100 г аспержи – 23 kcal Съдържат: големи количества витамин A и C и ценни микроелементи, като например желязо, калий, цинк, а също много баластни вещества. Бъди млад
Зелените аспержи са известни заради големите количества антиоксиданти, които предотвратяват преждевременното стареене – затова те са любима храна на холивудските красавици. Аспержите са нискокалорични и лесно смилаеми зеленчуци. Съдържат фолиева киселина, която помага срещу вродените дефекти у децата, при хронична умора и сърдечни болести.
Мисия: прочистване
Аспержите са естествен диуретик, което помага при лечението на бактериални инфекции и възпаления на пикочните пътища. Тези техни свойства могат да се използват също така при заболявания, свързани със задържане на вода.
Аспержите са сервирани... До ден днешен ястията с аспержи се смятат за деликатес. Срещат се в рецептите не само на средиземноморската кухня, но и в кухните на Северна Европа, Азия и Америка. Аспержите се консумират варени, топли или студени. „Трицветни” Аспержите се продават зелени, светлолилави или бели. Това е един и същ вид растение, но се отглежда при различни светлинни условия. Зелените аспержи растат при пълна светлина, белите - в купчина пръст без достъп на светлина, а лилавите се оставят леко да се подадат над земята. Богат вкус
Аспержите произхождат от Средиземноморието. Египтяните и гърците консумирали диворастящото растение, а римляните започнали да го отглеждат. То било смятано за афродизиак и лечебно растение. След това за известно време аспержите остават в сянка, за да преживеят възраждане по времето на Ренесанса. Аспержите стават любим зеленчук на Луи XIV. До ХІХ век се появяват само на трапезите на богаташите.
Открийте списъците със зеленчуците ни
Нашите рецепти
Дип от тахин - арабски сусамен сос
Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.
Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста
Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.
Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу
Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.