Хранителни стойности в 100 г сладки картофи:   116калории, 1.49 гпротеин, 27.48 гвъглехидрати, 0.14 г мазнини

Сладките картофи съдържат много скорбяла, витамин С, витамин В, захар и каротин.

Картоф, ама с цвят на морков

Около 90% от сладките картофи се отглеждат в Азия, затова с много често се използват в азиатската кухня. Тези грудкови корени са едни от най-хранителните растителни продукти из света. Мъзгата на този картоф може да бъде с различен цвят, напр. оранжев. Смята се, че сладкият картоф, наричани още батати, е по-здравословен от обикновените картофи.

За обяд и за десерт

Използват се в кулинарното изкуство както картофа - варени или печени. От тях могат да се направят пържени картофи, да се добавят към ястия, да се приготви пюре, да се добавят към кекс, палачинки и пикантни суфлета. Но най-добрият начин за тяхното приготвяне е изпичането им във фурна. Освен това, бататите се използват също за производство на алкохол, нишесте, за брашно и люспи. Сладките картофи не са идеални само за обяд - могат също да се консумират като десерт, поради невероятния им сладък вкус.

Ориенталски чипсове

Бататите, както картофите, са суровина за производство на чипс, в момента актуални в страните от Азия. В Китай са популярни чипсовете, покрити със захар, в САЩ - солените, а в Бангладеш одобрение от потребителите получава чипсът, подправен с пипер „кайен“ и лимонена киселина.

За здраве и красота

Основният здравословен елемент на бататите са белтъчините, които притежават антиоксидантни свойства. Сладките картофи особено се препоръчват на хора, страдащи от сърдечно – съдови заболявания, рак на тънкото черво или рак на дебелото черво. Предпазват от астма, остеопороза или ревматоиден артрит. Те са идеална храна за пенсионери или бременни жени.

Нашите рецепти

Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +
  • Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.

  • Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.

  • Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.

Вижте още рецепти