Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Таблица за калорийната стойност на продуктите, препоръчвани на бременни жени

Бременна жена с чаша поркокалов сок и седи на диван

Диетата за бременни жени трябва да бъде балансирана. По време на бременността, правилното хранене има двойно значение. Много е важно да е богато на минерални вещества и целулоза. Трябва да се въведат продукти, съдържащи калций, необходими за изграждането на костната система. Ще го намерите в млечните продукти: обезмасленото прясно мляко, обезмасленото кисело мляко, кашкавала и изварата, в зеленолистните зеленчуци, портокалите, кайсиите, соята и рибата.

Таблица за калорийната стойност на бременни жени
Продукт Количество Енергийни стойности (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Алабаш 100 g 29 2,2 0,3 6,5
Аспержи 100 g 23 2,2 0,2 3,3
Ацидофилно мляко 1% 100 ml 40 3,0 1,0 4,0
Белуга варена на пара 100 g 234 23,3 15,6 0,0
Бодливо грозде 100 g 41 0,8 0,2 11,8
Боровинка 100 g 43 0,7 0,5 8,0
Борш от кисело зеле и картофи 100 g 32 0,6 2,1 2,7
Борш от прясно зеле 100 g 31 0,9 2,1 3,1
Броколи - пресни 100 g 25 3,0 0,4 2,4
Брюкселско зеле - прясно 100 g 34 4,0 0,5 3,5
Бял боб - сух 100 g 102 7,0 0,5 16,9
Бяла ряпа 100 g 34 1,2 0,1 7,4
Бяло зеле 100 g 29 1,7 0,2 7,4
Бяло френско грозде 100 g 33 1,0 0,2 13,1
Варен ечемик 100 g 334 8,4 2,0 74,9
Варен заек 100 g 204 24,6 11,7 0,0
Варен Минтай 100 g 79 17,6 1,0 0,0
Варен халибут 100 g 216 14,0 17,8 0,0
Варен хек 100 g 95 18,5 2,3 0,0
Варена Горбуша 100 g 168 22,9 7,8 0,0
Варена елда 100 g 336 12,6 3,1 69,3
Варена Зъбатка 100 g 114 15,5 5,8 0,0
Варена треска 100 g 78 17,8 0,7 0,0
Варена херинга 100 g 124 22,8 3,6 0,0
Варено просо 100 g 346 10,5 2,9 71,6
Варено пуешко 100 g 195 25,3 10,4 0,0
Варено телешко 100 g 131 30,7 0,9 0,0
Вишни 100 g 47 0,9 0,4 10,9
Горски ягоди 100 g 33 0,8 0,5 8,3
Грах, сухи семена 100 g 298 20,5 2,0 48,6
Грейпфрут 100 g 36 0,6 0,2 9,8
Джанки 100 g 27 0,2 0,0 6,4
Див лук 100 g 29 4,1 0,8 3,9
Диня 100 g 36 0,6 0,1 8,4
Доматена супа 100 ml 28 1,3 1,8 1,9
Домати 100 g 19 0,8 0,3 3,5
Житен хляб 100 g 223 5,6 1,7 51,5
Задушена треска 100 g 101 9,7 5,1 3,9
Заешко месо 100 g 156 21,0 8,0 0,0
Зелен грах - пресен 100 g 79 6,0 0,7 12,0
Зелен фасул - пресен 100 g 24 2,0 0,2 3,6
Зелен чай 100 ml 28 0,1 0,0 6,8
Зелена чушка 100 g 27 1,3 0,0 5,3
Зеленчукова супа 100 ml 43 1,7 1,8 6,2
Зехтин 100 ml 882 0,0 99,6 0,2
Зърнено кафе - Инка 100 ml 337 6,0 4,8 71,2
Италианско зеле 100 g 38 3,3 0,4 7,8
Кайсия 100 g 47 0,9 0,2 11,9
Картофи 100 g 80 2,0 0,0 16,0
Карфиол - пресен 100 g 21 2,4 0,3 2,3
Касис 100 g 45 0,8 0,6 12,2
Кафяв ориз 100 g 331 6,3 4,4 65,1
Кефир 0% 100 ml 30 3,0 0,1 3,8
Кисели краставички 100 g 11 1,0 0,1 1,9
