Риба и морски дарове в диетата ви
Рибата е особено ценна като източник на здравословни омега-3 мазнини. Рибата и морските дарове, които са широко разпространени в средиземноморската диета, съдържат също йод и цинк, които се наричат елементи на младостта. Освен че са вкусни, рибата и морските дарове съдържат по-малко холестерол от другите видове месо и са богати на витамини като В6 и В12.
Независимо дали ще изберете скумрия или сьомга на скара, или каквито и да са рецептите за риба и морски дарове, трябва да имате предвид, че те са много калорични и бедни на фибри. За да си осигурите достатъчен прием на фибри, винаги съчетавайте рибата и морските дарове с нескорбялни зеленчуци като марули, домати, зеле, чушки, целина и т.н. Рибната салата е добър и вкусен пример.
Колко калории съдържат рибата и морските дарове
В таблицата по-долу можете да намерите хранителните стойности за различни видове риба, морски дарове и заготовки от риба и морски дарове, разпределени в три категории, всяка от които е от значение за вашия личен хранителен режим: мазнини, протеини и въглехидрати.
Таблица за калориите на рибата и морските дарове
Продукт |
Количество |
Енергийна стойност (kcal) |
Протеини (г) |
Липиди (г) |
Въглехидрати (г) |
Аншоа |
100 г |
166 |
26,2 |
6,0 |
0,0 |
Прясна бабушка |
100 г |
124 |
23,0 |
2,6 |
0,0 |
Печен костур |
100 г |
117 |
25 |
1,2 |
0,0 |
Горещо пушен лаврак |
100 г |
175 |
23,5 |
9,0 |
0,0 |
Лаврак на пара |
100 г |
112 |
19,9 |
3,6 |
0,0 |
Лаврак на пара |
100 г |
120 |
10,9 |
6,6 |
4,2 |
Пресен лаврак |
100 г |
117 |
17,6 |
5,2 |
0,0 |
Лаврак задушен |
100 г |
109 |
19,5 |
3,5 |
0,0 |
Пържен костур ( над калории) |
100 г |
180 |
20,6 |
9,1 |
4,0 |
Пресен костур |
100 г |
82 |
18,5 |
0,9 |
0,0 |
Пълен костур |
100 г |
130 |
14,9 |
6,1 |
3,9 |
Сготвени калмари |
100 г |
110 |
18,0 |
4,2 |
0,0 |
Пресни калмари |
100 г |
74 |
18,0 |
0,3 |
0,0 |
Пушен калкан |
100 г |
192 |
22,0 |
11,6 |
0,0 |
Сготвен калкан |
100 г |
103 |
18,3 |
3,3 |
0,0 |
Калкан в доматен сос |
100 г |
125 |
12,6 |
5,4 |
6,3 |
Калмари в масло |
100 г |
249 |
14,4 |
21,3 |
0,0 |
Пресен калкан |
100 г |
83 |
16,5 |
1,8 |
0,0 |
Октопод |
100 г |
73 |
18,2 |
0,0 |
0,0 |
Готвена каракуда |
100 г |
102 |
20,7 |
2,1 |
0,0 |
Прясна каракуд |
100 г |
87 |
17,7 |
1,8 |
0,0 |
Китово месо |
100 г |
119 |
22,5 |
3,2 |
0,0 |
Черен хайвер |
100 г |
237 |
27,2 |
14,2 |
0,0 |
Червен хайвер |
100 г |
203 |
