100 г овесен корен – 93 kcal

Съдържа калций, фосфор, желязо, магнезий и витамини A, B1, B2, C, E. За подсилване

Поради богатството на витамини и хранителни вещества, неговата консумация се препоръчва на хора, подложени на диета или със слаб, чувствителен организъм. Консумацията на овесени корени се препоръчва и на физически и психически изтощени хора или на прекарали тежка и изтощителна болест.

Наситено пурпурно Овесеният корен е и декоративно растение – има много хубави декоративни пурпурни цветове. Вместо кафе

Овесеният корен, след изпичане, може да се използва вместо кафе.

Овесеният корен в кухнята

Овесеният корен се смята за много ценен зеленчук, заради своя вкус и хранителна стойност. Консумират се корените в жълто-сив цвят. Овесеният корен е висококалоричен зеленчук. Може да се използва за приготвяне на салати, супи или да се задушава, готви на пара, да се пържи самостоятелно или с други зеленчуци. Може да се сервира като основно ястие или да бъде гарнитура към месо, яйца или риба.

Открийте списъците със зеленчуците ни

12 Зеленчуци на 60
Вижте всички зеленчуци

Нашите рецепти

Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +
  • Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.

  • Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.

  • Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.

Вижте още рецепти