Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Кулинарно пътешествие около света: България

Пълнени чушки с булгур и гъби

 

Количество за 4 порции

Време за подготовка: 15 минути

Време за готвене: 1 ч. и 15 минути

Бюджет: Малък

 

Съставки

1 лук, обелен и нарязан на ситно

2 ситно нарязани скилидки чесън

100 гр. замразени (или консервирани) нарязани гъби Bonduelle

250 гр. булгур

1 малка връзка магданоз, измит и накълцан

1 с.л. чубрица

1 с.л. червен пипер

4 чушки

Зехтин

150 мл. доматен сос

Сол и черен пипер

 

Стъпка 1

Сгответе булгура според инструкциите на опаковката.

Загрейте фурната на 200 ˚C. в тиган, сотирайте лука и чесъна в зехтина за for 2-3 минути. Прибавете гъбите и гответе за още няколко минути.

 

Стъпка 2

Добавете сготвения булгур, подправете със сол, черен пипер, магданоз, чубрица, и червен пипер. Махнете тигана от огъня.

 

Стъпка 3

Измийте чушките, отрежете горната част и я запазете. Почистете ги от семената.

 

Стъпка 4

С лъжица, напълнете чушките с вече готовата смес и ги покрийте с горните им части, които по-рано заделихте. Сложете чушките в съд, подходящ за фурна. Напълнете ⅓ от съда с вода. Покрийте с алуминиево фолио и сложете чушките да се пекат в предварително загрятата фурна.

 

Стъпка 5

След 45 минути, махнете фолиото и оставете да се пече за още 10 минути или докато чушките са напулно сготвени и са получили приятен златист загар. Извадете ги от фурната и ги сервирайте с доматения сос.  

 

Топ съвет

Защо не замените доматения сос с алтернатива с кисело мляко? Смесете малко кисело мляко с 1 с.л. зехтин, 1 ч.л. горчица, лимонов сок, нарязан на ситно зелен лук, сол, черен и червен пипер.

 

Да се гмурнем по-дълбоко

Пълнените чушки са популярна рецепта в българската кухня. Традиционно, те са изключително разнообразни и могат да се приготвят с месо, сирене или само с ориз. Пресните чушки често се пълнят със смес от месо, като свинско или телешко, ориз и подправки като червен пипер и сол. Вегетарианската версия на тази рецепта се прави най-често на Бъдни вечер, когато се бележи краят на 40-дневните пости.

 

За вегетарианска версия, заменете месото със зеленчуци като патладжан, моркови и спанак. Сирене фета или моцарела също могат да бъдат добавени за допълнителен вкус.

 

Чушки бюрек са друга популярна българска рецепта. Плънката им се състои от сирене и домати. Веднъж напълнени, чушките се овалват в яйце и галета, след което се пържат.

 

За още по-неустоима комбинация, напълнете чушките със смес от различни сирена като моцарела, чедар и пармезан. Добарянето на пресни подправки като магнадоз или зелен лук ще помогне вкусът да достигне ново равнище. Тези пълнени чушки биха били перфектното основно или гарнитура за всеки повод, от вечеря през седмицата до семеен обяд в неделя.


Рецепти, които може да ви интересуват

Вегетариански сукоташ
Вегетариански сукоташ

Тази вегетарианска рецепта за сукоташ е свежа, жизнена и пълна с хранителни вещества. Множеството пресни

2 човека 15-30 минути Лесно
Пилешко бонфиле с провансалски зеленчуци
Пилешко бонфиле с провансалски зеленчуци

Пилешко бонфиле с провансалски зеленчуци

2 човека 30-45 минути Умерено
Лазаня – италианска запеканка с месо и зеленчуци
Лазаня – италианска запеканка с месо и зеленчуци

Рецептата за лазаня – едно от най-известните италиански ястия.

4 човека над 45 минути Трудно
Пълнени чушки с червен фасул
Пълнени чушки с червен фасул

Пълнените чушки са основно ястие в много страни от Югоизточна Европа. Те са част от нашата култура и традиция, но всеки регион има различни начини за приготвянето им и всички са добри! Изберете да изненадате любимите си хора с рецепта за чушки, пълнени с червен боб!

4 човека 30-45 минути Умерено
Кулинарно пътешествие около света: България

Пълнени чушки с булгур и гъби

 

Количество за 4 порции

Време за подготовка: 15 минути

Време за готвене: 1 ч. и 15 минути

Бюджет: Малък

 

Съставки

1 лук, обелен и нарязан на ситно

2 ситно нарязани скилидки чесън

100 гр. замразени (или консервирани) нарязани гъби Bonduelle

250 гр. булгур

1 малка връзка магданоз, измит и накълцан

1 с.л. чубрица

1 с.л. червен пипер

4 чушки

Зехтин

150 мл. доматен сос

Сол и черен пипер

 

Стъпка 1

Сгответе булгура според инструкциите на опаковката.

Загрейте фурната на 200 ˚C. в тиган, сотирайте лука и чесъна в зехтина за for 2-3 минути. Прибавете гъбите и гответе за още няколко минути.

 

Стъпка 2

Добавете сготвения булгур, подправете със сол, черен пипер, магданоз, чубрица, и червен пипер. Махнете тигана от огъня.

 

Стъпка 3

Измийте чушките, отрежете горната част и я запазете. Почистете ги от семената.

 

Стъпка 4

С лъжица, напълнете чушките с вече готовата смес и ги покрийте с горните им части, които по-рано заделихте. Сложете чушките в съд, подходящ за фурна. Напълнете ⅓ от съда с вода. Покрийте с алуминиево фолио и сложете чушките да се пекат в предварително загрятата фурна.

 

Стъпка 5

След 45 минути, махнете фолиото и оставете да се пече за още 10 минути или докато чушките са напулно сготвени и са получили приятен златист загар. Извадете ги от фурната и ги сервирайте с доматения сос.  

 

Топ съвет

Защо не замените доматения сос с алтернатива с кисело мляко? Смесете малко кисело мляко с 1 с.л. зехтин, 1 ч.л. горчица, лимонов сок, нарязан на ситно зелен лук, сол, черен и червен пипер.

 

Да се гмурнем по-дълбоко

Пълнените чушки са популярна рецепта в българската кухня. Традиционно, те са изключително разнообразни и могат да се приготвят с месо, сирене или само с ориз. Пресните чушки често се пълнят със смес от месо, като свинско или телешко, ориз и подправки като червен пипер и сол. Вегетарианската версия на тази рецепта се прави най-често на Бъдни вечер, когато се бележи краят на 40-дневните пости.

 

За вегетарианска версия, заменете месото със зеленчуци като патладжан, моркови и спанак. Сирене фета или моцарела също могат да бъдат добавени за допълнителен вкус.

 

Чушки бюрек са друга популярна българска рецепта. Плънката им се състои от сирене и домати. Веднъж напълнени, чушките се овалват в яйце и галета, след което се пържат.

 

За още по-неустоима комбинация, напълнете чушките със смес от различни сирена като моцарела, чедар и пармезан. Добарянето на пресни подправки като магнадоз или зелен лук ще помогне вкусът да достигне ново равнище. Тези пълнени чушки биха били перфектното основно или гарнитура за всеки повод, от вечеря през седмицата до семеен обяд в неделя.

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.