Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разберете колко калории съдържат рибата и морските дарове

Риба и морски дарове в диетата ви

Рибата е особено ценна като източник на здравословни омега-3 мазнини. Рибата и морските дарове, които са широко разпространени в средиземноморската диета, съдържат също йод и цинк, които се наричат елементи на младостта. Освен че са вкусни, рибата и морските дарове съдържат по-малко холестерол от другите видове месо и са богати на витамини като В6 и В12. 

Независимо дали ще изберете скумрия или сьомга на скара, или каквито и да са рецептите за риба и морски дарове, трябва да имате предвид, че те са много калорични и бедни на фибри. За да си осигурите достатъчен прием на фибри, винаги съчетавайте рибата и морските дарове с нескорбялни зеленчуци като марули, домати, зеле, чушки, целина и т.н. Рибната салата е добър и вкусен пример. 

Колко калории съдържат рибата и морските дарове

В таблицата по-долу можете да намерите хранителните стойности за различни видове риба, морски дарове и заготовки от риба и морски дарове, разпределени в три категории, всяка от които е от значение за вашия личен хранителен режим: мазнини, протеини и въглехидрати.  

Таблица за калориите на рибата и морските дарове

Продукт

Количество

Енергийна стойност 

(kcal)

Протеини (г)

Липиди 

(г)

Въглехидрати (г)

Аншоа

100 г

166

26,2

6,0

0,0

Прясна бабушка

100 г

124

23,0

2,6

0,0

Печен костур

100 г

117

25

1,2

0,0

Горещо пушен лаврак

100 г

175

23,5

9,0

0,0

Лаврак на пара

100 г

112

19,9

3,6

0,0

Лаврак на пара

100 г

120

10,9

6,6

4,2

Пресен лаврак

100 г

117

17,6

5,2

0,0

Лаврак задушен

100 г

109

19,5

3,5

0,0

Пържен костур ( над калории)

100 г

180

20,6

9,1

4,0

Пресен костур

100 г

82

18,5

0,9

0,0

Пълен костур

100 г

130

14,9

6,1

3,9

Сготвени калмари

100 г

110

18,0

4,2

0,0

Пресни калмари

100 г

74

18,0

0,3

0,0

Пушен калкан

100 г

192

22,0

11,6

0,0

Сготвен калкан

100 г

103

18,3

3,3

0,0

Калкан в доматен сос

100 г

125

12,6

5,4

6,3

Калмари в масло

100 г

249

14,4

21,3

0,0

Пресен калкан

100 г

83

16,5

1,8

0,0

Октопод

100 г

73

18,2

0,0

0,0

Готвена каракуда

100 г

102

20,7

2,1

0,0

Прясна каракуд

100 г

87

17,7

1,8

0,0

Китово месо

100 г

119

22,5

3,2

0,0

Черен хайвер

100 г

237

27,2

14,2

0,0

Червен хайвер

100 г

203

28,0

9,7

0,0

Прясна чига

100 г

122

17,0

6,1

0,0

Прясна платерина

100 г

124

21,0

0,4

0,0

Горещо пушена треска

100 г

115

26,0

1,2

0,0

Студено пушена треска

100 г

94

22,1

0,5

0,0

Печена треска

100 г

90

6,0

3,7

8,0

Готвена треска

100 г

78

17,8

0,7

0,0

Треска на пара

100 г

101

9,7

5,1

3,9

Треска на скара

100 г

172

22,1

9,1

0,6

Прясна треска джудже

100 г

157

13,4

11,5

0,0

Пържена треска

100 г

111

23,0

0,1

0,0

Прясна треска

100 г

78

17,7

0,7

0,0

Солена треска

100 г

98

23,1

0,6

0,0

Треска, кюфтета

100 г

260

14,9

17,8

10,9

Треска, пържено филе, пане

100 г

273

19,1

15,8

14,6

Треска, топчета

100 г

112

14,2

2,6

8,8

Рибен котлет

100 г

215

17,6

12,5

8,1

Консервирани раци

100 г

85

18,7

1,1

0,1

Варени раци (над калории)

