Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Козя брада

 

100 г козя брада – 17 ккал

Растението козя брада съдържа натрий, калий, магнезий, калций, желязо, фосфор, хлор, каротин и витамини Е, B1, B2, C и PP. Това го прави изключително богат на хранителни вещества зеленчук.

Замразен, консервиран и в друга форма

Козята брада има вкус на аспержи, но е по-деликатна. Преди да го използвате трябва да го измиете внимателно, след което да го обелите (най-добре с гумени ръкавици), тъй като сокът на този зеленчук оцветява в червено. Ядливата част е в корените му, както и в листата. Козята брада е чудесно растение за замразяване и консервиране, тъй като когато е замразено или консервирано, то запазва хранителните си стойности.

Растение с добър вкус и лечебни свойства

Зеленчукът козя брада, както вече споменахме притежава големи хранителни свойства, много витамини и освен това е чудесен на вкус. Използва се в медицината в комбинация с други билки, като сърдечно-съдово лекарство и обезболяващо. Гликозидите придават на това растение чудесен вкус и определят неговите диетични свойства, особено при заболявания на храносмилателната система.

Когато Аспержите са твърде скъпи

Козята брада често се счита за зеленчук-еквивалент на много по-скъпите аспержи. Също така се нарича зимно аспержи, тъй като това растение е налично и през студените сезони.

Козя брада и змийска отрова

Козята брада започва да се отглежда като зеленчук-растение през 16-ти и 17-ти век. Преди този период е имало лечебна роля, било е използвано като лекарство срещу ухапване от пепелянка, затова името му е било "билката на усойницата".Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.