Пироги с фета и спанак
Брой порции: 4
Време за подготовка: 1 час
Време за почивка/втасване: 1 час
Време за готвене: 20 минути
Бюджет: Малък
Тесто
600 гр брашно
1 яйце
4-5 с.л. зехтин
2 щипки сол
1 чаша вода на стайна температура
Плънка
4 скилидки чесън, обелени и нарязани на ситно
800 гр замразен спанак на листа Bonduelle
или 500 гр замразено пюре от спанак Bonduelle
или листа пресен спанак Bonduelle
300 гр сирене Фета
зехтин
сол и черен пипер
80 гр масло
Стъпка 1
Сложете брашното, яйцето, зехтина и солта в кухненския си робот и разбърквайте/разбивайте за 4 минути.
Стъпка 2
Добавете водата постепенно, докато продължавате да бъркате тестото. Продължете да разбърквате докато не получите гладка текстура. Оставете тестото да почине за около час.
Стъпка 3
В тиган сотирайте чесъна с малко зехтин, добавете спанака и оставете да се сготви. След като спанакът е сготвен, отцедете вода, ако има останала такава. Върнете продуктите в тигана и добавете натрошено фета сирене, подправете със сол и черен пипер и гответе за още 2 минути. Свалете тигана от котлона и оставете сместа да изтине.
Стъпка 4
Разделете тестото на 2 части. На набрашнена повърхност разточете всяка до дебелина 2 мм..
Стъпка 5
Използвайки формичка за сладки, изрежете кръгчета от тестото. Добавете чаена лъжица от клънката в центъра на всеки кръг.
Стъпка 6
Навлажнете едната страна на всеки кръг с вода. Прегънете и съберете краищата, за да оформите пирогите. Не трябва да има отвори, иначе те ще се разворят при готвенето. Внимателно притиснете краищата.
Стъпка 7
Напълнете голям съд с вода, подсолете я и я оставете да заври. Когато водата започне да ври, пуснете пирогите вътре. Махнете съда от котлона, когато пигорите изплуват на повърхността и отцедете.
Стъпка 8
Разтопете масло в тиган, изсипете го върху пирогите и ги овкусете със сол и черен пипер. Насладете им се!
Да се гмурнем по-дълбоко
Пироги с фета и спанак са вкусна версия на този тип равиоли, които са типични за страните от Източна Европа. Въпреки че не са толкова популчрни другаде, пирогите със спанак и фета са сред най-обичаните в Полша.
В тази рецепта пирогите са направени от брашно, вода и яйце, от които се оформя тесто, а то бива напълнено с кремообразна смес от спанак и фета сирене. Спанакът е богат на витамини и желязо, а фетата допринася за солеността и кремообразната текстура. За по-богат вкус, сервирайте с крем фреш, пържен лук, разтопено масло или томатен сос.
Трудно е да се определи какъв е точният произход на пирогите, но се смята, че са навлезли в Полша през 13 век – те първоначално са били празнично ястие, сервирано по време на религиозни празници. С течение на времето пирогите са се превърнали в основно ястие в полските домакинства и всеки регион е разработил свои собствени пълнежи.
Пироги със спанак и фета е нова комбинация, повлияна от средиземноморската кухня. Други плънки, подходящи за вегетарианци включват рикота, гъби, чесън и орехи. Възможностите за рецепти за любителите на равиоли са (почти) безкрайни!