100 г

96

16,0

3,6

0,0

Готвен шаран

100 г

102

16,0

3,7

2,0

Шаран в доматен сос

100 г

145

12,4

8,7

4,1

Пресен шаран

100 г

110

18,0

4,2

0,0

Консервирани скариди

100 г

81

17,8

1,1

0,0

Сварени скариди

100 г

95

18,9

2,2

0,0

Скариди, пресни

100 г

97

22,0

1,0

0,0

Дроб на треска

100 г

610

4,0

66,0

0,0

Пушено филе от есетра

100 г

194

20,4

12,5

0,0

Прясна бяла палтус

100 г

102

18,9

3,0

0,0

Варена палтус

100 г

216

14,0

17,8

0,0

Хайвер от треска

100 г

115

24,0

0,2

0,0

Хайвер от есетра

100 г

236

36,0

10,2

0,0

Хайвер от пъструга

100 г

221

28,4

11,9

0,0

Хайвер от треска

100 г

131

28,4

1,9

0,0

Хайвер от сьомга

100 г

251

31,6

13,8

0,0

Голям хайвер

100 г

230

31,2

11,7

0,0

Свежа кета

100 г

138

22,0

5,6

0,0

Солена кета

100 г

184

24,3

9,6

0,0

Кета, консервиран

100 г

129

21,5

4,8

0,0

Морски костур, приготвен

100 г

114

15,5

5,8

0,0

Морски костур в сметанов сос

100 г

137

7,4

8,8

6,8

Пържен морски костур

100 г

209

22,2

11,5

4,1

Пушена скумрия

100 г

221

20,7

15,5

0,0

Сготвена скумрия

100 г

124

22,8

3,6

0,0

Сготвена скумрия

100 г

211

19,6

14,7

0,0

Прясна скумрия

100 г

181

18,7

11,9

0,0

Скумрия, консервирана

100 г

258

16,4

21,4

0,0

Приготвен Меджид

100 г

79

17,6

1,0

0,0

Пресен меджид

100 г

73

16,6

0,6

0,0

Готвена мерлуза

100 г

95

18,5

2,3

0,0

Мерлуза, пресен

100 г

86

16,6

2,2

0,0

Сваренa михалца

100 г

92

21,4

0,7

0,0

Свежа михалца

100 г

80

18,8

0,6

0,0

Сварена моруна

100 г

234

23,3

15,6

0,0

Свежа моруна

100 г

147

21,0

0,7

0,0

Пъстърва

100 г

97

19,2

2,1

0,0

Пъстърва в доматен сос

100 г

179

16,1

11,5

2,8

Прясна пъстърва

100 г

160

17,0

1,0

0,0

Горещо пушена платика

100 г

172

32,8

4,5

0,0

Студено пушена платика

100 г

160

29,7

4,6

0,0

Варена платика

100 г

126

20,9

4,7

0,0

Платика в доматен сос

100 г

138

15,3

7,4

2,6

Прясна платика

100 г

105

17,1

4,1

0,0

Изсушена платика

100 г

221

42,0

5,9

0,0

Пушена върловка

100 г

181

31,1

6,3

0,0

Сушени чушки

100 г

235

46,4

5,5

0,0

Варени морски раци

100 г

90

20,5

0,7

0,3

Пресни морски раци (омари, лангусти)

100 г

89

18,8

1,3

0,5

Варени раци (над калориите)

