Хранителни стойности в 100 г суровалабаш:
27 калории, 1,70 гпротеин, 6,20 гвъглехидрати, 0,10 г мазнини
Алабашът съдържа каротин, натрий, калий, магнезий, калций, манган, желязо, мед, фосфор, хлор, йод и витамини: B1, B2, B6, C.
Антиоксиданти
Алабашът е богат на антиоксиданти и противоракови субстанции, благодарение на което неговата консумация има значение в борбата срещу рака. Най-ценните съставки се съдържат в младите листа.
Алабашът като ястие
Алабашът има деликатен, сладък вкус, може да се консумира суров, нарязан на парчета, да се добавя към салати, вкусен е варен и задушен, а също така пълнен с месо или риба.
Алабаш за деца
Алабашът е зеленчук богат на минерални соли и витамини, вкусен и неалергизиращ, затова се препоръчва при храненето на малки деца .