28,0 |
9,7 |
0,0 |
Прясна чига |
100 г |
122 |
17,0 |
6,1 |
0,0 |
Прясна платерина |
100 г |
124 |
21,0 |
0,4 |
0,0 |
Горещо пушена треска |
100 г |
115 |
26,0 |
1,2 |
0,0 |
Студено пушена треска |
100 г |
94 |
22,1 |
0,5 |
0,0 |
Печена треска |
100 г |
90 |
6,0 |
3,7 |
8,0 |
Готвена треска |
100 г |
78 |
17,8 |
0,7 |
0,0 |
Треска на пара |
100 г |
101 |
9,7 |
5,1 |
3,9 |
Треска на скара |
100 г |
172 |
22,1 |
9,1 |
0,6 |
Прясна треска джудже |
100 г |
157 |
13,4 |
11,5 |
0,0 |
Пържена треска |
100 г |
111 |
23,0 |
0,1 |
0,0 |
Прясна треска |
100 г |
78 |
17,7 |
0,7 |
0,0 |
Солена треска |
100 г |
98 |
23,1 |
0,6 |
0,0 |
Треска, кюфтета |
100 г |
260 |
14,9 |
17,8 |
10,9 |
Треска, пържено филе, пане |
100 г |
273 |
19,1 |
15,8 |
14,6 |
Треска, топчета |
100 г |
112 |
14,2 |
2,6 |
8,8 |
Рибен котлет |
100 г |
215 |
17,6 |
12,5 |
8,1 |
Консервирани раци |
100 г |
85 |
18,7 |
1,1 |
0,1 |
Варени раци (над калории) |
100 г |
96 |
16,0 |
3,6 |
0,0 |
Готвен шаран |
100 г |
102 |
16,0 |
3,7 |
2,0 |
Шаран в доматен сос |
100 г |
145 |
12,4 |
8,7 |
4,1 |
Пресен шаран |
100 г |
110 |
18,0 |
4,2 |
0,0 |
Консервирани скариди |
100 г |
81 |
17,8 |
1,1 |
0,0 |
Сварени скариди |
100 г |
95 |
18,9 |
2,2 |
0,0 |
Скариди, пресни |
100 г |
97 |
22,0 |
1,0 |
0,0 |
Дроб на треска |
100 г |
610 |
4,0 |
66,0 |
0,0 |
Пушено филе от есетра |
100 г |
194 |
20,4 |
12,5 |
0,0 |
Прясна бяла палтус |
100 г |
102 |
18,9 |
3,0 |
0,0 |
Варена палтус |
100 г |
216 |
14,0 |
17,8 |
0,0 |
Хайвер от треска |
100 г |
115 |
24,0 |
0,2 |
0,0 |
Хайвер от есетра |
100 г |
236 |
36,0 |
10,2 |
0,0 |
Хайвер от пъструга |
100 г |
221 |
28,4 |
11,9 |
0,0 |
Хайвер от треска |
100 г |
131 |
28,4 |
1,9 |
0,0 |
Хайвер от сьомга |
100 г |
251 |
31,6 |
13,8 |
0,0 |
Голям хайвер |
100 г |
230 |
31,2 |
11,7 |
0,0 |
Свежа кета |
100 г |
138 |
22,0 |
5,6 |
0,0 |
Солена кета |
100 г |
184 |
24,3 |
9,6 |
0,0 |
Кета, консервиран |
100 г |
129 |
21,5 |
4,8 |
0,0 |
Морски костур, приготвен |
100 г |
114 |
15,5 |
5,8 |
0,0 |
Морски костур в сметанов сос |
100 г |
137 |
7,4 |
8,8 |
6,8 |
Пържен морски костур |
100 г |
209 |
22,2 |
11,5 |
4,1 |
Пушена скумрия |
100 г |
221 |
20,7 |
15,5 |
0,0 |
Сготвена скумрия |
100 г |
124 |
22,8 |
3,6 |
0,0 |
Сготвена скумрия |
100 г |
211 |
19,6 |
14,7 |
0,0 |
Прясна скумрия |
100 г |
181 |
18,7 |
11,9 |
0,0 |
Скумрия, консервирана |
100 г |
258 |
16,4 |
21,4 |
0,0 |
Приготвен Меджид |
100 г |
79 |