100 г

97

20,3

1,3

1,0

Пресни раци

100 г

76

15,5

1,0

1,2

Рула от хек

100 г

140

13,1

5,6

9,3

Рула от сулка

100 г

164

12,1

7,4

12,1

Салата от костур

100 г

182

4,7

15,7

5,5

Готвена сулка

100 г

97

21,3

1,3

0,0

Сулка в доматен сос

100 г

119

14,0

5,3

3,7

Задушена сулка

100 г

89

19,6

1,2

0,0

Пряна сулка

100 г

84

19,2

0,7

0,0

Пълнена сулка

100 г

144

13,7

6,0

8,7

Сварени сардини

100 г

178

20,1

10,8

0,0

Пресни сардини

100 г

169

20,6

9,6

0,0

Сардини в доматен сос

100 г

162

17,0

9,9

1,4

Сардини в масло

100 г

221

24,1

13,9

0,0

Сварени миди

100 г

50

9,1

1,5

0,0

Горещо пушени миди

100 г

215

21,8

14,3

0,0

Миди в сметана

100 г

97

5,5

6,2

5,3

Карагьоз в доматен сос

100 г

159

13,8

9,7

4,6

Карагьоз в масло

100 г

301

16,4

26,5

0,0

Маринован Карагьоз

100 г

192

16,5

12,6

3,4

Карагьоз, мариновано в масло

100 г

283

18,3

23,3

0,0

Свеж карагьоз

100 г

182

18,6

12,0

0,0

Свеж карагьоз

100 г

161

16,3

10,7

0,0

Карагьоз осолен

100 г

217

19,8

15,4

0,0

Готвен сом

100 г

196

18,4

13,6

0,0

Сом в доматен сос

100 г

126

12,9

6,3

4,3

Сом на пара

100 г

121

18,2

5,4

0,0

Свеж сом

100 г

143

16,8

8,5

0,0

Пушена сьомга (над калориите)

100 г

162

21,5

8,4

0,0

Сготвена тихоокеанска сьомга

100 г

168

22,9

7,8

0,0

Тихоокеанска сьомга в доматен сос

100 г

132

14,5

5,1

6,9

Пържена тихоокеанска сьомга

100 г

169

22,1

9,0

0,0

Солена тихоокеанска сьомга

100 г

147

21,0

7,0

0,0

Тихоокеанска сьомга, консервирана

100 г

136

20,9

5,8

0,0

Сьомга на скара

100 г

283

20,7

22,3

0,6

Пържена сьомга соте

100 г

379

21,1

31,4

4,1

Прясна сьомга

100 г

201

19,9

13,6

0,0

Солена сьомга

100 г

269

21,0

20,5

0,0

Пушен шпрот

100 г

162

21,3

8,5

0,0

Пушен шпрот в масло

100 г

363

17,4

32,4

0,4

Солен шпрот

100 г

137

17,1

7,6

0,0

Солен шпрот с подправки

100 г

154

14,8

10,5

0,0

Пушена скумрия

100 г

94

17,1

2,8

0,0

Ставрид е приготвен

100 г

133

20,6

5,6

0,0

Скумрия в доматен сос

100 г

110

14,8

2,3

7,3

Скумрия в масло

100 г

309

15,6

27,4

0,0

Скумрия на пара

100 г

122

19,6

4,8

0,0

Пържена скумрия

100 г

190

20,3

10,5

3,7

Прясна скумрия

100 г

119

19,0

5,0

0,0

Готвена щука (над калориите)

100 г

98

21,3

1,3

0,0

Щука в доматен сос

100 г

108

14,2

4,0

3,6

Сотирана щука

100 г

90

19,6

1,2

0,0

Прясна щука

100 г

82

18,4

0,8

0,0

Пълнена щука

100 г

141

13,3

6,0

8,4

Стриди

100 г

95

14,0

0,3

6,0

Приготвена есетра

100 г

179

17,7

12,0

0,0

Есетра в доматен сос

100 г

181

14,7

12,0

3,4

Есетра, приготвена на пара

100 г

179

17,8

11,9

0,0

Пържена есетра

100 г

273

16,0

17,4

13,2

Прясна есетра

100 г

163

16,4

10,9

0,0

Есетра, консервирана

100 г

163

16,4

10,6

0,6

Виюн, пушена

100 г

326

17,9

28,6

0,0

Виюн морски, пресен

100 г

93

19,1

1,9

0,0

Виюн, пресен

100 г

332

14,5

30,5

0,0

Риба тон във вода

100 г

96

21,0

1,2

0,0

Риба тон в масло

100 г

190

27,1

9,0

0,0

Прясна риба тон

100 г

101

23,0

1,0

0,0

Солена риба тон

100 г

225

19,8

16,2

0,0

Свежа Мъздруга

100 г

81

18,2

1,0

0,0

Морско зеле

100 г

5

0,9

0,2

0,0

Какви хранителни вещества съдържат рибата и морските дарове?

