Финландска, датска, шведска или норвежка - традиционната кухня на Северна Европа често е по-малко известна сред другите европейски гастрономии. Затова днес ще обърнем поглед именно на тя. Готови ли сте за откриване на най-добрите скандинавски рецепти?
Кюфтета и сьомга: суперзвезди!
Най-известната скандинавска рецепта е сьомга „гравлакс“: сурова сьомга, маринована в сол, захар, черен пипер и копър. Лесна и бърза за приготвяне, тази шведска рецепта изисква правилни съставки и планиране. Маринованата сьомгата често се консумира заедно със салата, ястие на картофена основа (пюр или печени картофи), малко ръжен хляб и сладко-кисел сос с горчица. Това ястие е популярно в цяла Северна Европа и е част от онези ястия, които се хапват през цялата година. За разнообразие може да опитате цветен и вкусен вариант с цвекло! Сьомгата не е единствената риба на почит в скандинавските рецепти. Други видове риба присъстват в местни рецепти като рибена чорба, печена риба на фурна, пастет (често направен от аншоа). Нека не забравяме и за многото рецепти със скариди, които понякога включват и препечен хляб!
Още една известна скандинавска рецепта са… кюфтетата! По света ще откриете различни вариации на това ястие, но в скандинавските страни кюфтетата се правят от говеждо или свинско месо, или смес от двете. Кайтама се увива около яйце, овкусено с лук, галета от стар хляб и мляко. Всяко семейство си има своя собствена рецепта с любимия им прочит на известните кюфтенца. Швеция се счита за страната, която прави най-вкусните кюфтета, наречени „kõttbullar”.
А зеленчуците?
Почвата в скандинавските страни невинаги е благоприятна. Северният климат оказва силно влияние върху зеленчуците, които могат да се отглеждат в тези страни. Картофите винаги присъстват, както и всички видове зеле (бяло, брюкселско) и кореноплодни зеленчуци (пащърнак, моркови и жълта ряпа). Цвеклото и неговият леко сладък вкус са много ценени в Дания и Финландия. Приготвя се в салата с херинга и картофи на кубчета, или като супа с малко сметана. Цвеклото става дори и за десерт - с малко червени плодове и бита сметана, резултатът може да бъде изненадващ!
Вечно любимите сладки рецепти
Скандинавската кулинарна култура почита сладките и пикантни рецепти. Торти, десерти и сладкиши (като канеленото руло, наречено „kanelbullar”) обикновено се ядат като лека закуска следобед с голямо кафе или чай. В Швеция има традиция, наречена „fika”, което буквално може да се преведе като „почивка за кафе и торта”, обединяваща сладкото и веселието! Една от най-добрите рецепти, „Princesstårta” е торта със сметана и сладко от малини, покрита със зелени бадеми (типична шведска рецепта за рождени дни) и „semla“ (бутерки с бита сметана и марципан). Банановият хляб и тортата с моркови са любимият избор за всяка следобедна закуска. А защо да не ги обединим и в здравословен бананов хляб с моркови – рецепта, която е едновременно вкусна и лека!
Коя страна трябва да посетим за следващото си кулинарно пътешествие?