17,6 |
1,0 |
0,0 |
Пресен меджид |
100 г |
73 |
16,6 |
0,6 |
0,0 |
Готвена мерлуза |
100 г |
95 |
18,5 |
2,3 |
0,0 |
Мерлуза, пресен |
100 г |
86 |
16,6 |
2,2 |
0,0 |
Сваренa михалца |
100 г |
92 |
21,4 |
0,7 |
0,0 |
Свежа михалца |
100 г |
80 |
18,8 |
0,6 |
0,0 |
Сварена моруна |
100 г |
234 |
23,3 |
15,6 |
0,0 |
Свежа моруна |
100 г |
147 |
21,0 |
0,7 |
0,0 |
Пъстърва |
100 г |
97 |
19,2 |
2,1 |
0,0 |
Пъстърва в доматен сос |
100 г |
179 |
16,1 |
11,5 |
2,8 |
Прясна пъстърва |
100 г |
160 |
17,0 |
1,0 |
0,0 |
Горещо пушена платика |
100 г |
172 |
32,8 |
4,5 |
0,0 |
Студено пушена платика |
100 г |
160 |
29,7 |
4,6 |
0,0 |
Варена платика |
100 г |
126 |
20,9 |
4,7 |
0,0 |
Платика в доматен сос |
100 г |
138 |
15,3 |
7,4 |
2,6 |
Прясна платика |
100 г |
105 |
17,1 |
4,1 |
0,0 |
Изсушена платика |
100 г |
221 |
42,0 |
5,9 |
0,0 |
Пушена върловка |
100 г |
181 |
31,1 |
6,3 |
0,0 |
Сушени чушки |
100 г |
235 |
46,4 |
5,5 |
0,0 |
Варени морски раци |
100 г |
90 |
20,5 |
0,7 |
0,3 |
Пресни морски раци (омари, лангусти) |
100 г |
89 |
18,8 |
1,3 |
0,5 |
Варени раци (над калориите) |
100 г |
97 |
20,3 |
1,3 |
1,0 |
Пресни раци |
100 г |
76 |
15,5 |
1,0 |
1,2 |
Рула от хек |
100 г |
140 |
13,1 |
5,6 |
9,3 |
Рула от сулка |
100 г |
164 |
12,1 |
7,4 |
12,1 |
Салата от костур |
100 г |
182 |
4,7 |
15,7 |
5,5 |
Готвена сулка |
100 г |
97 |
21,3 |
1,3 |
0,0 |
Сулка в доматен сос |
100 г |
119 |
14,0 |
5,3 |
3,7 |
Задушена сулка |
100 г |
89 |
19,6 |
1,2 |
0,0 |
Пряна сулка |
100 г |
84 |
19,2 |
0,7 |
0,0 |
Пълнена сулка |
100 г |
144 |
13,7 |
6,0 |
8,7 |
Сварени сардини |
100 г |
178 |
20,1 |
10,8 |
0,0 |
Пресни сардини |
100 г |
169 |
20,6 |
9,6 |
0,0 |
Сардини в доматен сос |
100 г |
162 |
17,0 |
9,9 |
1,4 |
Сардини в масло |
100 г |
221 |
24,1 |
13,9 |
0,0 |
Сварени миди |
100 г |
50 |
9,1 |
1,5 |
0,0 |
Горещо пушени миди |
100 г |
215 |
21,8 |
14,3 |
0,0 |
Миди в сметана |
100 г |
97 |
5,5 |
6,2 |
5,3 |
Карагьоз в доматен сос |
100 г |
159 |
13,8 |
9,7 |
4,6 |
Карагьоз в масло |
100 г |
301 |
16,4 |
26,5 |
0,0 |
Маринован Карагьоз |
100 г |
192 |
16,5 |
12,6 |
3,4 |
Карагьоз, мариновано в масло |
100 г |
283 |
18,3 |
23,3 |
0,0 |
Свеж карагьоз |
100 г |
182 |
18,6 |
12,0 |
0,0 |
Свеж карагьоз |
100 г |
161 |
16,3 |
10,7 |
0,0 |
Карагьоз осолен |
100 г |
217 |
19,8 |
15,4 |
0,0 |
Готвен сом |
100 г |
196 |
18,4 |
13,6 |
0,0 |
Сом в доматен сос |
100 г |
126 |
12,9 |
6,3 |
4,3 |
