100 гр. хрян – 68 kcal
Хрянът съдържа фосфор, сяра, калий, калций, желязо, натрий и магнезий, а също така и витамин A, B, C и E.
Хрян - cамо здраве
- Хрянът унищожава бактериите, вирусите и гъбичките.
- Стимулира обмяната на материята, регулира работата на черния дроб и бъбреците, а също така увеличава имунната защита.
- Съдържа повече витамин С от лимона или портокалите, а от гледна точка на съдържанието на фитонциди заема почетно място веднага след лука и чесъна.
- Препоръчван особено в преходните периоди (есен- зима и зима- пролет) с цел снабдяване на организма с витамини и минерални соли.
Изостря мозъка
Рендосаният корен на хрян с характерен лют вкус е съставка на много ястия, салати, сервиран е също така със сметана и лимон като: студена или топла гарнитура към месо или риба.
Запазва свежест
Благодарение на естествените съединения за унищожаване на бактериите – фитонциди – хрянът има изключителни свойства. Увити с негови листа маслото, месото или рибата значително по-дълго време ще останат пресни, тъй като фитонцидите съдържащи се в тях няма да позволят да се развият бактерии.Довежда до просълзяване
Ако хрянът е пресен, силно ароматизиращ, то етеричните масла съдържащи се в него често предизвикват сълзене или кихане, тогава трябва след изяждане да помиришете филийка бял хляб, чийто аромат успокоява слъзните канали.
00g chrzanu – 68 kcal