка, пълнена с кренвирш, с горчица или кетчуп. На свой ред най-известното предястие към бирата са utopence – мариновани в оцет кренвирши. Ако говорим за десертите, то освен сервираните със сладко кнедли, ще срещнем и пържен сладкиш, и палачинки – palacinky, а също така karlovarske oplatky – вафли с шоколадов и орехов пълнеж или сладки кроасани – rohlicky.

Зелес кашкавал в  ръжено хлебче до зеле
 

Зеленчуците на чешката маса

Едва наскоро, заедно с разпространяващата се мода на здравословното хранене, чехите започнаха да обръщат внимание на присъствието на зеленчуците в своята диета. Освен домати, краставици или консервирани зеленчуци, можем вече да срещнем на тяхната трапеза и богати салати. Особено ценени са бобовите зеленчуци и зелето.

Култ към бирата

Около 500 вида бира, предлагани както от големите и известни пивоварни като Pilsner или Budweiser, така и от по-малките местни пивоварни, които по нищо не отстъпват на по-големите, са неразделна част от чешката традиция. Ритуал е не само производството на бира, а и начинът на нейното наливане и пиене. Ценителите и специалистите в тази област смятат, че бирата трябва да се налива бавно, дори плавно, тъй като от това зависи най-важното нещо – количеството и качеството на пяната в халбата.