Сом на пара |
100 г |
121 |
18,2 |
5,4 |
0,0 |
Свеж сом |
100 г |
143 |
16,8 |
8,5 |
0,0 |
Пушена сьомга (над калориите) |
100 г |
162 |
21,5 |
8,4 |
0,0 |
Сготвена тихоокеанска сьомга |
100 г |
168 |
22,9 |
7,8 |
0,0 |
Тихоокеанска сьомга в доматен сос |
100 г |
132 |
14,5 |
5,1 |
6,9 |
Пържена тихоокеанска сьомга |
100 г |
169 |
22,1 |
9,0 |
0,0 |
Солена тихоокеанска сьомга |
100 г |
147 |
21,0 |
7,0 |
0,0 |
Тихоокеанска сьомга, консервирана |
100 г |
136 |
20,9 |
5,8 |
0,0 |
Сьомга на скара |
100 г |
283 |
20,7 |
22,3 |
0,6 |
Пържена сьомга соте |
100 г |
379 |
21,1 |
31,4 |
4,1 |
Прясна сьомга |
100 г |
201 |
19,9 |
13,6 |
0,0 |
Солена сьомга |
100 г |
269 |
21,0 |
20,5 |
0,0 |
Пушен шпрот |
100 г |
162 |
21,3 |
8,5 |
0,0 |
Пушен шпрот в масло |
100 г |
363 |
17,4 |
32,4 |
0,4 |
Солен шпрот |
100 г |
137 |
17,1 |
7,6 |
0,0 |
Солен шпрот с подправки |
100 г |
154 |
14,8 |
10,5 |
0,0 |
Пушена скумрия |
100 г |
94 |
17,1 |
2,8 |
0,0 |
Ставрид е приготвен |
100 г |
133 |
20,6 |
5,6 |
0,0 |
Скумрия в доматен сос |
100 г |
110 |
14,8 |
2,3 |
7,3 |
Скумрия в масло |
100 г |
309 |
15,6 |
27,4 |
0,0 |
Скумрия на пара |
100 г |
122 |
19,6 |
4,8 |
0,0 |
Пържена скумрия |
100 г |
190 |
20,3 |
10,5 |
3,7 |
Прясна скумрия |
100 г |
119 |
19,0 |
5,0 |
0,0 |
Готвена щука (над калориите) |
100 г |
98 |
21,3 |
1,3 |
0,0 |
Щука в доматен сос |
100 г |
108 |
14,2 |
4,0 |
3,6 |
Сотирана щука |
100 г |
90 |
19,6 |
1,2 |
0,0 |
Прясна щука |
100 г |
82 |
18,4 |
0,8 |
0,0 |
Пълнена щука |
100 г |
141 |
13,3 |
6,0 |
8,4 |
Стриди |
100 г |
95 |
14,0 |
0,3 |
6,0 |
Приготвена есетра |
100 г |
179 |
17,7 |
12,0 |
0,0 |
Есетра в доматен сос |
100 г |
181 |
14,7 |
12,0 |
3,4 |
Есетра, приготвена на пара |
100 г |
179 |
17,8 |
11,9 |
0,0 |
Пържена есетра |
100 г |
273 |
16,0 |
17,4 |
13,2 |
Прясна есетра |
100 г |
163 |
16,4 |
10,9 |
0,0 |
Есетра, консервирана |
100 г |
163 |
16,4 |
10,6 |
0,6 |
Виюн, пушена |
100 г |
326 |
17,9 |
28,6 |
0,0 |
Виюн морски, пресен |
100 г |
93 |
19,1 |
1,9 |
0,0 |
Виюн, пресен |
100 г |
332 |
14,5 |
30,5 |
0,0 |
Риба тон във вода |
100 г |
96 |
21,0 |
1,2 |
0,0 |
Риба тон в масло |
100 г |
190 |
27,1 |
9,0 |
0,0 |
Прясна риба тон |
100 г |
101 |
23,0 |
1,0 |
0,0 |
Солена риба тон |
100 г |
225 |
19,8 |
16,2 |
0,0 |
Свежа Мъздруга |
100 г |
81 |
18,2 |
1,0 |
0,0 |
Морско зеле |
100 г |
5 |
0,9 |
0,2 |
0,0 |
Какви хранителни вещества съдържат рибата и морските дарове?
