Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Японска кухня - здравословна храна със зеленчуци, гъби и морски дарове. Традиционна диета

 
 

Японска кухня

Знаете ли, че Японците обичат да говорят за храна и по време на ядене повтарят колко им е вкусно. Смята се дори за признак на неуважение, ако по време на ядене поне няколко пъти не повториш "вкусно". Сърбането е задължително и рискувате вашият домакин да се обиди, че не харесвате храната му, ако не я изсърбате шумно.
 

В сравнение с други кухни почти е лишена от подправки, основана е на ориз, соеви продукти (мисо, тофу), риби, морски дарове, водорасли и зеленчуци. Известна е с простите, превъзходно аранжирани ястия, в които нито една от съставките не засенчва естествения вкус на останалите.

Суши

Историята на сушито датира от преди около 1300 години. Сушито, което познаваме днес, за първи път е било приготвено от японския готвач Ханая Йохей. Задължително това е ястие съдържащо се от парче риба поставено върху топче ориз с малко японски хрян - wasabi. За неговото приготвяне се използва ориз с най-високо качество и се подправя с оцет. Съставката на това ястие разбира се е рибата и при това само нейната най-вкусна част.
 
 топка ориз с розова риба върху бяла чинийка

Естествена и хармонична

Една от причините за дълголетието на японците е тяхната традиционна хармонично компонирана диета. В японската кухня е много важно правилото за сезоните, което представлява подбор на хранителните съставки така, че те да представят актуалния сезон на годината – концепция shun (сезон) – когато рибата, зеленчуците и плодовете са най-богати в хранителни стойности – около 10 дни в годината. Климатът в Япония е различен в зависимост от региона, но има нещо което свързва тези региони. Оризът е основна част на почти всяко ястие. Климатът в цяла Япония е много подходящ за отглеждане на това капризно растение. Освен това, особено в миналите времена в Япония на практика не се е яло никакво друго месо, освен риба. И до нес, месото все още не е много популярно. Всъщност, за да опишем японската кухня може да използваме само две думи: „натурална и хармонична”.
 
 

Видове суши:

Nigiri (Нигири) – оризови топчета върху които се поставя парче риба тон, скарида, октопод, варено яйце; Gunkan (Гункан) – своеобразни „чашки”  с ориз и сушени водорасли, пълни с морски дарове; Norimaki (Норимаки) – рулца направени от водорасли и пълни с ориз за суши, морски дарове и зеленчуци; Temaki (Темаки) – фунии направени от водорасли и напълнени с ориз, морски дарове и зеленчуци; Oshi (Оши) – риба и ориз пресовани заедно в специална дървена кутия; Chirashi (Чираши) – ястие, в което морските дарове, гъбите и зеленчуците са свободно разпръснати върху порцията ориз суши.

