Нов месец, ново кулинарно пътешествие! Елате с нас!
Да отидем в Румъния, за да открием един емблематичен специалитет: фасоле батута. Вкусна каша от бял боб с аромат на чесън, покрита със запечен на скара лук. Обичан румънски деликатес, на който да се насладите с хубава филия хляб или като гарнитура. Оставете се да бъдете хипнотизирани от този ароматен дип.
Необходими продукти за 4 човека:
Време за приготвяне: 15 минути
Време за готвене: 10 минути
1 обелен и нарязан лук
2 измити, обелени и нарязани морковаwashed, peeling and diced carrots
200 гр (отцеден) зрял фасул Bonduelle
4 почистени и нарязани скилидки чесън
1.5 с.л. червен пипер
зехтин и слънчогледово олио
сол и пипер
Начин на приготвянеRecipe steps:
Стъпка 1: В тиган запържете лука в зехтина. Добавете морковите. Оставете да се готви. Добавете готовия боб Bonduelle (предварително отцеден), малко сол и черен пипер. Оставете да изстине.
Стъпка 2: В купа добавете сместа от моркови и боб, 1 ч.л. червен пипер. Оставете настрана.
Стъпка 3: В тиган запържете чесъна със слънчогледовото олио и 0,5 ч.л. червен пипер. Когато чесънът се запържи, изсипете сместа от моркови и боб при него. Добавете малко зехтин. Сервирайте.
Нашите съвети:
Дните стават по-дълги. Слънцето се показва. Едно е сигурно, сезонът на предястията е зад ъгъла!
Тази рецепта за вегетарианско предястие е приятна промяна от обичайния хумус от нахут. Ето и дипа с бял боб, който да си направите у дома като покана за пътуване! Тази рецепта за Фасоле Батута идва от Румъния. Това всъщност е каша от бял боб с лук, в която е включен запържен чесън и е подправена с червен пипер. Тази румънска рецепта е известна и под името „fasole icre“, което означава боб от рибени яйца. Това е традиционна румънска и молдовска вегетарианска рецепта, която често се яде по време на постите - много традиционно ястие. В него понякога е възможно да видите колбаси. Подобна рецепта на фасоле батута е икре салата, салата от рибени яйца, подобна на гръцката тарамасалата, която се маже върху хляб.
За да разнообразите удоволствията, не се колебайте да добавите някои подправки към вашата фасоле батута: пушен червен пипер, къри или пресни билки. Може да се поднесе със зеленчукови пръчици или препечени хлебни крутони, настъргани с чесън.
За приятен привкус можете да добавите жълти чушки, след като ги запечете във фурната и ги смесите с белия боб. По отношение на съхранението, няма проблем: можете да съхранявате фасоле батута няколко дни в хладилника. Можете дори да добавите остатъци от храната в сос, супа или ястие с паста. Много трикове, чрез които да се насладите на предястието и да спестите време.