Морските дарове съдържат много елементи, които са от съществено значение за правилното функциониране на организма. Най-висока е концентрацията на протеини в скаридите и омарите (около 22%). Протеините са материал за възстановяване на увредените тъкани и за изграждане на нови. Освен това те участват в производството на хормони, ензими, антитела и хемоглобин. 

Морските дарове съдържат и малки количества мазнини (между 0,5 % в раците и 2 % в омарите), голяма част от които са омега-3 полиненаситени мастни киселини, които са полезни за организма. Омега-3 мастните киселини оказват благоприятно влияние върху течливостта на кръвта, така че се намалява развитието на склероза на кръвоносните съдове. 

В морските дарове и рибата се съдържат и минерали като мед, желязо и цинк (особено в стридите, откъдето идва и репутацията им на афродизиак), както и витамини В3(PP), В5, В6 и В12. Морските дарове са добър източник на микроелементи като йод, фосфор, селен и флуор. Счита се, че селенът е фактор за забавяне на развитието на склерозата, тъй като влияе върху склонността към съсирване на кръвта и производството на простациклини. Йодът е от съществено значение за производството на хормоните на щитовидната жлеза, отговорни за метаболитните процеси.

Рибено месо и морски дарове - показания и противопоказания

През последните години в развитите страни и по света болестите, свързани с начина на живот, се превърнаха в сериозен проблем. Многобройни епидемиологични и клинични проучвания показват, че диетата е един от основните фактори, влияещи върху податливостта към заболявания, свързани с начина на живот. Проучванията, изследващи хранителните навици, показват ползите за здравето от умерената консумация на морски дарове и риба (1-2 порции седмично).  

Морските дарове не се препоръчват за малки деца, бременни или кърмещи жени. Те трябва да се избягват и от хора, страдащи от гниене на краката или подагра, тъй като черупчестите съдържат пурини, които повишават нивата на урея в кръвта.  

Морските дарове са нискокалорична храна, поради което са включени в Средиземноморската диета и могат да бъдат част от хранителния режим на хора с наднормено тегло, както и на страдащи от сърдечносъдови заболявания, при условие че се спазва горното правило.  

Въпреки че имат много ползи, рибата и морските дарове трябва да се консумират умерено, не повече от 1-2 пъти седмично. Тъй като се намират на върха на хранителната верига, те концентрират всички химикали в околната среда. Става дума за пестициди, микропластмаси и тежки метали като живак, а в някои случаи дори за радиоактивно замърсяване.  

Не на последно място, трябва да се отбележи, че здравословното хранене се основава на умерена консумация на животински продукти, като риба или морски дарове, но същевременно на постоянна и стриктна консумация на пълнозърнести храни и бобови растения, както и на сурови храни, като пресни плодове и зеленчуци. 

Как съхраняваме риба и морски дарове

Прясната риба е годна за консумация само 1-2 дни и трябва да се съхранява на най-долния рафт в хладилника. След като почистите рибата, можете да съхранявате филетата във фризера в продължение на 6-8 седмици - същото важи и за морските дарове.  

Пушената риба трябва да се съхранява при температура 5-6 градуса С в затворен съд, за да не проникне характерната ѝ миризма в други продукти.  

Рибните консерви могат да се съхраняват в продължение на 2-3 дни след отварянето им, но съдържанието трябва да се извади от кутията и да се постави в затворен съд.  


Рецепти, които може да ви интересуват

Ориз за суши
Ориз за суши

Рецепта за ориз за суши – основата на сушито.

4 човека над 45 минути Умерено
Пълнени картофи с моцарела, царевица и бекон
Пълнени картофи с моцарела, царевица и бекон

Чудесно предястие за семейни събирания.

