Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Ястия със зеленчуци – как да ги приготвим правилно?

Атрактивността на ястието със зеленчуци се определя преди всичко от неговите вкус, аромат, вид и начин на сервиране.

 

Като имаме предвид, че се препоръчва консумация на зеленчуци и плодове пет пъти дневно, нека се постараем нашият организъм да получи най-доброто, прилагайки изброените по-долу правила.

  • Ако избираме пресни зеленчуци, нека са добре узрели и да не са повехнали. Ако купуваме замразени, те трябва да са напълно замразени, сухи и да не са залепнали.
  • Измитите зеленчуци се обелват колкото може по-тънко, тъй като точно под обелката се съдържат най-много хранителни вещества.
  • Обелените зеленчуци се изплакват веднага с чиста вода без да се киснат, за да не се губят техните хранителни вещества (водоразтворимите витамини от група В и С) и минерали.
  • Листните зеленчуци се изплакват много внимателно, отделяйки листата и сменяйки водата. Отцеждаме, като внимаваме да не смачкаме или скъсаме листата.
  • Измитите, почистени или нарязани вече зеленчуци се варят веднага в уред за готвене на пара или в малко количество подсолена, вряща вода. Сипването на студена вода за приготвяне на зеленчуците е грешка.

Когато варите зеленчуци, съдържащи каротин, добавете малко мазнина, напр. зехтин. Кореноплодните и бобовите растения се готвят с капак. Зеленчуците от семейство зелеви първоначално се варят без капак, а след няколко минути, ги покриваме с капака.

 

 

Времето за варене на зеленчуците ограничаваме до минимум. Варим ги кратко, на висока температура, до необходимата степен на омекване.

  • Зеленчуците, предназначени за салата, се варят и охлаждат небелени.
  • Салатите се приготвят в последният момент, непосредствено преди сервирането им на масата.
  • Във всяка порция нарязани зеленчуци веднага добавяме сос или олио. Мазнината покрива тънкия слой на парченцата зеленчуци и предпазва витамините от окисляване.
  • Ястията със зеленчуци се гарнират с подправки или билки непосредствено преди сервиране. Ако тези подправки са пресни, ги нарязваме в последния момент, преди да ги добавим към зеленчуците.

Рецепти, които може да ви интересуват

Грилована сьомга със сладка царевица
Грилована сьомга със сладка царевица

Впечатляващо ястие, което ще очарова вашите сетива!

2 човека 30-45 минути Трудно
Китайски нудъли с броколи
Китайски нудъли с броколи

Комбинацията Китайски нудъли с броколи е идеална.

2 човека 30-45 минути Умерено
Пролетни рулца със зеленчуци
Пролетни рулца със зеленчуци

Рецепта за пролетни рулца със зеленчуци, ястие от виетнамската кухня.

4 човека 30-45 минути Лесно
Мексикански микс с гъби
Мексикански микс с гъби

Цветен микс, лесно и бързо приготвен с невероятен вкус!

2 човека под 15 минути Лесно
Ястия със зеленчуци – как да ги приготвим правилно?

Атрактивността на ястието със зеленчуци се определя преди всичко от неговите вкус, аромат, вид и начин на сервиране.

 

Като имаме предвид, че се препоръчва консумация на зеленчуци и плодове пет пъти дневно, нека се постараем нашият организъм да получи най-доброто, прилагайки изброените по-долу правила.

  • Ако избираме пресни зеленчуци, нека са добре узрели и да не са повехнали. Ако купуваме замразени, те трябва да са напълно замразени, сухи и да не са залепнали.
  • Измитите зеленчуци се обелват колкото може по-тънко, тъй като точно под обелката се съдържат най-много хранителни вещества.
  • Обелените зеленчуци се изплакват веднага с чиста вода без да се киснат, за да не се губят техните хранителни вещества (водоразтворимите витамини от група В и С) и минерали.
  • Листните зеленчуци се изплакват много внимателно, отделяйки листата и сменяйки водата. Отцеждаме, като внимаваме да не смачкаме или скъсаме листата.
  • Измитите, почистени или нарязани вече зеленчуци се варят веднага в уред за готвене на пара или в малко количество подсолена, вряща вода. Сипването на студена вода за приготвяне на зеленчуците е грешка.

Когато варите зеленчуци, съдържащи каротин, добавете малко мазнина, напр. зехтин. Кореноплодните и бобовите растения се готвят с капак. Зеленчуците от семейство зелеви първоначално се варят без капак, а след няколко минути, ги покриваме с капака.

 

 

Времето за варене на зеленчуците ограничаваме до минимум. Варим ги кратко, на висока температура, до необходимата степен на омекване.

  • Зеленчуците, предназначени за салата, се варят и охлаждат небелени.
  • Салатите се приготвят в последният момент, непосредствено преди сервирането им на масата.
  • Във всяка порция нарязани зеленчуци веднага добавяме сос или олио. Мазнината покрива тънкия слой на парченцата зеленчуци и предпазва витамините от окисляване.
  • Ястията със зеленчуци се гарнират с подправки или билки непосредствено преди сервиране. Ако тези подправки са пресни, ги нарязваме в последния момент, преди да ги добавим към зеленчуците.