Унгарската кухня със сигурност не принадлежи към леките и непикантни кухни, въпреки това има своите любители из целия свят. Чушка, лук, чесън и домати – без тези съставки е трудно да си представим каквото и да било унгарско ястие. Също така смляната чушка в големи количества със страст се използва като подправка към повечето ястия.
Преди всичко зеленчуци
Различни видове чушки,
сортове зеле, домати, лук и картофи са характерни и необходими съставки в унгарските ястия. Хранителните супи, в които не може да липсват горе изброените зеленчуци, се смятат за задължително встъпление към основното ястие, тъй като ускоряват обмяната на материята и подпомагат метаболизма
Чушка ухаеща на слънце
Така известната в днешно време, не винаги е била ценена от унгарците. Готварските книги от XIX век не споменават за тази подправка. Чак турската окупация разпространила отглеждането и използването на този зеленчук в Унгария. Чушката първоначално е използвана като заместител на трудно достъпния тогава пипер. В момента широко използвана е не само лютата, но също така и сладката в многобройни цветове и различаващи се по аромат видове.
Супи за здраве
Измежду унгарските супи, които са спечелили сърцето и небцето на ценителите от много страни из света, особено препоръчвани са:
bográcsgulyás – супа гулаш и
halászlé – рибна супа. Супата гулаш може да бъде също така приготвена в къщи - gulyásleves както и в специално гърне, закачано над огъня – bográcsgulyás. Наименованието на това известно ястие произлиза точно от унгарската дума bogrács, която означава гърне за приготвяне на ястия над огън
Историята на това ястие идва от народните традиции, когато пътуващите пастири пребиваващи далеч от своите домове, е трябвало да приготвят хранителни ястия не винаги в добри условия. Бограч е вид гулаш с месо и зеленчуци. В различните унгарски региони се приготвя по различни начини и притежава свой характерен вкус. Важна е тук даже последователността на добавяне на съставките и начина им на рязане и порциониране. Гърнетата са до днешни времена използвани от жителите на Унгария, а тайната на своята рецепта всеки готвач внимателно пази.
Ястия от унгарското меню
Други характерни ястия са
lecsó (лечото) – задушени зеленчуци, сервирани като гарнитура към ястия от месо, пелмени - csipetke добавяни към гулаша и супите, или Lángos – печена с олио палачинка със сметана, чесън или кашкавал. Много важна добавка е също така печивото, основно пшенично. Към супата или гулаша не може да липсва пшеничен хляб - kenyér или питки – zsemle. Освен
палачинките известен десерт е също така strucla rétes с плънка от плодове, сирене, мак или орехи.