4 човека 30-45 минути Лесно
Средиземноморска салата с нахут
Средиземноморска салата с нахут

Пригответе се за спорт със свежа рецепта, богата на протеини и фибри. В комбинация със сезонни зеленчуци, нахутът е звездата на тази салата, като е перфектен заместител на месото и ползите, заради които носи.

1 човек 15-30 минути Лесно
Салата моцарела с царевица
Салата моцарела с царевица

Лесна, вкусна и богата на нутриенти рецепта за горещи летни вечери

2 човека 15-30 минути Лесно
Разберете колко калории съдържат рибата и морските дарове

Риба и морски дарове в диетата ви

Рибата е особено ценна като източник на здравословни омега-3 мазнини. Рибата и морските дарове, които са широко разпространени в средиземноморската диета, съдържат също йод и цинк, които се наричат елементи на младостта. Освен че са вкусни, рибата и морските дарове съдържат по-малко холестерол от другите видове месо и са богати на витамини като В6 и В12. 

Независимо дали ще изберете скумрия или сьомга на скара, или каквито и да са рецептите за риба и морски дарове, трябва да имате предвид, че те са много калорични и бедни на фибри. За да си осигурите достатъчен прием на фибри, винаги съчетавайте рибата и морските дарове с нескорбялни зеленчуци като марули, домати, зеле, чушки, целина и т.н. Рибната салата е добър и вкусен пример. 

Колко калории съдържат рибата и морските дарове

В таблицата по-долу можете да намерите хранителните стойности за различни видове риба, морски дарове и заготовки от риба и морски дарове, разпределени в три категории, всяка от които е от значение за вашия личен хранителен режим: мазнини, протеини и въглехидрати.  

Таблица за калориите на рибата и морските дарове

Продукт

Количество

Енергийна стойност 

(kcal)

Протеини (г)

Липиди 

(г)

Въглехидрати (г)

Аншоа

100 г

166

26,2

6,0

0,0

Прясна бабушка

100 г

124

23,0

2,6

0,0

Печен костур

100 г

117

25

1,2

0,0

Горещо пушен лаврак

100 г

175

23,5

9,0

0,0

Лаврак на пара

100 г

112

19,9

3,6

0,0

Лаврак на пара

100 г

120

10,9

6,6

4,2

Пресен лаврак

100 г

117

17,6

5,2

0,0

Лаврак задушен

100 г

109

19,5

3,5

0,0

Пържен костур ( над калории)

100 г

180

20,6

9,1

4,0

Пресен костур

100 г

82

18,5

0,9

0,0

Пълен костур

100 г

130

14,9

6,1

3,9

Сготвени калмари

100 г

110

18,0

4,2

0,0

Пресни калмари

100 г

74

18,0

0,3

0,0

Пушен калкан

100 г

192

22,0

11,6

0,0

Сготвен калкан

100 г

103

18,3

3,3

0,0

Калкан в доматен сос

100 г

125

12,6

5,4

6,3

Калмари в масло

100 г

249

14,4

21,3

0,0

Пресен калкан

100 г

83

16,5

1,8

0,0

Октопод

100 г

73

18,2

0,0

0,0

Готвена каракуда

100 г

102

20,7

2,1

0,0

Прясна каракуд

100 г

87

17,7

1,8

0,0

Китово месо

100 г

119

22,5

3,2

0,0

Черен хайвер

100 г

237

27,2

14,2

0,0

Червен хайвер

100 г

203

28,0

9,7

0,0

Прясна чига

100 г

122

17,0

6,1

0,0

Прясна платерина

100 г

124

21,0

0,4

0,0

Горещо пушена треска

100 г

115

26,0

1,2

0,0

Студено пушена треска

100 г

94

22,1

0,5

0,0

Печена треска

100 г

90

6,0

3,7

8,0

Готвена треска

100 г

78

17,8

0,7

0,0

Треска на пара

100 г

101

9,7

5,1

3,9

Треска на скара

100 г

172

22,1

9,1

0,6

Прясна треска джудже

100 г

157

13,4

11,5

0,0

Пържена треска

100 г

111

23,0

0,1

0,0

Прясна треска

100 г

78

17,7

0,7

0,0

Солена треска

100 г

98

23,1

0,6

0,0

Треска, кюфтета

100 г

260

14,9

17,8

10,9

Треска, пържено филе, пане

100 г

273

19,1

15,8

14,6

Треска, топчета

100 г

112

14,2

2,6

8,8

Рибен котлет

100 г

215

17,6

12,5

8,1

Консервирани раци

100 г

85

18,7

1,1

0,1

Варени раци (над калории)

