100 гр. къдраво зеле – 29 kcal
Съдържа бета - каротин, лутеин, калций, фосфор, магнезий, желязо и
витамин A, B
1, B
2, C, Е и К.
Ценни антиоксиданти
Благодарение на съдържанието на
антиоксиданти къдравото зеле има противораково действие, силни противовъзпалителни действия и предпазва от склероза. От гледна точка на лесната си смилаемост и множеството
минерални соли и витамини е особено препоръчвано в
диети за възрастни хора и деца.
Растителен прекурсор
До средновековието къдравото зеле е бил известен и отглеждан зеленчук в цяла Европа. Днес бразилци, холандци, португалци, както и жителите на Южна Африка и Япония не си представят ястие бе него. Известно и използвано е също така в Съединените Щати.