Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Кулинарно пътешествие около света: Полша

Пироги с фета и спанак

 

Брой порции: 4

Време за подготовка: 1 час

Време за почивка/втасване: 1 час

Време за готвене: 20 минути

Бюджет: Малък

 

Тесто

600 гр брашно

1 яйце

4-5 с.л. зехтин

2 щипки сол

1 чаша вода на стайна температура

 

Плънка

4 скилидки чесън, обелени и нарязани на ситно

800 гр замразен спанак на листа Bonduelle

или 500 гр замразено пюре от спанак Bonduelle

или листа пресен спанак Bonduelle

300 гр сирене Фета

зехтин

сол и черен пипер

80 гр масло

 

Стъпка 1

Сложете брашното, яйцето, зехтина и солта в кухненския си робот и разбърквайте/разбивайте за 4 минути.

 

Стъпка 2

Добавете водата постепенно, докато продължавате да бъркате тестото. Продължете да разбърквате докато не получите гладка текстура. Оставете тестото да почине за около час.

 

Стъпка 3

В тиган сотирайте чесъна с малко зехтин, добавете спанака и оставете да се сготви. След като спанакът е сготвен, отцедете вода, ако има останала такава. Върнете продуктите в тигана и добавете натрошено фета сирене, подправете със сол и черен пипер и гответе за още 2 минути. Свалете тигана от котлона и оставете сместа да изтине.

 

Стъпка 4

Разделете тестото на 2 части. На набрашнена повърхност разточете всяка до дебелина 2 мм..

 

Стъпка 5

Използвайки формичка за сладки, изрежете кръгчета от тестото. Добавете чаена лъжица от клънката в центъра на всеки кръг.

 

Стъпка 6

Навлажнете едната страна на всеки кръг с вода. Прегънете и съберете краищата, за да оформите пирогите. Не трябва да има отвори, иначе те ще се разворят при готвенето. Внимателно притиснете краищата.

 

Стъпка 7

Напълнете голям съд с вода, подсолете я и я оставете да заври. Когато водата започне да ври, пуснете пирогите вътре. Махнете съда от котлона, когато пигорите изплуват на повърхността и отцедете.

 

Стъпка 8

Разтопете масло в тиган, изсипете го върху пирогите и ги овкусете със сол и черен пипер. Насладете им се!

 

Да се гмурнем по-дълбоко

 

Пироги с фета и спанак са вкусна версия на този тип равиоли, които са типични за страните от Източна Европа. Въпреки че не са толкова популчрни другаде, пирогите със спанак и фета са сред най-обичаните в Полша.

 

В тази рецепта пирогите са направени от брашно, вода и яйце, от които се оформя тесто, а то бива напълнено с кремообразна смес от спанак и фета сирене. Спанакът е богат на витамини и желязо, а фетата допринася за солеността и кремообразната текстура. За по-богат вкус, сервирайте с  крем фреш, пържен лук, разтопено масло или томатен сос.

 

Трудно е да се определи какъв е точният произход на пирогите, но се смята, че са навлезли в Полша през 13 век – те първоначално са били празнично ястие, сервирано по време на религиозни празници. С течение на времето пирогите са се превърнали в основно ястие в полските домакинства и всеки регион е разработил свои собствени пълнежи.

 

Пироги със спанак и фета е нова комбинация, повлияна от средиземноморската кухня. Други плънки, подходящи за вегетарианци включват рикота, гъби, чесън и орехи. Възможностите за рецепти за любителите на равиоли са (почти) безкрайни!


Рецепти, които може да ви интересуват

Лодки от сладки картофи с нахут
Лодки от сладки картофи с нахут

Вкусно и хранително! Рецепта, подходяща за семеен обяд.

2 човека 15-30 минути Умерено
Салата Кан с херинга и риба тон
Салата Кан с херинга и риба тон

Истинският морски вкус на Средиземноморието

4 човека 15-30 минути Лесно
Печена ципура с уок зеленчуци
Печена ципура с уок зеленчуци

Много лесна рецепта с няколко съставки, но с богат вкус! Ципура, придружена от нашите уок зеленчуци на тиган, ще ви осигури чудесен обяд.