Кисело зеле 100 g 12 1,1 0,2 3,4
Кисело мляко 1% 100 ml 40 3,0 1,0 4,1
Кокошка 100 g 202 18,5 14,3 0,0
Копър 100 g 28 1,3 0,3 7,7
Краставица 100 g 15 0,7 0,1 3,0
Круша 100 g 54 0,6 0,2 14,4
Къпини 100 g 31 2,0 0,0 4,4
Леща - суха 100 g 111 7,8 0,0 20,1
Лимон 100 g 36 0,8 0,3 9,5
Листа цвекло 100 g 17 2,1 0,5 5,5
Магданоз, връзка 100 g 41 4,4 0,4 9,0
Магданоз, корен 100 g 38 2,6 0,5 10,5
Мазнина от дроб на треска 100 ml 898 0,0 100,0 0,0
Макарони екстра качество 100 g 337 10,4 1,1 69,7
Малини 100 g 29 1,3 0,3 12,0
Масло 100 g 659 1,1 73,5 1,1
Млечен сладолед 100 g 126 3,2 3,5 21,3
Мляко 0,5% 100 ml 39 3,5 0,5 5,1
Мляко 1,5 % 100 ml 47 3,4 1,5 5,0
Моркови 100 g 31 0,8 0,3 6,6
Мътеница 0,5% 100 ml 37 3,4 0,5 4,7
Мюсли със стафиди и орехи 100 g 375 11,5 12,7 62,9
Натурален йогурт 2% 100 ml 60 4,3 2,0 6,2
Нахут 100 g 127 6,3 3,2 18,3
Обезмаслена извара 100 g 99 19,8 0,5 3,5
Окрошка – студена супа с кефир 100 ml 47 3,1 1,9 4,3
Оксикокус 100 g 26 0,5 0,0 3,8
Орехи 100 g 645 16,0 60,3 18,0
Патладжан 100 g 18 1,0 0,2 3,1
Пекинска салата 100 g 12 1,2 0,2 3,2
Пилешки гърдички 100 g 99 21,5 1,3 0,0
Пилешки дроб 100 g 136 19,1 6,3 0,6
Портокал 100 g 44 0,9 0,2 11,3
Праз 100 g 24 2,2 0,3 5,7
Пуешки гърдички 100 g 84 19,2 0,7 0,0
Пуешко филе 100 g 105 15,8 4,6 0,1
Пчелен мед 100 ml 324 0,0 0,0 79,5
Пшенични питки 100 g 272 7,3 1,5 58,5
Пълнозърнест хляб 100 g 228 8,6 1,4 43,9
Репичка 100 g 14 1,0 0,2 4,4
Ряпа 100 g 26 1,1 0,3 8,2
Салата 100 g 12 1,2 0,3 1,3
Сирене Camembert 100 g 324 15,3 28,8 0,1
Сирене Пармезан 100 g 452 41,5 32,0 0,1
Сливи 100 g 45 0,6 0,2 11,7
Слънчогледови семена 100 g 561 24,4 43,7 24,6
Соя 100 g 381 2,0 0,1 1,0
Спанак 100 g 17 2,7 0,4 0,8
Студена супа от цвекло 100 ml 36 0,5 2,0 4,2
Супа от краставици 100 ml 42 1,4 2,0 5,0
Супа от целина 100 ml 37 1,6 1,8 4,5
Сусам 100 g 565 19,4 48,7 12,2
Сушени сливи 100 g 267 3,5 1,2 68,9
Сушени ябълки 100 g 238 2,1 2,1 62,3
Тиква 100 g 28 1,3 0,3 7,7
Тиквени семки 100 g 556 24,5 45,8 18,0
Тиквичка 100 g 16 1,5 0,2 3,0
Тиквички 100 g 23 0,6 0,3 4,9
Тиквички Патисон 100 g 19 0,6 0,1 4,1
Украински борш 100 ml 49 1,1 2,2 6,7
Хрян 100 g 67 4,5 0,6 18,1
Царевица - прясна 100 g 97 3,0 1,2 18,2
Цвекло 100 g 37 1,5 0,1 7,6
Цели кокоши яйца 100 g 139 12,5 9,7 0,6
Целина 100 g 13 1,0 0,2 3,6
Целина, корен 100 g 21 1,6 0,3 7,7
Цикория 100 g 21 1,7 0,2 4,1
Червен боб - сух 100 g 93 8,4 0,3 13,7
Червена чушка 100 g 26 1,3 0,0 5,3
Червено зеле 100 g 27 1,9 0,2 6,7
Червено френско грозде 100 g 31 1,1 0,2 13,8
Черен шоколад 100 g 549 5,4 35,3 52,6
Череши 100 g 61 1,0 0,3 14,6
Черно френско грозде 100 g 35 1,3 0,2 14,9
Чесън 100 g 146 6,4 0,5 32,6
Чушка 100 g 26 0,9 0,3 5,2
Ябълка 100 g 46 0,4 0,4 12,1
Ягоди 100 g 28 0,7 0,4 7,2

