1. >Retsepti
  2. >Яхния с патладжан, гъби и нахут

Яхния с патладжан, гъби и нахут

Изискани
4 човек/души
55 мин
Съставки
за 4 човек/души
1 голям патладжан

400 г смлени домати от консерва

150 г гъби нарязани на едро

2 консерви нахут приготвен на пара Bonduelle

300 мл зеленчуков булцон

1 с.л. лимонов сок

3 с.л. зехтин

1 глава червен лук нарязан на дебели филийки

3 скилидки нарязан на филийки чесън

1 ч.л. смлян кимион

1 ч.л. смлян кориандър

1 ч.л. пушен пипер

½ ч.л. чили на люспи

сол и черен пипер на вкус
Съставки за 4човек/души
1 голям патладжан

400 г смлени домати от консерва

150 г гъби нарязани на едро

2 консерви нахут приготвен на пара Bonduelle

300 мл зеленчуков булцон

1 с.л. лимонов сок

3 с.л. зехтин

1 глава червен лук нарязан на дебели филийки

3 скилидки нарязан на филийки чесън

1 ч.л. смлян кимион

1 ч.л. смлян кориандър

1 ч.л. пушен пипер

½ ч.л. чили на люспи

сол и черен пипер на вкус

Рецепти с

Нахут
  1. Стъпка 1
    Нарежете патладжана на едри кубчета, сложете в гевгир, посолете, оставате за 30 минути и подсушете с кухненска хартия. В тенджера загрейте 2 с.л. от зехтина на средно силен огън, сложете патладжана и гответе 6-7 минути, докато омекне и стане златист. Извадете в чиния покрита с хартия и оставете настрана.
  2. Стъпка 2
    В същия съд налейте останалия зехтин, сложете лука и гответе 3-4 минути, докато стане прозрачен. Добавете гъбите, разбъркайте и гответе още 4-5 минути.
  3. Стъпка 3
    Прибавете чесъна и гответе още 1-2 минути. Сложете кимиона, кориандъра, пушения и лютия пипер, разбъркайте и след 30 секунди прибавете доматите. Гответе още 3-4 минути.
  4. Стъпка 4
    Сложете патладжана и отцедения нахут и налейте бульона. Покрийте с капак, оставете да заври, намалете котлона и гответе 15 минути.
  5. Стъпка 5
    Налейте лимоновия сок, разбъркайте и свалете от котлона. Охладете за 10 минути преди да сервирате. Поднесете със ситно нарязан магданоз.
Изненадайте себе си
Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +
  • Салата с нахут, печени чушки и сирене

  • Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.

  • Печени сладки картофи с нахут и киноа

    Впечатляващ и здравословен обяд за четирима