Морските дарове съдържат много елементи, които са от съществено значение за правилното функциониране на организма. Най-висока е концентрацията на протеини в скаридите и омарите (около 22%). Протеините са материал за възстановяване на увредените тъкани и за изграждане на нови. Освен това те участват в производството на хормони, ензими, антитела и хемоглобин.
Морските дарове съдържат и малки количества мазнини (между 0,5 % в раците и 2 % в омарите), голяма част от които са омега-3 полиненаситени мастни киселини, които са полезни за организма. Омега-3 мастните киселини оказват благоприятно влияние върху течливостта на кръвта, така че се намалява развитието на склероза на кръвоносните съдове.
В морските дарове и рибата се съдържат и минерали като мед, желязо и цинк (особено в стридите, откъдето идва и репутацията им на афродизиак), както и витамини В3(PP), В5, В6 и В12. Морските дарове са добър източник на микроелементи като йод, фосфор, селен и флуор. Счита се, че селенът е фактор за забавяне на развитието на склерозата, тъй като влияе върху склонността към съсирване на кръвта и производството на простациклини. Йодът е от съществено значение за производството на хормоните на щитовидната жлеза, отговорни за метаболитните процеси.
Рибено месо и морски дарове - показания и противопоказания
През последните години в развитите страни и по света болестите, свързани с начина на живот, се превърнаха в сериозен проблем. Многобройни епидемиологични и клинични проучвания показват, че диетата е един от основните фактори, влияещи върху податливостта към заболявания, свързани с начина на живот. Проучванията, изследващи хранителните навици, показват ползите за здравето от умерената консумация на морски дарове и риба (1-2 порции седмично).
Морските дарове не се препоръчват за малки деца, бременни или кърмещи жени. Те трябва да се избягват и от хора, страдащи от гниене на краката или подагра, тъй като черупчестите съдържат пурини, които повишават нивата на урея в кръвта.
Морските дарове са нискокалорична храна, поради което са включени в Средиземноморската диета и могат да бъдат част от хранителния режим на хора с наднормено тегло, както и на страдащи от сърдечносъдови заболявания, при условие че се спазва горното правило.
Въпреки че имат много ползи, рибата и морските дарове трябва да се консумират умерено, не повече от 1-2 пъти седмично. Тъй като се намират на върха на хранителната верига, те концентрират всички химикали в околната среда. Става дума за пестициди, микропластмаси и тежки метали като живак, а в някои случаи дори за радиоактивно замърсяване.
Не на последно място, трябва да се отбележи, че здравословното хранене се основава на умерена консумация на животински продукти, като риба или морски дарове, но същевременно на постоянна и стриктна консумация на пълнозърнести храни и бобови растения, както и на сурови храни, като пресни плодове и зеленчуци.
Как съхраняваме риба и морски дарове
Прясната риба е годна за консумация само 1-2 дни и трябва да се съхранява на най-долния рафт в хладилника. След като почистите рибата, можете да съхранявате филетата във фризера в продължение на 6-8 седмици - същото важи и за морските дарове.
Пушената риба трябва да се съхранява при температура 5-6 градуса С в затворен съд, за да не проникне характерната ѝ миризма в други продукти.
Рибните консерви могат да се съхраняват в продължение на 2-3 дни след отварянето им, но съдържанието трябва да се извади от кутията и да се постави в затворен съд.