100 гр. киселец - 21 kcal Съдържа витамин С, желязо, калий и магнезий. Конкурент на спанака

Листата на киселеца имат приятен кисел вкус, приготвят се като спанака, могат да се приготвят вкусни ястия, напр. супа, сос. Много по-малко известен е киселецът като подправка на други ястия. Може да се добави киселец към спанак, накълцан - да подправи зелена сала, да се добави към картофена супа и билкови сосове.

За добър апетит

На растението се приписва хомеопатично, противовъзпалително действие, подобрява апетита. От листата на киселица се приготвя чай, който помага при проблеми с черния дроб и бъбреците. Не трябва да се консумира от хора, които страдат от камъни в бъбреците, ревматизъм или артрит, затова не се препоръчва на възрастни хора.

Това, което е много... Киселецът съдържа много голямо количество оксалова киселина, която в по-голямо количество лишава нашия организъм от калций. Оксаловата киселина може да доведе до болки в ставите и бъбреците, а при деца може да доведе до спиране на растежа. Затова трябва да се внимава да не се превиши позволената доза, особено знаейки, че какаото, чаят и черният пипер също съдържат този неблагоприятен елемент.   Естествен препарат за премахване на петна

Оксаловата киселина идеално премахва петна от дрехите. Листата на киселеца могат да ни послужат и да си измием ръцете, киселината която се извлича от листата идеално премахва петна, възникнали даже по време на работа в двора.

Открийте списъците със зеленчуците ни

12 Зеленчуци на 60
Вижте всички зеленчуци

Нашите рецепти

Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +
  • Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.

  • Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.

  • Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.

Вижте още рецепти