В последните години се появиха редица тендениции в начините, по които се храним – от познати понятия като вегетарианство през веганство и кето, до палео диета и още много други. Всеки е свободен да избира как да се храни и с какво, но е важно да се фокусираме върху поддържането на здравословна диета, която да отговаря на нуждите ни. Постигането на полезен режим не е задължително обвързано с радикална промяна в навиците на хранене. Ако искате да включите повече здравословни елементи в ежедневната си диета, но се чудите как – Bonduelle идва на помощ!
С малко повече информация за полезните свойства на различните зеленчуци може да се увеличи и желанието ви да ги включите в начина на хранене на вашето домакинство. Познавайки ползите на определени продукти може да изградите персонализирана диета, с която да се чувствате и изглеждате добре всеки ден.
В тази статия ще представим два зеленчука, които познаваме добре, но често пропускаме в готвенето, а именно – сладка царевица на зърна и червен боб.
Сладка царевица
Сладката царевица на зърна е една от най-често консумираните зърнени култури и има защо. Освен, че добавя слънчев цвят към всяка салата и ястие, този зеленчук съдържа три от общо осем вида витамини от група В (В3, В6 и В9). Предимства на витамините от тази група са подобряване на перисталтиката, предотвратяване на загубата на памет и появата на мигрена.
Освен богатство от витамини, сладката царевица на зърна също е източник на каротеноидите лутеин и зеаксантин, които подпомагат здравето на очите и има антиоксидантно действие върху организма. В допълнение, зърнената култура помага на тялото в един изключително важен ежедневен процес, а именно - превръщането на хранителни вещества в енергия.
А за онези, търсещи всички полезни ефекти от царевицата, но с допълнителни вкусови качества има царевица "Супер сладка" – GOLD. Насладете се на същите здравословни ползи с по-сладка царевица за още по-апетитни и цветни ястия.
Червен боб
Червеният боб е известен източник на растителен протеин. В боба ще намерите редица фибри, минерали и витамини, които го правят уникален и наистина полезен за организма. Важен факт, който трябва да запомните за червения боб е, че винаги трябва да се консумира сготвен, тъй като иначе може да бъде токсичен и да застраши здравето ви.
Друга известна полза от присъствието на този зеленчук в диетата е подобреното чревно здраве. Контролираната консумация на голямо количество фибри успешно подобрява храносмилането и предпазва организма от рак на дебелото черво. Червеният боб е богат също и на Омега-3 мастни киселини, които помагат за стабилизиране на сърдечния ритъм и се справят успешно с намаляването на „лошия“ холестерол.
Страхотна комбинация
Освен че сами по себе си тези зеленчуци са изключително полезни за организма ни, сладката царевица на зърна и червеният боб вървят много добре заедно. Комбинацията от двете е пълна с цветни и вкусни здравословни ползи, и също така създава благоприятни условия за сваляне на килограми. Известен факт е, че консумацията на фибри и протеини, подпомага процеса на отслабване.
В допълнение към регулиране на килограмите, и двете храни са с нисък глекимичен индекс, което означава, че не причиняват бързо повишаване на кръвната захар след консумация. Това ги прави подходящи за хора с диабет или други проблеми, свързани с висока кръвна захар. И двата зеленчука съдържат калий, който също е полезен за здравето на сърцето и регулиране на кръвното налягане.
Готвене със сладка царевица и червен боб
Ако срещнете трудности в измислянето на начини как да представите червения боб или сладката царевица на зърна у дома - винаги може да намерите вдъхновение в рецептите на Bonduelle! Опитайте нашата царевична супа или се развихрете в кухнята с бобени кюфтенца с червен боб.
Тези вкусни и здравословни продукти може лесно да станат част от летни и зимни салати, гарнитури, месни ястия, или зеленчукови миксове за кускус и много други.
Комбинацията не е новост - миксът от двете е особено добре познат в Мексико, присъства в различни традиционни ястия като чили кон карне, такос или пък мексикански ориз. Ако търсите рецепти, вдъхновени от мексиканската кухня, може да опитате Салата „Мексикана“
или пък да експериментирате с Такос с червен боб.
Ще видите, че има безброй лесни и бързи рецепти и не е задължително да обвързвате консумацията на червен боб или сладка царевица на зърна с времеемки и трудоемки ястия. Винаги може да се насладите на зеленчуците, дори и само овкусени с любимите ви подправки. Това се отнася особено за царевица "Супер сладка" – GOLD, която е с незаменим вкус и е готова за директна консумация.
Важно е да запомните, че независимо какво ястие направите, фокусът винаги трябва да бъде върху това вие и вашите близки да се чувстват добре и сплотени около споделените моменти. Готвенето е възможност да поемете по интригуващ път сами, или със семейството, знаейки, че накрая резултатът винаги ще бъде вкусен и здравословен.