Хранителни стойности в 100 г хрян:
48 калории, 1,18 г протеин, 11,29 г въглехидрати, 0.69 г мазнини
Хрянът съдържа още фосфор, сяра, калий, калций, желязо, натрий и магнезий, а също така и витамин A, B, C и E.
Полезни действия на хряна:
Изостря мозъка
Рендосаният корен на хрян с характерен лют вкус е съставка на много ястия, салати, сервиран е също така със сметана и лимон като: студена или топла гарнитура към месо или риба.
Запазва свежест
Благодарение на естествените съединения за унищожаване на бактериите – фитонциди – хрянът има изключителни свойства. Увити с негови листа маслото, месото или рибата значително по-дълго време ще останат пресни, тъй като фитонцидите съдържащи се в тях няма да позволят да се развият бактерии.
Довежда до просълзяване
Ако хрянът е пресен, силно ароматизиращ, то етеричните масла, съдържащи се в него, често предизвикват сълзене или кихане; просто след изяждане помиришете филийка бял хляб, чийто аромат успокоява слъзните канали.