
Атрактивността на ястието със зеленчуци се определя преди всичко от неговите вкус, аромат, вид и начин на сервиране.
Като имаме предвид, че се препоръчва консумация на зеленчуци и плодове пет пъти дневно, нека се постараем нашият организъм да получи най-доброто, прилагайки изброените по-долу правила.
- Ако избираме пресни зеленчуци, нека са добре узрели и да не са повехнали. Ако купуваме замразени, те трябва да са напълно замразени, сухи и да не са залепнали.
- Измитите зеленчуци се обелват колкото може по-тънко, тъй като точно под обелката се съдържат най-много хранителни вещества.
- Обелените зеленчуци се изплакват веднага с чиста вода без да се киснат, за да не се губят техните хранителни вещества (водоразтворимите витамини от група В и С) и минерали.
- Листните зеленчуци се изплакват много внимателно, отделяйки листата и сменяйки водата. Отцеждаме, като внимаваме да не смачкаме или скъсаме листата.
- Измитите, почистени или нарязани вече зеленчуци се варят веднага в уред за готвене на пара или в малко количество подсолена, вряща вода. Сипването на студена вода за приготвяне на зеленчуците е грешка.
Когато варите зеленчуци, съдържащи каротин, добавете малко мазнина, напр. зехтин. Кореноплодните и бобовите растения се готвят с капак. Зеленчуците от семейство зелеви първоначално се варят без капак, а след няколко минути, ги покриваме с капака.
Времето за варене на зеленчуците ограничаваме до минимум. Варим ги кратко, на висока температура, до необходимата степен на омекване.
- Зеленчуците, предназначени за салата, се варят и охлаждат небелени.
- Салатите се приготвят в последният момент, непосредствено преди сервирането им на масата.
- Във всяка порция нарязани зеленчуци веднага добавяме сос или олио. Мазнината покрива тънкия слой на парченцата зеленчуци и предпазва витамините от окисляване.
- Ястията със зеленчуци се гарнират с подправки или билки непосредствено преди сервиране. Ако тези подправки са пресни, ги нарязваме в последния момент, преди да ги добавим към зеленчуците.