Продукти богати на хранителни вещества

През този период трябва да се консумира храна, богата на желязо, който е съставна част на хемоглобина и доставя кислород на тъканите. Това ще предпази Вас и Вашето дете от анемия. Желязото предпазва организма от инфекции. Ще го откриете в карантията - черен дроб, бъбреци, език и други, в белите меса, зелето, спанака, бобовите растения, сушените плодове, хляба и в кашите. 
Белтъчините образуват нови клетки. Ще ги откриете в млякото и млечните продукти, бялото месо, рибата, яйцата и бобовите растения.

Фолиевата киселина (витамин B9) е необходима за правилното развитие на нервната тръба - мозъка и гръбначния стълб. Жените от 1 до 3 месеца, преди планиране на бременността, трябва да приемат този витамин. Присъствието на фолиева киселина допринася за правилното абсорбиране и използване на доставеното желязо в организма. Съдържа се в кексовете с мая, зеленолистните зеленчуци, особено в спанака и салатата, карантията, портокалите, червеното цвекло, лещата, слънчогледовите семки и сушените плодове.


Елемент от диетата трябва да бъдат също и продуктите, съдържащи цинк. Той отговаря за правилното умствено развитие на детето, както и за правилното телесно развитие. От съществено значение е за правилното усвояване на фолиевата киселина. Влияе на доброто състояние на кожата на детето и майката. Ще го откриете в карантията, месото, тиквените и слънчогледовите семки, в орехите, пшеничния зародиш.


Трябва да се консумират плодове, чушки, зеле и магданоз, от гледна точка на съдържанието на витамин С, който отговаря за правилното функциониране на всички тъкани и кръвоносни съдове. Помага и в борбата с вирусите и патогенните бактерии.

Продукти, противопоказни по време на бременност

Бременната жена трябва особено да внимава с консервираните, изкуствено оцветените и ароматизираните храни. Излишните допълнителни субстанции могат да предизвикат диария, стомашни смущения и алергична реакция. Най-добре е да се внимава с натриевия бензоат (консерви, конфитюри, майонеза), фосфорната киселина, натриевия фосфат (бакпулвер, напитки от типа кока-кола), мононатриевия глутамат (напитки, инстантни супи, подправки тип вегета, кубчета бульон, консерви, сосове на прах и т.н.). Трябва да се избягват колбасите, купени от магазина, тъй като те са подправени с вредни за детето химични елементи и съдържат много сол.

Категорично трябва да изключите алкохола. Даже символичната чаша вино, по време на бременност, е забранена. Всички шоколадови изделия с алкохолен пълнеж също са забранени по време на бременност.


Рецепти, които може да ви интересуват

Зелен фасул на яхния
Зелен фасул на яхния

Типично българска яхния, готвена във всеки български дом.

3 човека 30-45 минути Лесно
Червен боб с орехи
Червен боб с орехи

Много обичайно грузинско ястие, приготвяно специално през зимата.