Savoir-vivre по японски

• никога не подавайте с пръчките за храна, храна на друг човек (това има връзка с будисткия ритуал за погребение, по време на който участниците си предават урната с останките изгорени в крематориума); ако искате да споделите храната, дайте на другия човек своята чиния с цялото съдържание и позволете да си избере;
• ако смятате да ядете заедно от една чиния, използвайте пръчките за храна от двете страни; • суши може да се яде с ръце, сашими – само с пръчки за храна; • не дръжте пръчките за храна в средата, винаги се старайте да ги държите в края; • не използвайте пръчките за храна за придърпване на чинията с храна; • не разравяйте парчетата ядене и не оставяйте останалото обратно на чинията; ако сте вдигнали нещо към устата си, то го изяжте цялото; • не молете за нож; • след храна, обратно опрете пръчките за храна в hashi oki, най-добре успоредно на суши бара;  никога не оставяйте пръчките за храна директно на масата; • никога не поставяйте пръчките за храна обратно в чинията (и в този случай японците го свързват с погребение); • старайте се да изядете целия ориз; оставянето дори на малко количество храна на чинията е нетактично, оставянето на ориз е много нетактично (на практика тази забрана задължава единствено в Япония); • под никакъв претекст не палете цигара; цигареният дим не позволява на другите да се радват на вкуса и аромата на деликатните подправки; освен това, само по аромата ще познаете, дали рибата е прясна; • соевият сос е допълнение към рибата и никога не потапяйте в него цялото суши; • ядейки супа или ястие с макарон, интересното е, че може да сърбате (но без да се оригвате); може да вдигнете купата към устата си – най-напред обирате с пръчките за храна „съдържанието” на супата, след това просто изпивате останалото; • саке се пие обикновено преди или след хранене; оризовото вино не подхожда на ориза; по време на хранене може да пиете бира, бяло вино, чай или вода; саке обикновено се сервира единствено към суши; • бира или саке се сипва за всички хора седящи на масата; няма обичай всеки да пие от собствена бутилка; • мненията на японците са разделени: едни препоръчват да се започне от сашими, през суши, завършвайки със супа мисо с ориз, а други - да се започне със суши с омлет, а също така със зеленчуци и после каквото пожелаете. За финал оставете сашими.
Учтиви обръщения
Arigato (Аригато) – благодаря, Domo (Домо) – мерси, Domo arigato gozaimatsa (Домо аригато гозаиматса) – много благодаря (след ядене), Dozo (Дозо) - моля, Gochisou – sema deshita (Гочису – сема дешита) – традиционно обръщение казвано на края на храненето („беше ми вкусно”), Itadakimatsu (Итадакиматсу) – обръщение започващо храненето ("получих"), Irasshaimatse (Ирасшаиматсе) – обръщение за приветстване, Kampai (Каппаи) - Наздраве!, Konbanawa (Конбанава) – Добър вечер, Konichiwa (Коничу –уа) – Как сте? Какво става с вас?, Korewa nandesuka (Корева нандесука) – Какво е това?, Oriso (Орисо) – свършили сте и молите за сметката, Oishii (Оишии) - вкусно, Ososumewa nandesuka (Ососумева нандесука) – Какво вкусно има днес?, Sayounara (Сайонара) - Довиждане.

Рецепти, които може да ви интересуват

Домати, пълнени с ориз и червен фасул

Домати, пълнени с ориз и червен фасул

Нов прочит на традиционната рецепта

2 човека над 45 минути Умерено
Говеждо с грах

Говеждо с грах

Кайма от говеждо и свинско, подправена с грах и изпържено в горещо олио.

4 човека 30-45 минути Лесно
Хачапури (Грузински чийзкейк)

Хачапури (Грузински чийзкейк)

Всъщност няма “Supra” (грузински празник) без тази популярна и вкусна перла на грузинската кухня.

1 човек над 45 минути Лесно
Омлет с чоризо и зеленчуци

Омлет с чоризо и зеленчуци

Мексикански вариант на традиционния омлет!

4 човека 15-30 минути Лесно
Японска кухня - здравословна храна със зеленчуци, гъби и морски дарове. Традиционна диета
 
 

Японска кухня

Знаете ли, че Японците обичат да говорят за храна и по време на ядене повтарят колко им е вкусно. Смята се дори за признак на неуважение, ако по време на ядене поне няколко пъти не повториш "вкусно". Сърбането е задължително и рискувате вашият домакин да се обиди, че не харесвате храната му, ако не я изсърбате шумно.
 

В сравнение с други кухни почти е лишена от подправки, основана е на ориз, соеви продукти (мисо, тофу), риби, морски дарове, водорасли и зеленчуци. Известна е с простите, превъзходно аранжирани ястия, в които нито една от съставките не засенчва естествения вкус на останалите.

Суши

Историята на сушито датира от преди около 1300 години. Сушито, което познаваме днес, за първи път е било приготвено от японския готвач Ханая Йохей. Задължително това е ястие съдържащо се от парче риба поставено върху топче ориз с малко японски хрян - wasabi. За неговото приготвяне се използва ориз с най-високо качество и се подправя с оцет. Съставката на това ястие разбира се е рибата и при това само нейната най-вкусна част.
 
 топка ориз с розова риба върху бяла чинийка

Естествена и хармонична

Една от причините за дълголетието на японците е тяхната традиционна хармонично компонирана диета. В японската кухня е много важно правилото за сезоните, което представлява подбор на хранителните съставки така, че те да представят актуалния сезон на годината – концепция shun (сезон) – когато рибата, зеленчуците и плодовете са най-богати в хранителни стойности – около 10 дни в годината. Климатът в Япония е различен в зависимост от региона, но има нещо което свързва тези региони. Оризът е основна част на почти всяко ястие. Климатът в цяла Япония е много подходящ за отглеждане на това капризно растение. Освен това, особено в миналите времена в Япония на практика не се е яло никакво друго месо, освен риба. И до нес, месото все още не е много популярно. Всъщност, за да опишем японската кухня може да използваме само две думи: „натурална и хармонична”.
 
