
100 г печурки – 15 kcal Съдържат целулоза, витамин D, E, PP и витамини от групата B, а също така желязо, калий, фосфор и цинк. Защитна шапка
Поради ниското съдържание на натрий те са идеални при диета без сол. Тъй като печурките не съдържат захари и мазнини, те се препоръчват за диабетици. Съдържащият се в тях цинк мобилизира нашата имунна система. ...край на главоболието! Печурката съдържа повече витамини от групата В отколкото пресните зеленчуци. Тя държи първенството по съдържание на рибофлавин, т.е. витамин В2, който води до намаляване на честотата на атаките на главоболие у хората, страдащи от мигрена. Главоболието може да бъде причинено също така от умора, която пък се предотвратява от пантотеновата киселина. Здрав вид Печурките имат също значително влияние върху състоянието на нашата кожа и косата. Хората, които искат да изглеждат добре, задължително трябва да включат в менюто си печурки, още повече, че от тях обиколката на талията няма да се увеличи (съдържат много малко калории).
Само за безсмъртните Гъбите са били „храна на боговете” още по времето на фараоните. Египтяните смятали, че яденето на гъби осигурява безсмъртие, което заслужават само фараоните. Обикновените хора нямали право дори да ги докоснат, а какво остава да ги ядат. Направо от Париж
Първи в Европа започват да отглеждат печурки французите през XVII век. Случайно тази възможност е открита от земеделци, които отглеждали пъпеши близо до Париж, оттук френското название – “парижки гъби”. През XVIII френски градинар забелязва, че най-добри условия за отглеждането им има в подземните пещери. За избрани В продължение на много векове култивираните гъби са деликатес за богаташите. Говори се, че Джордж IV в своя дворец в Лондон имал специална сграда, предназначена за отглеждане на гъби.
Открийте списъците със зеленчуците ни












Нашите рецепти
Дип от тахин - арабски сусамен сос
Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.
Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста
Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.
Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу
Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.