3 човека 30-45 минути Лесно
Печено свинско със салата от царевица, шунка и грах
Печено свинско със салата от царевица, шунка и грах

Сгответе това вкусно ястие и вашите любими хора ще бъдат очаровани от свежите нови идеи.

4 човека над 45 минути Трудно
Агнешки котлет с пюре от грах и карфиол
Агнешки котлет с пюре от грах и карфиол

Съберете цялото семейство на Великденската трапеза с традиционна рецепта с агнешка пържола и пюре от

3 човека 30-45 минути Трудно
Таблица за калорийната стойност на продуктите, препоръчвани на бременни жени

Бременна жена с чаша поркокалов сок и седи на диван

Диетата за бременни жени трябва да бъде балансирана. По време на бременността, правилното хранене има двойно значение. Много е важно да е богато на минерални вещества и целулоза. Трябва да се въведат продукти, съдържащи калций, необходими за изграждането на костната система. Ще го намерите в млечните продукти: обезмасленото прясно мляко, обезмасленото кисело мляко, кашкавала и изварата, в зеленолистните зеленчуци, портокалите, кайсиите, соята и рибата.

Таблица за калорийната стойност на бременни жени
Продукт Количество Енергийни стойности (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Алабаш 100 g 29 2,2 0,3 6,5
Аспержи 100 g 23 2,2 0,2 3,3
Ацидофилно мляко 1% 100 ml 40 3,0 1,0 4,0
Белуга варена на пара 100 g 234 23,3 15,6 0,0
Бодливо грозде 100 g 41 0,8 0,2 11,8
Боровинка 100 g 43 0,7 0,5 8,0
Борш от кисело зеле и картофи 100 g 32 0,6 2,1 2,7
Борш от прясно зеле 100 g 31 0,9 2,1 3,1
Броколи - пресни 100 g 25 3,0 0,4 2,4
Брюкселско зеле - прясно 100 g 34 4,0 0,5 3,5
Бял боб - сух 100 g 102 7,0 0,5 16,9
Бяла ряпа 100 g 34 1,2 0,1 7,4
Бяло зеле 100 g 29 1,7 0,2 7,4
Бяло френско грозде 100 g 33 1,0 0,2 13,1
Варен ечемик 100 g 334 8,4 2,0 74,9
Варен заек 100 g 204 24,6 11,7 0,0
Варен Минтай 100 g 79 17,6 1,0 0,0
Варен халибут 100 g 216 14,0 17,8 0,0
Варен хек 100 g 95 18,5 2,3 0,0
Варена Горбуша 100 g 168 22,9 7,8 0,0
Варена елда 100 g 336 12,6 3,1 69,3
Варена Зъбатка 100 g 114 15,5 5,8 0,0
Варена треска 100 g 78 17,8 0,7 0,0
Варена херинга 100 g 124 22,8 3,6 0,0
Варено просо 100 g 346 10,5 2,9 71,6
Варено пуешко 100 g 195 25,3 10,4 0,0
Варено телешко 100 g 131 30,7 0,9 0,0
Вишни 100 g 47 0,9 0,4 10,9
Горски ягоди 100 g 33 0,8 0,5 8,3
Грах, сухи семена 100 g 298 20,5 2,0 48,6
Грейпфрут 100 g 36 0,6 0,2 9,8
Джанки 100 g 27 0,2 0,0 6,4
Див лук 100 g 29 4,1 0,8 3,9
Диня 100 g 36 0,6 0,1 8,4
Доматена супа 100 ml 28 1,3 1,8 1,9
Домати 100 g 19 0,8 0,3 3,5
Житен хляб 100 g 223 5,6 1,7 51,5
Задушена треска 100 g 101 9,7 5,1 3,9
Заешко месо 100 g 156 21,0 8,0 0,0
Зелен грах - пресен 100 g 79 6,0 0,7 12,0
Зелен фасул - пресен 100 g 24 2,0 0,2 3,6
Зелен чай 100 ml 28 0,1 0,0 6,8
Зелена чушка 100 g 27 1,3 0,0 5,3
Зеленчукова супа 100 ml 43 1,7 1,8 6,2
Зехтин 100 ml 882 0,0 99,6 0,2
Зърнено кафе - Инка 100 ml 337 6,0 4,8 71,2
Италианско зеле 100 g 38 3,3 0,4 7,8
Кайсия 100 g 47 0,9 0,2 11,9
