Продукт | Количество | Енергийни стойности (kcal) | Белтъчини (g) | Мазнини (g) | Въглехидрат (g) |
---|---|---|---|---|---|
Геврек | 100 g | 335 | 10,9 | 1,3 | 68,0 |
Гевречета | 100 g | 317 | 10,4 | 1,3 | 64,1 |
Пуканки без мазнина | 100 g | 397 | 12,0 | 4,2 | 77,9 |
Пуканки с мазнина | 100 g | 518 | 9,0 | 28,1 | 57,1 |
Сладки пръчици | 100 g | 373 | 9,7 | 6,0 | 69,2 |
Сметанови сухари | 100 g | 399 | 8,5 | 10,8 | 66,7 |
Солени пръчици | 100 g | 385 | 9,9 | 4,9 | 75,2 |
Царевични пръчици | 100 g | 352 | 8,9 | 3,0 | 78,9 |
Чипс | 100 g | 549 | 6,0 | 40,0 | 50,4 |
Чипсовете се произвеждат от обелени и нарязани на тънки парчета картофи, които след това се пържат в растително масло, с добавка на сол или други подправки, което прави продукта високоенергиен. Качеството на мазнината, използвана за пърженето на чипса има важно значение, тъй като по време на технологичния процес подлежи на промени, по време на които могат да се образуват опасни за здравето транс изомери на мастните киселини. През това време деградират и съдържащите се в картофите витамини, даже витамин С, който е чувствителен към висока температура. Солетите също принадлежат към висококалоричните продукти, някои видове съдържат значително количество мазнина (около 30%). Добавката на сусам увеличава калоричността на солетите. Солените солети се характеризират с много голямо съдържание на сол, значително превишаващо препоръчителната дневна консумация.
Голямото количество сол в диетата, особено при някои хора, може да доведе до повишаване на кръвното налягане. Помощ в понижаването на кръвното налягане оказва целината. Изследвания са потвърдили, че в целината съществуват елементи, които регулират кръвното налягане.
Всичко това определя, че солените изделия заемат едно от челните места в списъка на продуктите, затрудняващи отслабването и водещи до увеличение на телесната маса.
Puffing – здравословни плодови и зеленчукови чипсове На пазара се появяват все повече зеленчукови и плодови чипсове, произвеждани по нов метод. Наричат се „puffing”и се получават не чрез пържене, а чрез отвеждане на водата, използвайки микровълни. Благодарение на това, приготвените по този начин чипсове са ронливи, както традиционните. И най-важното, тъй като целият процес се провежда при температура около 28 °C, не се стига до загуба на витамините и минералите, съдържащи се в зеленчуците и плодовете. Може да се каже, че един пакет подобен чипс, притежава същите хранителни стойности, както зеленчуците, от които е направен. Чипсовете, приготвени по новия метод имат около 250 kcal в 100 гр. продукт. Енергията идва основно от въглехидратите. Също така съдържат и доста белтъчини. А в случая на пържените чипсове - енергията се черпи от мазнините.Любопитни факти за чипсаКартофеният чипс първоначално е бил наричан "Саратога чипс." Чипсът е # 1 закуска в Америка! Там се консумира чипс на стойност $ 6 млрд. на година! През 1895 г. е построена първата фабрика за чипс от Уилям Тапенден в Кливланд, Охайо. Нужни са 1000 килограма картофи, за да се направи 350 кг. чипс. Най-популярните аромати на картофен чипс в САЩ са заквасена сметана, лук и барбекю. Някои от популярните аромати картофен чипс в целия свят включват: кетчуп, печено пиле, червен пипер, кебап (Египет), мента (Индия), майонеза (Япония), както и пица (Сърбия). Уилям Ли, професор по инженерни науки в Университета на Южна Флорида всъщност прекарва 6 години в изучаване на хрупкавостта на чипса. Той притежава патент в областта на технологиите за картофен чипс.