100 г

96

16,0

3,6

0,0

Готвен шаран

100 г

102

16,0

3,7

2,0

Шаран в доматен сос

100 г

145

12,4

8,7

4,1

Пресен шаран

100 г

110

18,0

4,2

0,0

Консервирани скариди

100 г

81

17,8

1,1

0,0

Сварени скариди

100 г

95

18,9

2,2

0,0

Скариди, пресни

100 г

97

22,0

1,0

0,0

Дроб на треска

100 г

610

4,0

66,0

0,0

Пушено филе от есетра

100 г

194

20,4

12,5

0,0

Прясна бяла палтус

100 г

102

18,9

3,0

0,0

Варена палтус

100 г

216

14,0

17,8

0,0

Хайвер от треска

100 г

115

24,0

0,2

0,0

Хайвер от есетра

100 г

236

36,0

10,2

0,0

Хайвер от пъструга

100 г

221

28,4

11,9

0,0

Хайвер от треска

100 г

131

28,4

1,9

0,0

Хайвер от сьомга

100 г

251

31,6

13,8

0,0

Голям хайвер

100 г

230

31,2

11,7

0,0

Свежа кета

100 г

138

22,0

5,6

0,0

Солена кета

100 г

184

24,3

9,6

0,0

Кета, консервиран

100 г

129

21,5

4,8

0,0

Морски костур, приготвен

100 г

114

15,5

5,8

0,0

Морски костур в сметанов сос

100 г

137

7,4

8,8

6,8

Пържен морски костур

100 г

209

22,2

11,5

4,1

Пушена скумрия

100 г

221

20,7

15,5

0,0

Сготвена скумрия

100 г

124

22,8

3,6

0,0

Сготвена скумрия

100 г

211

19,6

14,7

0,0

Прясна скумрия

100 г

181

18,7

11,9

0,0

Скумрия, консервирана

100 г

258

16,4

21,4

0,0

Приготвен Меджид

100 г

79

17,6

1,0

0,0

Пресен меджид

100 г

73

16,6

0,6

0,0

Готвена мерлуза

100 г

95

18,5

2,3

0,0

Мерлуза, пресен

100 г

86

16,6

2,2

0,0

Сваренa михалца

100 г

92

21,4

0,7

0,0

Свежа михалца

100 г

80

18,8

0,6

0,0

Сварена моруна

100 г

234

23,3

15,6

0,0

Свежа моруна

100 г

147

21,0

0,7

0,0

Пъстърва

100 г

97

19,2

2,1

0,0

Пъстърва в доматен сос

100 г

179

16,1

11,5

2,8

Прясна пъстърва

100 г

160

17,0

1,0

0,0

Горещо пушена платика

100 г

172

32,8

4,5

0,0

Студено пушена платика

100 г

160

29,7

4,6

0,0

Варена платика

100 г

126

20,9

4,7

0,0

Платика в доматен сос

100 г

138

15,3

7,4

2,6

Прясна платика

100 г

105

17,1

4,1

0,0

Изсушена платика

100 г

221

42,0

5,9

0,0

Пушена върловка

100 г

181

31,1

6,3

0,0

Сушени чушки

100 г

235

46,4

5,5

0,0

Варени морски раци

100 г

90

20,5

0,7

0,3

Пресни морски раци (омари, лангусти)

100 г

89

18,8

1,3

0,5

Варени раци (над калориите)

