Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Кулинарно пътешествие около света: Гърция

Гръцки бял боб

 

Количество за 4 порции

Време за подготовка: 15 минути

Време за готвене: 30 минути

Бюджет: Среден

 

Съставки:

1 лук, обелен

2 скилидки чесън, обелени

зехтин

1 с.л. доматена паста

800 гр. консерва нарязани домати

200 мл. вода

500 гр. зрял фасул Bonduelle

½ връзка пресен риган, нарязан

150 гр. сирене фета

½ връзка пресен магданоз, нарязан

сол и черен пипер

 

Стъпка 1

Накълцайте лука и чесъна. Запържете ги в зехтина.

 

Стъпка 2

Добавете доматеното пюре и сотирайте. След това добавете нарязаните домати и водата. Оставете да заври и подправете със сол и черен пипер.

 

Стъпка 3

Загрейте фурната до 200°C (степен 6, ако използвате газ).

Изплакнете боба под студена течаща вода и го отцедете. Смесете ги с доматения сос, добавете половината риган и разпределете сместа в чиния.

 

Стъпка 4

Поръсете със зехтин, сол и черен пипер. Печете за около 30 минути.

Поръсете ястието с останалия риган и магданоз и натрошете сиренето фета. Сервирайте с хрупкав чеснов хляб.

 

Да се гмурнем по-дълбоко

Белият боб, известен още като gigantes plaki, е класическо гръцко ястие, просто, но вкусно за цялото семейство. Белият боб се приготвя в богат, ароматен доматен сос, приготвен с лук, чесън, магданоз, копър и зехтин за автентичен средиземноморски вкус. Можете да направите рецептата веган, като не добавяте фетата или, за любителите на месото, добавете наденица, панчета или бекон. Добавете кейл или спанак за гарнитура и сервирайте с хрупкав хляб.

 

За тази класическа рецепта доматеният сос често се прави от доматена паста или консервирани домати, но можете да използвате и пресни домати за още по-наситен вкус. Ако сте избрали сух бял боб, не забравяйте да го накиснете предния ден и след това да го сварите на среден огън в голяма тенджера. За нотка киселинност и свежест, поръсете малко лимонова кора точно преди сервиране.

 

Ако искате да приготвите лесна, вкусна гръцка рецепта, белият фасул в гръцки стил е чудесна начална точка. Това традиционно ястие обединява едни от най-неустоимите автентични вкусове от Гърция. Добавете зеленчуци като моркови, целина и лимон, за да бъдете пренесени на средиземноморското крайбрежие.


Рецепти, които може да ви интересуват

Пържен шаран със сладка царевица
Пържен шаран със сладка царевица

Прочетете как да готвите шаран по различен начин и изненадайте вас и семейството ви.

4 човека 30-45 минути Трудно
Fu Yung - китайски омлет с пиле, кълнове, гъби и целина
Fu Yung - китайски омлет с пиле, кълнове, гъби и целина

Омлет Fu Yung – за неговото приготвяне се използва само белтъка от кокоши яйца, за да бъде вкусът по-деликатен, а ястието да се топи в устата.

4 човека 15-30 минути Лесно
Картофени кюфтета с царевица и риба тон
Картофени кюфтета с царевица и риба тон

Лек пролетен обяд със страхотен вкус

4 човека 30-45 минути Лесно
Ориз за суши
Ориз за суши

Рецепта за ориз за суши – основата на сушито.

4 човека над 45 минути Умерено
Кулинарно пътешествие около света: Гърция

Гръцки бял боб

 

Количество за 4 порции

Време за подготовка: 15 минути

Време за готвене: 30 минути

Бюджет: Среден

 

Съставки:

1 лук, обелен

2 скилидки чесън, обелени

зехтин

1 с.л. доматена паста

800 гр. консерва нарязани домати

200 мл. вода

500 гр. зрял фасул Bonduelle

½ връзка пресен риган, нарязан

150 гр. сирене фета

½ връзка пресен магданоз, нарязан

сол и черен пипер

 

Стъпка 1

Накълцайте лука и чесъна. Запържете ги в зехтина.

 

Стъпка 2

Добавете доматеното пюре и сотирайте. След това добавете нарязаните домати и водата. Оставете да заври и подправете със сол и черен пипер.

 

Стъпка 3

Загрейте фурната до 200°C (степен 6, ако използвате газ).

Изплакнете боба под студена течаща вода и го отцедете. Смесете ги с доматения сос, добавете половината риган и разпределете сместа в чиния.

 

Стъпка 4

Поръсете със зехтин, сол и черен пипер. Печете за около 30 минути.

Поръсете ястието с останалия риган и магданоз и натрошете сиренето фета. Сервирайте с хрупкав чеснов хляб.

 

Да се гмурнем по-дълбоко

Белият боб, известен още като gigantes plaki, е класическо гръцко ястие, просто, но вкусно за цялото семейство. Белият боб се приготвя в богат, ароматен доматен сос, приготвен с лук, чесън, магданоз, копър и зехтин за автентичен средиземноморски вкус. Можете да направите рецептата веган, като не добавяте фетата или, за любителите на месото, добавете наденица, панчета или бекон. Добавете кейл или спанак за гарнитура и сервирайте с хрупкав хляб.

 

За тази класическа рецепта доматеният сос често се прави от доматена паста или консервирани домати, но можете да използвате и пресни домати за още по-наситен вкус. Ако сте избрали сух бял боб, не забравяйте да го накиснете предния ден и след това да го сварите на среден огън в голяма тенджера. За нотка киселинност и свежест, поръсете малко лимонова кора точно преди сервиране.

 

Ако искате да приготвите лесна, вкусна гръцка рецепта, белият фасул в гръцки стил е чудесна начална точка. Това традиционно ястие обединява едни от най-неустоимите автентични вкусове от Гърция. Добавете зеленчуци като моркови, целина и лимон, за да бъдете пренесени на средиземноморското крайбрежие.

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.