100 г батати - 84 kcal
Бататите съдържат много скорбяла,
витамин С, витамин В, захар и каротин.
Картофи с цвят на морков...
Около 90% от бататите се отглеждат в Азия, затова с желание се използват в
азиатската кухня. Тези грудкови корени са едни от най-хранителните растителни продукти из света. Мъзгата на този картоф може да бъде с различен цвят, напр. оранжев. Бататите са по-здравословни от обикновените картофи.
За обяд и за десерт
Използват се в кулинарното изкуство както картофа - варени или печени. От тях могат да се направят пържени картофи, да се добавят към ястия, да се приготви пюре, да се добавят към
кекс, палачинки и пикантни суфлета. Но най-добрият начин за тяхното приготвяне е изпичането им във фурна. Освен това, бататите се използват също за производство на алкохол, нишесте, за брашно и люспи. Бататите не са идеални само за обяд. Могат също да се консумират като
десерт, поради невероятния им сладък вкус.
Ориенталски чипсове
Бататите, както картофите, са суровина за производство на чипс, в момента актуални в страните от Азия. В Китай са популярни
чипсовете, покрити със захар, в Съединените Щати - солените, а в Бангладеш одобрение от потребителите получава чипсът, подправен с пипер cayenne и лимонена киселина.
За здраве и красота
Основният здравословен елемент на бататите са белтъчините, които притежават антиоксидантни свойства. Бататите особено се препоръчват на хора, страдащи от сърдечно – съдови заболявания, рак на тънкото черво или рак на дебелото черво. Предпазват от астма, остеопороза или ревматоиден артрит. Те са идеална храна за
пенсионери или
бременни жени.