Картофи 100 g 80 2,0 0,0 16,0
Карфиол - пресен 100 g 21 2,4 0,3 2,3
Касис 100 g 45 0,8 0,6 12,2
Кафяв ориз 100 g 331 6,3 4,4 65,1
Кефир 0% 100 ml 30 3,0 0,1 3,8
Кисели краставички 100 g 11 1,0 0,1 1,9
Кисело зеле 100 g 12 1,1 0,2 3,4
Кисело мляко 1% 100 ml 40 3,0 1,0 4,1
Кокошка 100 g 202 18,5 14,3 0,0
Копър 100 g 28 1,3 0,3 7,7
Краставица 100 g 15 0,7 0,1 3,0
Круша 100 g 54 0,6 0,2 14,4
Къпини 100 g 31 2,0 0,0 4,4
Леща - суха 100 g 111 7,8 0,0 20,1
Лимон 100 g 36 0,8 0,3 9,5
Листа цвекло 100 g 17 2,1 0,5 5,5
Магданоз, връзка 100 g 41 4,4 0,4 9,0
Магданоз, корен 100 g 38 2,6 0,5 10,5
Мазнина от дроб на треска 100 ml 898 0,0 100,0 0,0
Макарони екстра качество 100 g 337 10,4 1,1 69,7
Малини 100 g 29 1,3 0,3 12,0
Масло 100 g 659 1,1 73,5 1,1
Млечен сладолед 100 g 126 3,2 3,5 21,3
Мляко 0,5% 100 ml 39 3,5 0,5 5,1
Мляко 1,5 % 100 ml 47 3,4 1,5 5,0
Моркови 100 g 31 0,8 0,3 6,6
Мътеница 0,5% 100 ml 37 3,4 0,5 4,7
Мюсли със стафиди и орехи 100 g 375 11,5 12,7 62,9
Натурален йогурт 2% 100 ml 60 4,3 2,0 6,2
Нахут 100 g 127 6,3 3,2 18,3
Обезмаслена извара 100 g 99 19,8 0,5 3,5
Окрошка – студена супа с кефир 100 ml 47 3,1 1,9 4,3
Оксикокус 100 g 26 0,5 0,0 3,8
Орехи 100 g 645 16,0 60,3 18,0
Патладжан 100 g 18 1,0 0,2 3,1
Пекинска салата 100 g 12 1,2 0,2 3,2
Пилешки гърдички 100 g 99 21,5 1,3 0,0
Пилешки дроб 100 g 136 19,1 6,3 0,6
Портокал 100 g 44 0,9 0,2 11,3
Праз 100 g 24 2,2 0,3 5,7
Пуешки гърдички 100 g 84 19,2 0,7 0,0
Пуешко филе 100 g 105 15,8 4,6 0,1
Пчелен мед 100 ml 324 0,0 0,0 79,5
Пшенични питки 100 g 272 7,3 1,5 58,5
Пълнозърнест хляб 100 g 228 8,6 1,4 43,9
Репичка 100 g 14 1,0 0,2 4,4
Ряпа 100 g 26 1,1 0,3 8,2
Салата 100 g 12 1,2 0,3 1,3
Сирене Camembert 100 g 324 15,3 28,8 0,1
Сирене Пармезан 100 g 452 41,5 32,0 0,1
Сливи 100 g 45 0,6 0,2 11,7
Слънчогледови семена 100 g 561 24,4 43,7 24,6
Соя 100 g 381 2,0 0,1 1,0
Спанак 100 g 17 2,7 0,4 0,8
Студена супа от цвекло 100 ml 36 0,5 2,0 4,2
Супа от краставици 100 ml 42 1,4 2,0 5,0
Супа от целина 100 ml 37 1,6 1,8 4,5
Сусам 100 g 565 19,4 48,7 12,2
Сушени сливи 100 g 267 3,5 1,2 68,9
Сушени ябълки 100 g 238 2,1 2,1 62,3
Тиква 100 g 28 1,3 0,3 7,7
Тиквени семки 100 g 556 24,5 45,8 18,0
Тиквичка 100 g 16 1,5 0,2 3,0
Тиквички 100 g 23 0,6 0,3 4,9
Тиквички Патисон 100 g 19 0,6 0,1 4,1
Украински борш 100 ml 49 1,1 2,2 6,7
Хрян 100 g 67 4,5 0,6 18,1
Царевица - прясна 100 g 97 3,0 1,2 18,2
Цвекло 100 g 37 1,5 0,1 7,6
Цели кокоши яйца 100 g 139 12,5 9,7 0,6
Целина 100 g 13 1,0 0,2 3,6
Целина, корен 100 g 21 1,6 0,3 7,7
Цикория 100 g 21 1,7 0,2 4,1
Червен боб - сух 100 g 93 8,4 0,3 13,7
Червена чушка 100 g 26 1,3 0,0 5,3
Червено зеле 100 g 27 1,9 0,2 6,7
Червено френско грозде 100 g 31 1,1 0,2 13,8
Черен шоколад 100 g 549 5,4 35,3 52,6
Череши 100 g 61 1,0 0,3 14,6
Черно френско грозде 100 g 35 1,3 0,2 14,9
Чесън 100 g 146 6,4 0,5 32,6
Чушка 100 g 26 0,9 0,3 5,2
Ябълка 100 g 46 0,4 0,4 12,1
Ягоди 100 g 28 0,7 0,4 7,2

