Все повече хора днес работят зад бюро. Даже децата прекарват много часове пред компютъра или гледайки телевизия. И като резултат от липсата на движение и времето прекарано в седяща позиция, следва затлъстяване.
Понички и шоколадови изделия
Вашата храна в работата обикновено е кафе и сандвич, купени по пътя, а понякога поничка или шоколадово изделие.
Задължително вземете за работата си втора закуска. Така няма да усетите силен глад по-късно.
2. По време на обедната почивка хапнете салата или здравословна супа.
3. Основното ястие изяжте вкъщи след работа.От друга страна, ако работите до късно, отделете малко време да отидете на ресторант или бар, яжте бавно без да бързате. Французите са слаби, не защото страстно спортуват, а защото се наслаждават на всяка хапка и превръщат храненето в празничен ритуал.
Преди да легнете да спите, изяжте плод или изпийте чаша зеленчуков сок.
4. Не пропускайте нито едно хранене, тъй като под влияние на силен глад, по-късно ще изядете много повече наведнъж, за да компенсирате изпуснатото ядене.
5. Не забравяйте за упражненията. Даже когато сте в офиса можете да се движите: движете рамената, направете няколко наклона на тялото, главата и шията. Разходете се из офиса, вижте се с колегите при техните бюра.
- движението е здраве
15 минути: упражнения за рамената,
15 клякания.
30-60 минути каране на колело - може някой път да отидете на работа с колело.
След обед:
30-45 минути бърза разходка.
Вечер:
скачане на въже, 10 минути на мека повърхност, например килим.
Вашето меню за 5 дни – изберете това, което обичате
Първа закуска
За пиене Ви предлагаме кафе тип Инка или чай, най-добре с нискомаслено прясно мляко, но без захар. Най-добре ще бъде чаша нискомаслено мляко.
Меню по избор
2 филии диетичен хляб, тънко намазани с масло;
2 парчета шунка, няколко репички;
1 филия пълнозърнест хляб намазана с масло, 100 г нискомаслена извара с див лук и краставица;
1 сварено яйце, филия хляб с масло, домат;
2 филии диетичен хляб с масло, 2 тънки парчета кашкавал, няколко репички;
1 филия диетичен хляб намазана с масло или извара или 1 лъжица слабо подсладен конфитюр.
Какво да вземете за работа за втора закуска?
1 ябълка, 1 круша, 1 малък банан, 2 моркова.
Обяд
Зеленчукова салата: нарежете краставица, малка глава лук, чушка, няколко репички, 150 г сирене, добавете сол и пипер и объркайте.
Рибена салата: 150 г риба тон в олио, отцедете, нарежете свареното яйце, домата и лука, добавете подправки и объркайте.
Салата със сирене: 200 г нискомаслена извара объркайте с нарязани репички, див лук, 4 лъжици кисело мляко, добавете подправки на вкус.
Салата с пилешко: нарежете и разбъркайте 100 г печени пилешки гърди, парче ананас, нарязана ябълка, 3 лъжици сладка царевица на зърна от консерва, 2 сушени сливи.
Вечеря
Не забравяйте да я изядете в къщи.
Ориз със зеленчуци: 100 г сварен ориз смесете с 250 г задушени в зехтин зеленчуци и гъби.
Риба със зеленчуци: задушете с олио 2 настъргани моркова, нарязан лук, домат, добавете 150 г риба и подправки на вкус.
Кюфтета с гъби: 100 г мляно пилешко месо смесете със 100 г задушени с лук гъби, магданоз и подправки; оформете кюфтенца, сварете на пара, консумирайте с лъжица ориз.
Макарони със сос: към 100 г сварени макарони (пълнозърнести или от твърда пшеница) добавете сос от 2 лъжици доматен концентрат задушен с лук и скилидка чесън.