Кулинарно пътешествие около света: Скандинавия
Всички на борда! Най-големите любители на храната сред вас са поканени в кухнята, за да направят любимото ястие на нашите скандинавски приятели. Барабани, моля... Ето ги и рохките яйца, запечени със сирене и гарнитура от царевично пюре. Като основно или следобедна закуска зависи от Вас! Тази лесна и бърза рецепта ще ви накара да пътувате при всяка хапка.
Съставки:
Рохко сварени яйца, запечени със сирене и пюре от царевица
Количество за 4 порции
Време за подготовка: 20 минути
Време за готвене: 25 минути
1 обелен и нарязан лук
500g отцедена Bonduelle царевица
50 мл вода
8 яйца
20 гр масло
20 гр брашно
300 мл мляко
80 гр настъргано сирене Грюер
Олио
Индийско орехче
Сол и пипер
Инструкции:
Стъпка 1: Пригответе пюрето от царевица. Тенджера запържете лука. Добавете царевицата, малко сол, пипер и добарете 50 мл вода. Оставете да ври на слаб огън за 5 минути, разбъркайте го добре, за да се получи гладки пюре.
Стъпка 2: Сгответе яйцата. Сложете яйцата в тенджера с вряща подсолена вода и ги гответе за 5 минути и 30 секунди. Преместете ги в студена вода, за да спрете готвенето. Обелете ги и ги оставете настрана.
Стъпка 3: Направете сос бешамел. В тенджера разтопете масло. Махнете от огъня и постепенно добавете брашното като не спирате да бъркате. Върнете тенджерата на огъня и го оставете да се готви докато получи лек жълт оттенък. Добавете млякото, щипка сол и пипер, индийско орехче и разбъркайте, оставете да се сгъсти и да ври за още 3 минути.
Стъпка 4: В тава разпределете равномерно царевичното пюре. Сложете яйцата отгоре. Залейте с бешамел. Поръсете със сирене Грюер. Пъхнете го във фурната за 10 минури на програма за грил. Поднесете докато е топло!
Нашите съвети:
Тази вкусна рецепта с рохко сварени яйца, запечени с настъргано сирене, произлиза от рецепта от Флоренция, Италия: яйца по флорентински. Тази рецепта е адаптирана и модернизирана от много готвачи. Състои се от рохко сварени яйца (готвени за 5 минути и 30 секунди – прецизността е от съществено значение, за да получите течен жълтък) и спанак, които ще бъдат покрити с бешамел, направен от ру (смес от брашно и масло) с аромат на индийско орехче. Можете да сервирате това ястие като основно или като следобедна закуска, хладко и с малко препечен хляб с квас – вкус-но!
Искахме да представим рецепта, която да изненадва, като заменим обичайния зеленчук – който е спанак – с царевица. Вкуснo пюре от царевица, което прави ястието оригинално и гурме. За повече хрупкавост добавете няколко царевични зърна отгоре след като ястието е извадено от фурната. Ако искате да добавите допълнителен протеин, защо не и няколко резена пушена риба, страхотно съчетание!