Продукти богати на хранителни вещества

През този период трябва да се консумира храна, богата на желязо, който е съставна част на хемоглобина и доставя кислород на тъканите. Това ще предпази Вас и Вашето дете от анемия. Желязото предпазва организма от инфекции. Ще го откриете в карантията - черен дроб, бъбреци, език и други, в белите меса, зелето, спанака, бобовите растения, сушените плодове, хляба и в кашите. 
Белтъчините образуват нови клетки. Ще ги откриете в млякото и млечните продукти, бялото месо, рибата, яйцата и бобовите растения.

Фолиевата киселина (витамин B9) е необходима за правилното развитие на нервната тръба - мозъка и гръбначния стълб. Жените от 1 до 3 месеца, преди планиране на бременността, трябва да приемат този витамин. Присъствието на фолиева киселина допринася за правилното абсорбиране и използване на доставеното желязо в организма. Съдържа се в кексовете с мая, зеленолистните зеленчуци, особено в спанака и салатата, карантията, портокалите, червеното цвекло, лещата, слънчогледовите семки и сушените плодове.


Елемент от диетата трябва да бъдат също и продуктите, съдържащи цинк. Той отговаря за правилното умствено развитие на детето, както и за правилното телесно развитие. От съществено значение е за правилното усвояване на фолиевата киселина. Влияе на доброто състояние на кожата на детето и майката. Ще го откриете в карантията, месото, тиквените и слънчогледовите семки, в орехите, пшеничния зародиш.


Трябва да се консумират плодове, чушки, зеле и магданоз, от гледна точка на съдържанието на витамин С, който отговаря за правилното функциониране на всички тъкани и кръвоносни съдове. Помага и в борбата с вирусите и патогенните бактерии.

Продукти, противопоказни по време на бременност

Бременната жена трябва особено да внимава с консервираните, изкуствено оцветените и ароматизираните храни. Излишните допълнителни субстанции могат да предизвикат диария, стомашни смущения и алергична реакция. Най-добре е да се внимава с натриевия бензоат (консерви, конфитюри, майонеза), фосфорната киселина, натриевия фосфат (бакпулвер, напитки от типа кока-кола), мононатриевия глутамат (напитки, инстантни супи, подправки тип вегета, кубчета бульон, консерви, сосове на прах и т.н.). Трябва да се избягват колбасите, купени от магазина, тъй като те са подправени с вредни за детето химични елементи и съдържат много сол.

Категорично трябва да изключите алкохола. Даже символичната чаша вино, по време на бременност, е забранена. Всички шоколадови изделия с алкохолен пълнеж също са забранени по време на бременност.

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.