100 г

97

20,3

1,3

1,0

Пресни раци

100 г

76

15,5

1,0

1,2

Рула от хек

100 г

140

13,1

5,6

9,3

Рула от сулка

100 г

164

12,1

7,4

12,1

Салата от костур

100 г

182

4,7

15,7

5,5

Готвена сулка

100 г

97

21,3

1,3

0,0

Сулка в доматен сос

100 г

119

14,0

5,3

3,7

Задушена сулка

100 г

89

19,6

1,2

0,0

Пряна сулка

100 г

84

19,2

0,7

0,0

Пълнена сулка

100 г

144

13,7

6,0

8,7

Сварени сардини

100 г

178

20,1

10,8

0,0

Пресни сардини

100 г

169

20,6

9,6

0,0

Сардини в доматен сос

100 г

162

17,0

9,9

1,4

Сардини в масло

100 г

221

24,1

13,9

0,0

Сварени миди

100 г

50

9,1

1,5

0,0

Горещо пушени миди

100 г

215

21,8

14,3

0,0

Миди в сметана

100 г

97

5,5

6,2

5,3

Карагьоз в доматен сос

100 г

159

13,8

9,7

4,6

Карагьоз в масло

100 г

301

16,4

26,5

0,0

Маринован Карагьоз

100 г

192

16,5

12,6

3,4

Карагьоз, мариновано в масло

100 г

283

18,3

23,3

0,0

Свеж карагьоз

100 г

182

18,6

12,0

0,0

Свеж карагьоз

100 г

161

16,3

10,7

0,0

Карагьоз осолен

100 г

217

19,8

15,4

0,0

Готвен сом

100 г

196

18,4

13,6

0,0

Сом в доматен сос

100 г

126

12,9

6,3

4,3

Сом на пара

100 г

121

18,2

5,4

0,0

Свеж сом

100 г

143

16,8

8,5

0,0

Пушена сьомга (над калориите)

100 г

162

21,5

8,4

0,0

Сготвена тихоокеанска сьомга

100 г

168

22,9

7,8

0,0

Тихоокеанска сьомга в доматен сос

100 г

132

14,5

5,1

6,9

Пържена тихоокеанска сьомга

100 г

169

22,1

9,0

0,0

Солена тихоокеанска сьомга

100 г

147

21,0

7,0

0,0

Тихоокеанска сьомга, консервирана

100 г

136

20,9

5,8

0,0

Сьомга на скара

100 г

283

20,7

22,3

0,6

Пържена сьомга соте

100 г

379

21,1

31,4

4,1

Прясна сьомга

100 г

201

19,9

13,6

0,0

Солена сьомга

100 г

269

21,0

20,5

0,0

Пушен шпрот

100 г

162

21,3

8,5

0,0

Пушен шпрот в масло

100 г

363

17,4

32,4

0,4

Солен шпрот

100 г

137

17,1

7,6

0,0

Солен шпрот с подправки

100 г

154

14,8

10,5

0,0

Пушена скумрия

100 г

94

17,1

2,8

0,0

Ставрид е приготвен

100 г

133

20,6

5,6

0,0

Скумрия в доматен сос

100 г

110

14,8

2,3

7,3

Скумрия в масло

100 г

309

15,6

27,4

0,0

Скумрия на пара

100 г

122

19,6

4,8

0,0

Пържена скумрия

100 г

190

20,3

10,5

3,7

Прясна скумрия

100 г

119

19,0

5,0

0,0

Готвена щука (над калориите)

