100 г ревен – 16 kcal
Ревенът съдържа магнезий, калий, калций, желязо, фосфор, натрий, витамини от група В, витамин С и каротин.Изкушения от ревен
Ревенът е един от първите пролетни зеленчуци, така още повече ни изкушава със своята свежест. Отглежда се заради своите сочни стъбла със зелен или червен цвят. Има специфичен кисел и освежаващ вкус и е идеален за сок, компот, плънка за сладкиш, от него могат да се приготвят желе, кисел или ободряваща напитка.
Витамин С
Ревенът е известен с богатото си на желязо и витамин С съдържание. Подобрява храносмилането, лекува гастрит, засилва апетита. Освен това подобрява перисталтиката на червата и води до пречистване на организма. Стимулира отделянето на стомашен и жлъчен сок, което ускорява обмяната на веществата. Ревенът се използва и в борбата срещу затлъстяването. Но той съдържа оксалатна киселина, заради което създава трудно разтворим калциев оксалат, който може да се натрупа като камъни в бъбреците. Затова, не трябва да се консумира прекалено често и в големи количества. Хората страдащи от артрит, камъни в бъбреците и хора с гастритни заболявания трябва да избягват консумацията на ревен.
Чужденец край Волга
Интересен е произходът на този зеленчук. Ревенът е известен още от китайската кухня, в която се използва от почти 3000 години, стигнал е до Волга, а от там до древна Гърция и Рим. Гръцкото му наименование - rhabarbaros се превежда – „чужденец край Волга”.Вино и декорация
Ревенът се използва за производство на плодови вина. Все по често се отглежда и като декоративно растение.