2 човека 30-45 минути Лесно
Закуска: Крем от грах върху тост
Закуска: Крем от грах върху тост

Вегетарианска закуска, хранителна и вкусна

2 човека 30-45 минути Умерено
Кулинарно пътешествие около света: Полша

Пироги с фета и спанак

 

Брой порции: 4

Време за подготовка: 1 час

Време за почивка/втасване: 1 час

Време за готвене: 20 минути

Бюджет: Малък

 

Тесто

600 гр брашно

1 яйце

4-5 с.л. зехтин

2 щипки сол

1 чаша вода на стайна температура

 

Плънка

4 скилидки чесън, обелени и нарязани на ситно

800 гр замразен спанак на листа Bonduelle

или 500 гр замразено пюре от спанак Bonduelle

или листа пресен спанак Bonduelle

300 гр сирене Фета

зехтин

сол и черен пипер

80 гр масло

 

Стъпка 1

Сложете брашното, яйцето, зехтина и солта в кухненския си робот и разбърквайте/разбивайте за 4 минути.

 

Стъпка 2

Добавете водата постепенно, докато продължавате да бъркате тестото. Продължете да разбърквате докато не получите гладка текстура. Оставете тестото да почине за около час.

 

Стъпка 3

В тиган сотирайте чесъна с малко зехтин, добавете спанака и оставете да се сготви. След като спанакът е сготвен, отцедете вода, ако има останала такава. Върнете продуктите в тигана и добавете натрошено фета сирене, подправете със сол и черен пипер и гответе за още 2 минути. Свалете тигана от котлона и оставете сместа да изтине.

 

Стъпка 4

Разделете тестото на 2 части. На набрашнена повърхност разточете всяка до дебелина 2 мм..

 

Стъпка 5

Използвайки формичка за сладки, изрежете кръгчета от тестото. Добавете чаена лъжица от клънката в центъра на всеки кръг.

 

Стъпка 6

Навлажнете едната страна на всеки кръг с вода. Прегънете и съберете краищата, за да оформите пирогите. Не трябва да има отвори, иначе те ще се разворят при готвенето. Внимателно притиснете краищата.

 

Стъпка 7

Напълнете голям съд с вода, подсолете я и я оставете да заври. Когато водата започне да ври, пуснете пирогите вътре. Махнете съда от котлона, когато пигорите изплуват на повърхността и отцедете.

 

Стъпка 8

Разтопете масло в тиган, изсипете го върху пирогите и ги овкусете със сол и черен пипер. Насладете им се!

 

Да се гмурнем по-дълбоко

 

Пироги с фета и спанак са вкусна версия на този тип равиоли, които са типични за страните от Източна Европа. Въпреки че не са толкова популчрни другаде, пирогите със спанак и фета са сред най-обичаните в Полша.

 

В тази рецепта пирогите са направени от брашно, вода и яйце, от които се оформя тесто, а то бива напълнено с кремообразна смес от спанак и фета сирене. Спанакът е богат на витамини и желязо, а фетата допринася за солеността и кремообразната текстура. За по-богат вкус, сервирайте с  крем фреш, пържен лук, разтопено масло или томатен сос.

 

Трудно е да се определи какъв е точният произход на пирогите, но се смята, че са навлезли в Полша през 13 век – те първоначално са били празнично ястие, сервирано по време на религиозни празници. С течение на времето пирогите са се превърнали в основно ястие в полските домакинства и всеки регион е разработил свои собствени пълнежи.

 

Пироги със спанак и фета е нова комбинация, повлияна от средиземноморската кухня. Други плънки, подходящи за вегетарианци включват рикота, гъби, чесън и орехи. Възможностите за рецепти за любителите на равиоли са (почти) безкрайни!

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.