 

Видове суши:

Nigiri (Нигири) – оризови топчета върху които се поставя парче риба тон, скарида, октопод, варено яйце; Gunkan (Гункан) – своеобразни „чашки”  с ориз и сушени водорасли, пълни с морски дарове; Norimaki (Норимаки) – рулца направени от водорасли и пълни с ориз за суши, морски дарове и зеленчуци; Temaki (Темаки) – фунии направени от водорасли и напълнени с ориз, морски дарове и зеленчуци; Oshi (Оши) – риба и ориз пресовани заедно в специална дървена кутия; Chirashi (Чираши) – ястие, в което морските дарове, гъбите и зеленчуците са свободно разпръснати върху порцията ориз суши.

Savoir-vivre по японски

• никога не подавайте с пръчките за храна, храна на друг човек (това има връзка с будисткия ритуал за погребение, по време на който участниците си предават урната с останките изгорени в крематориума); ако искате да споделите храната, дайте на другия човек своята чиния с цялото съдържание и позволете да си избере;
• ако смятате да ядете заедно от една чиния, използвайте пръчките за храна от двете страни; • суши може да се яде с ръце, сашими – само с пръчки за храна; • не дръжте пръчките за храна в средата, винаги се старайте да ги държите в края; • не използвайте пръчките за храна за придърпване на чинията с храна; • не разравяйте парчетата ядене и не оставяйте останалото обратно на чинията; ако сте вдигнали нещо към устата си, то го изяжте цялото; • не молете за нож; • след храна, обратно опрете пръчките за храна в hashi oki, най-добре успоредно на суши бара;  никога не оставяйте пръчките за храна директно на масата; • никога не поставяйте пръчките за храна обратно в чинията (и в този случай японците го свързват с погребение); • старайте се да изядете целия ориз; оставянето дори на малко количество храна на чинията е нетактично, оставянето на ориз е много нетактично (на практика тази забрана задължава единствено в Япония); • под никакъв претекст не палете цигара; цигареният дим не позволява на другите да се радват на вкуса и аромата на деликатните подправки; освен това, само по аромата ще познаете, дали рибата е прясна; • соевият сос е допълнение към рибата и никога не потапяйте в него цялото суши; • ядейки супа или ястие с макарон, интересното е, че може да сърбате (но без да се оригвате); може да вдигнете купата към устата си – най-напред обирате с пръчките за храна „съдържанието” на супата, след това просто изпивате останалото; • саке се пие обикновено преди или след хранене; оризовото вино не подхожда на ориза; по време на хранене може да пиете бира, бяло вино, чай или вода; саке обикновено се сервира единствено към суши; • бира или саке се сипва за всички хора седящи на масата; няма обичай всеки да пие от собствена бутилка; • мненията на японците са разделени: едни препоръчват да се започне от сашими, през суши, завършвайки със супа мисо с ориз, а други - да се започне със суши с омлет, а също така със зеленчуци и после каквото пожелаете. За финал оставете сашими.
Учтиви обръщения
Arigato (Аригато) – благодаря, Domo (Домо) – мерси, Domo arigato gozaimatsa (Домо аригато гозаиматса) – много благодаря (след ядене), Dozo (Дозо) - моля, Gochisou – sema deshita (Гочису – сема дешита) – традиционно обръщение казвано на края на храненето („беше ми вкусно”), Itadakimatsu (Итадакиматсу) – обръщение започващо храненето ("получих"), Irasshaimatse (Ирасшаиматсе) – обръщение за приветстване, Kampai (Каппаи) - Наздраве!, Konbanawa (Конбанава) – Добър вечер, Konichiwa (Коничу –уа) – Как сте? Какво става с вас?, Korewa nandesuka (Корева нандесука) – Какво е това?, Oriso (Орисо) – свършили сте и молите за сметката, Oishii (Оишии) - вкусно, Ososumewa nandesuka (Ососумева нандесука) – Какво вкусно има днес?, Sayounara (Сайонара) - Довиждане.