Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Плод маракуя - здравословни ползи за храносмилането

100 г маракуя – 34 ккал

Маракуята съдържа калций, желязо, бета-каротин, витамини от група В и витамин С.

Сладкото виолетово

Маракуята е малък, кръгъл, освежаващ и ароматен плод, обикновено пурпурен или виолетов. Обелена, може да се консумира сурова, но също така е много подходяща за сок, невероятна добавка към коктейл, сладолед, кисело мляко и други десерти. Подсилва също така вкуса на другите плодове напр. праскови. Жълтият и оранжев сорт срещани най-често, се използват в хранителната промишленост от гледна точка на по-голямата киселинност на плодовете.

Маракуята има много имена

Наименованието маракуя произлиза от индианската дума „maraú-ya” и дословно означава „плод, който се яде на един дъх”. От латински думата „passio” означава страдание, „flos” – цвета и маракуята е наричана също така мъченица. От английски език „passion fruit” означава „плод на страстта”.

 

Здраве от тропиците

На маракуята се преписват различни здравословни ползи. Сокът е идеално средство, стимулиращо храносмилането и помагащ в лечението на проблеми със стомаха. Витаминът С помага за регенериране на тъканите и предотвратява сърдечните заболявания, рака и подсилва костите. Този плод също така намалява симптомите на астма, тъй като блокира действието на хистамина. Семената на маракуята съдържат голямо количество целулоза, благодарение на която успешно преминава храносмилателния процес. Високото съдържание на витамин А оказва важно влияние върху нашето зрение и помага на организма в премахването на свободните радикали. Съдържащите се в плодовете антиоксиданти, задържат също така развитието на ракови клетки.


Рецепти, които може да ви интересуват

Tolma - сърми с лозови листа
Tolma - сърми с лозови листа

Сърмите с лозови листа не са много трудни за приготвяне и имат невероятен вкус.

8 човека над 45 минути Лесно
Kartoffelsalat – немска картофена салата. По желание с грах и царевица
Kartoffelsalat – немска картофена салата. По желание с грах и царевица

Основата на картофената салата - kartoffelsalat са варените картофи, към които се добавят най-различни съставки като: бекон или лук, домати или зелен грах, яйца, царевица или даже портокали.

4 човека 30-45 минути Лесно
Хрупкава пъстърва с моркови и броколи
Хрупкава пъстърва с моркови и броколи

Пъстърва, увита в тънки резени бекон.

4 човека 15-30 минути Лесно
Салата от кускус и царевица
Салата от кускус и царевица

Екзотична салата за всеки вкус.

3 човека 30-45 минути Лесно
Плод маракуя - здравословни ползи за храносмилането

100 г маракуя – 34 ккал

Маракуята съдържа калций, желязо, бета-каротин, витамини от група В и витамин С.

Сладкото виолетово

Маракуята е малък, кръгъл, освежаващ и ароматен плод, обикновено пурпурен или виолетов. Обелена, може да се консумира сурова, но също така е много подходяща за сок, невероятна добавка към коктейл, сладолед, кисело мляко и други десерти. Подсилва също така вкуса на другите плодове напр. праскови. Жълтият и оранжев сорт срещани най-често, се използват в хранителната промишленост от гледна точка на по-голямата киселинност на плодовете.

Маракуята има много имена

Наименованието маракуя произлиза от индианската дума „maraú-ya” и дословно означава „плод, който се яде на един дъх”. От латински думата „passio” означава страдание, „flos” – цвета и маракуята е наричана също така мъченица. От английски език „passion fruit” означава „плод на страстта”.

 

Здраве от тропиците

На маракуята се преписват различни здравословни ползи. Сокът е идеално средство, стимулиращо храносмилането и помагащ в лечението на проблеми със стомаха. Витаминът С помага за регенериране на тъканите и предотвратява сърдечните заболявания, рака и подсилва костите. Този плод също така намалява симптомите на астма, тъй като блокира действието на хистамина. Семената на маракуята съдържат голямо количество целулоза, благодарение на която успешно преминава храносмилателния процес. Високото съдържание на витамин А оказва важно влияние върху нашето зрение и помага на организма в премахването на свободните радикали. Съдържащите се в плодовете антиоксиданти, задържат също така развитието на ракови клетки.

Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description