Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Плод маракуя - здравословни ползи за храносмилането

 

100 г маракуя – 34 ккал

Маракуята съдържа калций, желязо, бета-каротин, витамини от група В и витамин С.

 

 

 

Сладкото виолетово

Маракуята е малък, кръгъл, освежаващ и ароматен плод, обикновено пурпурен или виолетов. Обелена, може да се консумира сурова, но също така е много подходяща за сок, невероятна добавка към коктейл, сладолед, кисело мляко и други десерти. Подсилва също така вкуса на другите плодове напр. праскови. Жълтият и оранжев сорт срещани най-често, се използват в хранителната промишленост от гледна точка на по-голямата киселинност на плодовете.

Маракуята има много имена

Наименованието маракуя произлиза от индианската дума „maraú-ya” и дословно означава „плод, който се яде на един дъх”. От латински думата „passio” означава страдание, „flos” – цвета и маракуята е наричана също така мъченица. От английски език „passion fruit” означава „плод на страстта”.

 
 

Здраве от тропиците

На маракуята се преписват различни здравословни ползи. Сокът е идеално средство, стимулиращо храносмилането и помагащ в лечението на проблеми със стомаха. Витаминът С помага за регенериране на тъканите и предотвратява сърдечните заболявания, рака и подсилва костите. Този плод също така намалява симптомите на астма, тъй като блокира действието на хистамина. Семената на маракуята съдържат голямо количество целулоза, благодарение на която успешно преминава храносмилателния процес. Високото съдържание на витамин А оказва важно влияние върху нашето зрение и помага на организма в премахването на свободните радикали. Съдържащите се в плодовете антиоксиданти, задържат също така развитието на ракови клетки.


Рецепти, които може да ви интересуват

Салата моцарела с царевица

Салата моцарела с царевица

Лесна, вкусна и богата на нутриенти рецепта за горещи летни вечери

2 човека 15-30 минути Лесно
Бигос - ястие със зеленчуци, гъби и месо

Бигос - ястие със зеленчуци, гъби и месо

Рецепта за бигос – традиционно ястие, присъстващо на полската трапеза всекидневно и по празниците.

4 човека над 45 минути Умерено
Френска чеснова франзела

Френска чеснова франзела

Рецепта за чеснова франзела - символът на френската кухня!

4 човека 30-45 минути Лесно
Салата на шефа с царевица и моркови

Салата на шефа с царевица и моркови

Рецепта за салата на шефа.

4 човека над 45 минути Лесно
Плод маракуя - здравословни ползи за храносмилането
 

100 г маракуя – 34 ккал

Маракуята съдържа калций, желязо, бета-каротин, витамини от група В и витамин С.

 

 

 

Сладкото виолетово

Маракуята е малък, кръгъл, освежаващ и ароматен плод, обикновено пурпурен или виолетов. Обелена, може да се консумира сурова, но също така е много подходяща за сок, невероятна добавка към коктейл, сладолед, кисело мляко и други десерти. Подсилва също така вкуса на другите плодове напр. праскови. Жълтият и оранжев сорт срещани най-често, се използват в хранителната промишленост от гледна точка на по-голямата киселинност на плодовете.

Маракуята има много имена

Наименованието маракуя произлиза от индианската дума „maraú-ya” и дословно означава „плод, който се яде на един дъх”. От латински думата „passio” означава страдание, „flos” – цвета и маракуята е наричана също така мъченица. От английски език „passion fruit” означава „плод на страстта”.

 
 

Здраве от тропиците

На маракуята се преписват различни здравословни ползи. Сокът е идеално средство, стимулиращо храносмилането и помагащ в лечението на проблеми със стомаха. Витаминът С помага за регенериране на тъканите и предотвратява сърдечните заболявания, рака и подсилва костите. Този плод също така намалява симптомите на астма, тъй като блокира действието на хистамина. Семената на маракуята съдържат голямо количество целулоза, благодарение на която успешно преминава храносмилателния процес. Високото съдържание на витамин А оказва важно влияние върху нашето зрение и помага на организма в премахването на свободните радикали. Съдържащите се в плодовете антиоксиданти, задържат също така развитието на ракови клетки.