100 г зелен грах - 79 kcal
Идеален източник на белтъчини, въглехидрати, баластни вещества, съдържа желязо, калий, фосфор, цинк, витамин C, витамини от групата B. Няколко от добре познатите имена използвани за граха са градински грах, английски грах и сладък грах, докато латинското му название е Pisum sativum. За граха се знае, че най-вероятно е произлязъл от Индия, или по-точно от северозападните региони на страната – в равнините на Хималаите. Ето защо грахът е зеленчук от древността, който се отглежда заради хранителните му зелени зърна. Вкусният, сладък зелен грах (или градински грах) е сред най-разпространените търговски култури, произвеждана в много части от света с тропичен и полу-тропичен климат. Граховото зърно е свързано със семейството на Fabaceae of the genus, Pisum. От ботаническа гледна точка, растението грах е плод, но в кулиранията той всъщност се използва като зеленчук.
Грах в модерната кулирания
В днешно време, зеленчукът грах най-често се консумира варен или на пара. Това предизвиква разкъсването на клетъчните стени на граховото зърно, което от своя страна води до по-сладък вкус на граха, а хранителните вещества по-лесно се абсорбират от тялото. Много наподобяващ на боб или леща, грахът играе важна роля в хранителния режим на хората в Европа, Близкия изток и Северна Африка. А особено любопитен факт е, че във Франция и в Англия консумацията на зелен грах се счита за някакъв вид луда мода през 17-ти и 18-ти век, когато хората току-що започват да ядат току-що обран грах.
Любопитни факти за граха:
- Любимец на кралете Както вече споменахме, грахът е сред зеленчуците, познати още от Античността. Той е един от първите култивирани зеленчуци, отначало се отглежда в Близкия Изток и на Балканите. Консумира се под формата на сушени семена до XVI век, когато италианските градинари селекционират сортове, предназначени за сурова консумация. Грахът е бил любим зеленчук на Луи XVI, който заповядва той да се отглежда в градините на Версай.
- Грахът и президентът Грахът е един от любимите зеленчуци на Томас Джеферсън, който ежегодно обявява конкурс за най-ранна беритба на грах. Победителят в конкурса кани останалите участници на обед, като обявява, че грахът е готов за ядене.
- Асистент на професора В средата на ХІХ в. наблюденията на Грегор Мендел върху граха поставят основите на съвременната наука генетика.
- Пионер в консервите Грахът е първият зеленчук, който започва да се консервира в кутии.
Дава виталност и защита
Грахът, любим зеленчук от детството, е не само вкусен, но и притежава необикновено съчетание от съставки. Благодарение на комбинацията от витамин B1, B2, B6, C и желязо той е лекарство срещу умората, анемията, проблемите с ученето, нарушенията в работата на имунната система.
И още...
- Вкусният грах е зареден с полезни минерали, антиоксиданти, витамини, и фито-нутриенти. Това го прави изключително здравословен зеленчук.
- Ако съпоставим боба със зеления грах, ще открием, че посленият съдържа много по-малко калории. За да се убедите, вижте следните факти – тялото ви получава само 81 калории от сто грама зелен грах, които същевременно са пълни с фибри и не съдържат никакъв холестерол.
- Полезният грах също така ви предлага невероятен начин да получите необходимите количества от фолиева киселина. 100 грама грах осигуряват 16% от препоръчителната дневна доза фолати. Това са витамини от групата В, които са от жизнено значение за синтезирането на ДНК вътре в клетката.
- Витамин А - от решаващо значение за здравата кожа и зрение е също в изобилие в любимия грах. 100 г грах съдържат 25,5% от дневната препоръчителна доза.
Консерване на грах
Веднъж извън градината, зеленчукът грах грах не се радва на дълъг живот. Ето защо, ако не се консумира веднага, най-добре е да се запази чрез консервиране, сушене, или замразяване часове, след като бъде обран.
Рецепти с Грах
Както казахме по-рано, много популярна употреба на грах е да го сварим или приготвим на пара, след което да го добавим като гарнитура към широк спектър от основни ястия.
- Тъй като произхожда от Индия, няма да ви изненадаме като кажем, че градинският грах се използва широко в ястия като aloo matar – картофи с къри и грах и matar paneer - paneer сирене с грах. Въпреки, че и двете ястия се готвят с пресен грах там, той може успешно да бъде заменен със замразен грах.
- Супата от грах е много популярен вид ястие с грах в Северна и Средна Европа, Иран, Ирак и Русия.
- Грах се добавя и в много запържени ястия в Китай (като ориз по китайски).
- Добре познатата българска яхния с месо, картофи и грах е широко разпространена в Гърция, Турция и Кипър.
- В Англия, освен разпространената каша от грах, грах, често се добавя и към риба и чипс, както и към техните месни пайове.