100 г

98

21,3

1,3

0,0

Щука в доматен сос

100 г

108

14,2

4,0

3,6

Сотирана щука

100 г

90

19,6

1,2

0,0

Прясна щука

100 г

82

18,4

0,8

0,0

Пълнена щука

100 г

141

13,3

6,0

8,4

Стриди

100 г

95

14,0

0,3

6,0

Приготвена есетра

100 г

179

17,7

12,0

0,0

Есетра в доматен сос

100 г

181

14,7

12,0

3,4

Есетра, приготвена на пара

100 г

179

17,8

11,9

0,0

Пържена есетра

100 г

273

16,0

17,4

13,2

Прясна есетра

100 г

163

16,4

10,9

0,0

Есетра, консервирана

100 г

163

16,4

10,6

0,6

Виюн, пушена

100 г

326

17,9

28,6

0,0

Виюн морски, пресен

100 г

93

19,1

1,9

0,0

Виюн, пресен

100 г

332

14,5

30,5

0,0

Риба тон във вода

100 г

96

21,0

1,2

0,0

Риба тон в масло

100 г

190

27,1

9,0

0,0

Прясна риба тон

100 г

101

23,0

1,0

0,0

Солена риба тон

100 г

225

19,8

16,2

0,0

Свежа Мъздруга

100 г

81

18,2

1,0

0,0

Морско зеле

100 г

5

0,9

0,2

0,0

Какви хранителни вещества съдържат рибата и морските дарове?

Морските дарове съдържат много елементи, които са от съществено значение за правилното функциониране на организма. Най-висока е концентрацията на протеини в скаридите и омарите (около 22%). Протеините са материал за възстановяване на увредените тъкани и за изграждане на нови. Освен това те участват в производството на хормони, ензими, антитела и хемоглобин. 

Морските дарове съдържат и малки количества мазнини (между 0,5 % в раците и 2 % в омарите), голяма част от които са омега-3 полиненаситени мастни киселини, които са полезни за организма. Омега-3 мастните киселини оказват благоприятно влияние върху течливостта на кръвта, така че се намалява развитието на склероза на кръвоносните съдове. 

В морските дарове и рибата се съдържат и минерали като мед, желязо и цинк (особено в стридите, откъдето идва и репутацията им на афродизиак), както и витамини В3(PP), В5, В6 и В12. Морските дарове са добър източник на микроелементи като йод, фосфор, селен и флуор. Счита се, че селенът е фактор за забавяне на развитието на склерозата, тъй като влияе върху склонността към съсирване на кръвта и производството на простациклини. Йодът е от съществено значение за производството на хормоните на щитовидната жлеза, отговорни за метаболитните процеси.

Рибено месо и морски дарове - показания и противопоказания

През последните години в развитите страни и по света болестите, свързани с начина на живот, се превърнаха в сериозен проблем. Многобройни епидемиологични и клинични проучвания показват, че диетата е един от основните фактори, влияещи върху податливостта към заболявания, свързани с начина на живот. Проучванията, изследващи хранителните навици, показват ползите за здравето от умерената консумация на морски дарове и риба (1-2 порции седмично).  

Морските дарове не се препоръчват за малки деца, бременни или кърмещи жени. Те трябва да се избягват и от хора, страдащи от гниене на краката или подагра, тъй като черупчестите съдържат пурини, които повишават нивата на урея в кръвта.  

Морските дарове са нискокалорична храна, поради което са включени в Средиземноморската диета и могат да бъдат част от хранителния режим на хора с наднормено тегло, както и на страдащи от сърдечносъдови заболявания, при условие че се спазва горното правило.  

Въпреки че имат много ползи, рибата и морските дарове трябва да се консумират умерено, не повече от 1-2 пъти седмично. Тъй като се намират на върха на хранителната верига, те концентрират всички химикали в околната среда. Става дума за пестициди, микропластмаси и тежки метали като живак, а в някои случаи дори за радиоактивно замърсяване.  

Не на последно място, трябва да се отбележи, че здравословното хранене се основава на умерена консумация на животински продукти, като риба или морски дарове, но същевременно на постоянна и стриктна консумация на пълнозърнести храни и бобови растения, както и на сурови храни, като пресни плодове и зеленчуци. 

Как съхраняваме риба и морски дарове

Прясната риба е годна за консумация само 1-2 дни и трябва да се съхранява на най-долния рафт в хладилника. След като почистите рибата, можете да съхранявате филетата във фризера в продължение на 6-8 седмици - същото важи и за морските дарове.  

Пушената риба трябва да се съхранява при температура 5-6 градуса С в затворен съд, за да не проникне характерната ѝ миризма в други продукти.  

Рибните консерви могат да се съхраняват в продължение на 2-3 дни след отварянето им, но съдържанието трябва да се извади от кутията и да се постави в затворен съд.  

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.