Хранителни стойности в 100 г суровалабаш: 

27 калории, 1,70 гпротеин, 6,20 гвъглехидрати, 0,10 г мазнини

Алабашът съдържа каротин, натрий, калий, магнезий, калций, манган, желязо, мед, фосфор, хлор, йод и витамини: B1, B2, B6, C.

Антиоксиданти

Алабашът е богат на антиоксиданти и противоракови субстанции, благодарение на което неговата консумация има значение в борбата срещу рака. Най-ценните съставки се съдържат в младите листа.

Алабашът като ястие

Алабашът има деликатен, сладък вкус, може да се консумира суров, нарязан на парчета, да се добавя към салати, вкусен е варен и задушен, а също така пълнен с месо или риба.

Алабаш за деца

Алабашът е зеленчук богат на минерални соли и витамини, вкусен и неалергизиращ, затова се препоръчва при храненето на малки деца .

Открийте списъците със зеленчуците ни