Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Унгарска кухня

Унгарската кухня със сигурност не принадлежи към леките и непикантни кухни, въпреки това има своите любители из целия свят. Чушка, лук, чесън и домати – без тези съставки е трудно да си представим каквото и да било унгарско ястие. Също така смляната чушка в големи количества със страст се използва като подправка към повечето ястия.

Преди всичко зеленчуци

Различни видове чушки, сортове зеле, домати, лук и картофи са характерни и необходими съставки в унгарските ястия. Хранителните супи, в които не може да липсват горе изброените зеленчуци, се смятат за задължително встъпление към основното ястие, тъй като ускоряват обмяната на материята и подпомагат метаболизма
 
червени, орагжеви и жълти чушки върху маруля на бял фон

Чушка ухаеща на слънце

Така известната в днешно време, не винаги е била ценена от унгарците. Готварските книги от XIX век не споменават за тази подправка. Чак турската окупация разпространила отглеждането и използването на този зеленчук в Унгария. Чушката първоначално е използвана като заместител на трудно достъпния тогава пипер. В момента широко използвана е не само лютата, но също така и сладката в многобройни цветове и различаващи се по аромат видове.
Глинен гърне с зеленчуци и месо на сиво червен фон
 

Супи за здраве

Измежду унгарските супи, които са спечелили сърцето и небцето на ценителите от много страни из света, особено препоръчвани са: bográcsgulyás – супа гулаш и halászlé – рибна супа. Супата гулаш може да бъде също така приготвена в къщи - gulyásleves както и в специално гърне, закачано над огъня – bográcsgulyás. Наименованието на това известно ястие произлиза точно от унгарската дума bogrács, която означава гърне за приготвяне на ястия над огън
Историята на това ястие идва от народните традиции, когато пътуващите пастири пребиваващи далеч от своите домове, е трябвало да приготвят хранителни ястия не винаги в добри условия. Бограч е вид гулаш с месо и зеленчуци. В различните унгарски региони се приготвя по различни начини и притежава свой характерен вкус. Важна е тук даже последователността на добавяне на съставките и начина им на рязане и порциониране. Гърнетата са до днешни времена използвани от жителите на Унгария, а тайната на своята рецепта всеки готвач внимателно пази.

Ястия от унгарското меню

Други характерни ястия са lecsó (лечото) – задушени зеленчуци, сервирани като гарнитура към ястия от месо, пелмени - csipetke добавяни към гулаша и супите, или Lángos – печена с олио палачинка със сметана, чесън или кашкавал. Много важна добавка е също така печивото, основно пшенично. Към супата или гулаша не може да липсва пшеничен хляб - kenyér или питки – zsemle. Освен палачинките известен десерт е също така strucla rétes с плънка от плодове, сирене, мак или орехи.

Рецепти, които може да ви интересуват

Ориз с боб по карибски

Ориз с боб по карибски

Рецепта за ориз с боб, ястие от карибската кухня.

4 човека над 45 минути Лесно
Айнтопф - немско ястие с месо и зеленчуци. С добавка вкусни гъби, моркови и картофи

Айнтопф - немско ястие с месо и зеленчуци. С добавка вкусни гъби, моркови и картофи

Eintopf – на немски език това означава „една тенджера”.

4 човека над 45 минути Лесно
Kartoffelsalat – немска картофена салата. По желание с грах и царевица

Kartoffelsalat – немска картофена салата. По желание с грах и царевица

Основата на картофената салата - kartoffelsalat са варените картофи, към които се добавят най-различни съставки като: бекон или лук, домати или зелен грах, яйца, царевица или даже портокали.

4 човека 30-45 минути Лесно
Великденска Пролетна салата

Великденска Пролетна салата

Лесно и вкусно решение за пролетните дни.

4 човека под 15 минути Лесно
Унгарска кухня

Унгарската кухня със сигурност не принадлежи към леките и непикантни кухни, въпреки това има своите любители из целия свят. Чушка, лук, чесън и домати – без тези съставки е трудно да си представим каквото и да било унгарско ястие. Също така смляната чушка в големи количества със страст се използва като подправка към повечето ястия.

Преди всичко зеленчуци

Различни видове чушки, сортове зеле, домати, лук и картофи са характерни и необходими съставки в унгарските ястия. Хранителните супи, в които не може да липсват горе изброените зеленчуци, се смятат за задължително встъпление към основното ястие, тъй като ускоряват обмяната на материята и подпомагат метаболизма
 
червени, орагжеви и жълти чушки върху маруля на бял фон

Чушка ухаеща на слънце

Така известната в днешно време, не винаги е била ценена от унгарците. Готварските книги от XIX век не споменават за тази подправка. Чак турската окупация разпространила отглеждането и използването на този зеленчук в Унгария. Чушката първоначално е използвана като заместител на трудно достъпния тогава пипер. В момента широко използвана е не само лютата, но също така и сладката в многобройни цветове и различаващи се по аромат видове.
Глинен гърне с зеленчуци и месо на сиво червен фон
 

Супи за здраве

Измежду унгарските супи, които са спечелили сърцето и небцето на ценителите от много страни из света, особено препоръчвани са: bográcsgulyás – супа гулаш и halászlé – рибна супа. Супата гулаш може да бъде също така приготвена в къщи - gulyásleves както и в специално гърне, закачано над огъня – bográcsgulyás. Наименованието на това известно ястие произлиза точно от унгарската дума bogrács, която означава гърне за приготвяне на ястия над огън
Историята на това ястие идва от народните традиции, когато пътуващите пастири пребиваващи далеч от своите домове, е трябвало да приготвят хранителни ястия не винаги в добри условия. Бограч е вид гулаш с месо и зеленчуци. В различните унгарски региони се приготвя по различни начини и притежава свой характерен вкус. Важна е тук даже последователността на добавяне на съставките и начина им на рязане и порциониране. Гърнетата са до днешни времена използвани от жителите на Унгария, а тайната на своята рецепта всеки готвач внимателно пази.

Ястия от унгарското меню

Други характерни ястия са lecsó (лечото) – задушени зеленчуци, сервирани като гарнитура към ястия от месо, пелмени - csipetke добавяни към гулаша и супите, или Lángos – печена с олио палачинка със сметана, чесън или кашкавал. Много важна добавка е също така печивото, основно пшенично. Към супата или гулаша не може да липсва пшеничен хляб - kenyér или питки – zsemle. Освен палачинките известен десерт е също така strucla rétes с плънка от плодове, сирене, мак или орехи.