
100 г авокадо - 240 kcal
Съдържа ненаситени мастни киселини, калий, магнезий, фолиева киселина, витамини С, E, K, H, PP, а също и витамини от група В, каротин, фолиева киселина, мед и целулоза.
Перуански афродизиак
Авокадото произлиза от Перу. Ацтеките и Инките са вярвали, че това растение има свойства на афродизиак. Отглежда се почти във всички региони на тропическия и субтропическия климат. В някои страни се нарича „маслен плод", заради голямото съдържание на мазнини. Плодът авокадо е наситено зелен, жълт или лилав.
Приложение в кухнята
Авокадото се използва предимно в кулинарното изкуство. Може да се сервира с добавка на лимонов сок или оцет или като съставка на пикантни и сладки салати. Освен това, може да се миксира с лимон сок, чесън, сол и черен пипер, за да получим гуакамоле – дип от мексиканската кухня. Парчетата авокадо върху филия хляб заместват кашкавала.
Не трябва да забравяме, че авокадото не понася високи температури – варено или печено придобива горчив вкус.
Богатство от полезни вещества
Съдържанието на ненаситени мазнини го прави подходящо за хора, страдащи от атеросклероза, високо кръвно налягане, като добавка към диета или вместо масло. Плодът авокадо се препоръчва за хора, страдащи от анемия, високо кръвно налягане, проблеми със стомаха и храносмилането. Съдържанието на витамини Е и В помага за облекчаване на стреса, както и на такива проблеми като стерилитет при жените и мъжете.
Съставка на ликьора
Холандското име на яйчения ликьор - Avokaat – произлиза от авокадо. Индианците са правили от авокадото крем – сметанов ликьор, а европейците трябвало да заместят този тропически плод с яйце.
Вместо скалпел...
Авокадото се използва и в козметиката. Маски от този плод успокояват чувствителната кожа и я подхранват. След смесването с олио от семки на грозде или олио от сладки бадеми, може да бъде използвано за масаж. Авокадото дълбоко подхранва и овлажнява не само кожата, но и косата.