Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Ястия със зеленчуци – как да ги приготвим правилно?

Атрактивността на ястието със зеленчуци се определя преди всичко от неговите вкус, аромат, вид и начин на сервиране.

 

Като имаме предвид, че се препоръчва консумация на зеленчуци и плодове пет пъти дневно, нека се постараем нашият организъм да получи най-доброто, прилагайки изброените по-долу правила.

  • Ако избираме пресни зеленчуци, нека са добре узрели и да не са повехнали. Ако купуваме замразени, те трябва да са напълно замразени, сухи и да не са залепнали.
  • Измитите зеленчуци се обелват колкото може по-тънко, тъй като точно под обелката се съдържат най-много хранителни вещества.
  • Обелените зеленчуци се изплакват веднага с чиста вода без да се киснат, за да не се губят техните хранителни вещества (водоразтворимите витамини от група В и С) и минерали.
  • Листните зеленчуци се изплакват много внимателно, отделяйки листата и сменяйки водата. Отцеждаме, като внимаваме да не смачкаме или скъсаме листата.
  • Измитите, почистени или нарязани вече зеленчуци се варят веднага в уред за готвене на пара или в малко количество подсолена, вряща вода. Сипването на студена вода за приготвяне на зеленчуците е грешка.

Когато варите зеленчуци, съдържащи каротин, добавете малко мазнина, напр. зехтин. Кореноплодните и бобовите растения се готвят с капак. Зеленчуците от семейство зелеви първоначално се варят без капак, а след няколко минути, ги покриваме с капака.

 

 

Времето за варене на зеленчуците ограничаваме до минимум. Варим ги кратко, на висока температура, до необходимата степен на омекване.

  • Зеленчуците, предназначени за салата, се варят и охлаждат небелени.
  • Салатите се приготвят в последният момент, непосредствено преди сервирането им на масата.
  • Във всяка порция нарязани зеленчуци веднага добавяме сос или олио. Мазнината покрива тънкия слой на парченцата зеленчуци и предпазва витамините от окисляване.
  • Ястията със зеленчуци се гарнират с подправки или билки непосредствено преди сервиране. Ако тези подправки са пресни, ги нарязваме в последния момент, преди да ги добавим към зеленчуците.

Рецепти, които може да ви интересуват

Лечо – ястие от унгарската кухня
Лечо – ястие от унгарската кухня

Лечо – задушена чушка с добавка на домати и лук.

3 човека 30-45 минути Лесно
Омлет с чоризо и зеленчуци
Омлет с чоризо и зеленчуци

Мексикански вариант на традиционния омлет!

4 човека 15-30 минути Лесно
Мексиканска салата с паста и риба тон
Мексиканска салата с паста и риба тон

Здравословна и хранителна салата с уникален вкусов микс

2 човека 15-30 минути Умерено
Салата Капрезе с Киноа
Салата Капрезе с Киноа

Бърза салата, на която може да се насладите вечерта!

2 човека 15-30 минути Умерено
Ястия със зеленчуци – как да ги приготвим правилно?

Атрактивността на ястието със зеленчуци се определя преди всичко от неговите вкус, аромат, вид и начин на сервиране.

 

Като имаме предвид, че се препоръчва консумация на зеленчуци и плодове пет пъти дневно, нека се постараем нашият организъм да получи най-доброто, прилагайки изброените по-долу правила.

  • Ако избираме пресни зеленчуци, нека са добре узрели и да не са повехнали. Ако купуваме замразени, те трябва да са напълно замразени, сухи и да не са залепнали.
  • Измитите зеленчуци се обелват колкото може по-тънко, тъй като точно под обелката се съдържат най-много хранителни вещества.
  • Обелените зеленчуци се изплакват веднага с чиста вода без да се киснат, за да не се губят техните хранителни вещества (водоразтворимите витамини от група В и С) и минерали.
  • Листните зеленчуци се изплакват много внимателно, отделяйки листата и сменяйки водата. Отцеждаме, като внимаваме да не смачкаме или скъсаме листата.
  • Измитите, почистени или нарязани вече зеленчуци се варят веднага в уред за готвене на пара или в малко количество подсолена, вряща вода. Сипването на студена вода за приготвяне на зеленчуците е грешка.

Когато варите зеленчуци, съдържащи каротин, добавете малко мазнина, напр. зехтин. Кореноплодните и бобовите растения се готвят с капак. Зеленчуците от семейство зелеви първоначално се варят без капак, а след няколко минути, ги покриваме с капака.

 

 

Времето за варене на зеленчуците ограничаваме до минимум. Варим ги кратко, на висока температура, до необходимата степен на омекване.

  • Зеленчуците, предназначени за салата, се варят и охлаждат небелени.
  • Салатите се приготвят в последният момент, непосредствено преди сервирането им на масата.
  • Във всяка порция нарязани зеленчуци веднага добавяме сос или олио. Мазнината покрива тънкия слой на парченцата зеленчуци и предпазва витамините от окисляване.
  • Ястията със зеленчуци се гарнират с подправки или билки непосредствено преди сервиране. Ако тези подправки са пресни, ги нарязваме в последния момент, преди да ги добавим към зеленчуците.
Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.