Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Уасаби

 

100г уасаби – 109 ккал

Този корен съдържа гликозиди, провитамин A, витамини от B група, витамин C, минерални соли (предимно сяра).

Подправки от Японската кухня

Прясно настърганият корен може да се използва по същия начин както обикновения хрян. Уасабито е много по-лют и парещ на  вкус в сравнение с хряна, но със специална щипка горчивина. В Европа прясно Уасаби е трудно да се намери по магазините, по-скоро може да откриете този японски лют корен под формата на прах, който в съчетание с вода образува гъста паста.Също може да откриете Уасаби готово за ползване под формата на паста в тубички.
  • В Японската кухня, коренът уасаби може да се открие смесен със соев сос, идеален за потапяне на суши и сашими.
  • Уасабито, комбинирано със соев, сос джинджифил, чесън и пресен кориандър като марината за риби и пържоли.
  • В японските рецепти "за смелите" се предлага уасаби за вкусно месо и сос за сирена.
  • В комбинация с майонеза, уасабито е изключително вкусно с яйца и студени меса.

Антидот срещу отрови

В продължение на хиляди години японските лечители са използвали корена уасаби като противоотрова на хранително отравяне (в случаи при консумиране на сурова риба). Това негово свойство също е доказано от японски и други учени в различни изследвания. С антигъбичните си свойства и като антисептик, Уасабито влияе много добре на организма като диуретик. Той се препоръчва за киселини в стомаха, като стимулира секрецията на стомашен сок. За външна употреба коренът се препоръчва за компреси, облекчение при артрит, невралгия и миалгия. Уасабито е източник на полифеноли, богати на антиоксиданти, което позволява да неутрализира влиянието на свободните радикали.

Ренде от кожа на акула

В японските традиции корените от уасаби се белят, почистват с мека четка и след което се настъргват. Някои японски майстори на суши използват само рендета от кожа на Акула, вместо обикновените метални рендета. Предполага се, че настъргването с кожа на акула придава на пастата от уасаби ароматен и нежен вкус.

Планински слънчоглед

"Уасаби" означава "планински слънчоглед". Името произлиза от мястото, на което расте и от начина по-който цъфти. Но заради променящата се цивилизация, този корен става все по-оскъден.


Рецепти, съдържащи този зеленчук
Сьомга с уасаби — японски хрян
Сьомга с уасаби — японски хрян

Рецепта за сьомга с японски хрян „Wasabi”.

4 човека над 45 минути Умерено
Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.