Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Ливанска кухня с безброй вдъхновения от зеленчуци и здравословeн хумус (нахут)

 

Ливанската кухня

Ливанската кухня е пикантен ароматен микс от Средиземноморски и Близкоизточни кулинарни традиции. Не без причина, толкова много готвачи от цяла Европа са любители на ливанската кухня - тя е просто ненадмината, когато става въпрос за прости, но и питателни и вкусни ястия.

За разлика от многото кулинарни стилове в Близкия изток, тази кухня е изненадващо вегетарианска и използва предимно здравословни съставки: зелени подправки, зеленчуци според сезона и растителни масла.
Много от ястията в ливанската кухня ще подразнят въображението ви и от всяко едно можете да сътворите свое кулинарно вдъхновение. Такива ястия са:

Хумус

Oсновната храна в Близкия Изток с уникален етнически вкус. Това е гъста паста, направена от нахут, смесен със зехтин, както и с подбрани подправки и сусамени семена. Хумусът съществува в безброй варианти, сътворени от ливанските готвачи - с лимонов сок, градински подправки, щипка джоджен, ситно нарязан чесън, патладжан и др. Безброй са версиите на това велико за тази страна ястие.
 

Супа от леща - традиционно вечерно ястие за Рамадан. Тази супа се прави от червена леща, лук и чушки, но може да добавите и боб, грах, ориз, нетлъсто месо и множество други съставки към сместа. Това е леко и много здравословно ястие.


Фатуш или селска салата - страхотна комбинация от зелен пипер, домати, краставици, лук и градински листни зеленчуци (спанак, джоджен и др.) Това ястие преминава границите на националната кухня, за да ви поднесе свежестта на пресните зеленчуци през пролетта.


Ако сте почитател на зеленчуците и търсите творчески начини да включите здравословните съставки в диетата си, но не бихте искали да прекарвате прекалено много време в кухнята (в края на краищата, трябва да си живеете живота и да се отдадете на приключения!), няма по-добро място за кулинарни вдъхновения от ливанската кухня. За един зает човек, който живее забързано, но все пак иска да се храни здравословно, тази кухня е като дар от Господ.


Рецепти, които може да ви интересуват

Том Ям Кунг – тайландска лютиво-кисела супа със скариди и гъби
Том Ям Кунг – тайландска лютиво-кисела супа със скариди и гъби

Том Ям Кунг – най-известната супа в Тайланд е приготвяна на базата на пилешки бульон с гъби, резени и листа лимон и много обичаните от таите скариди.

4 човека над 45 минути Трудно
Гаспачо - испанска студена супа от зеленчуци
Гаспачо - испанска студена супа от зеленчуци

Търсите рецепти за гаспачо? Ето една рецепта, която ще ви покаже как да приготвите тази студена испанска супа.

6 човека над 45 минути Лесно
Пикантни палачинки с царевица и люти чушки
Пикантни палачинки с царевица и люти чушки

Вкусна и бърза рецепта на закуска за цялото семейство и не само!

4 човека под 15 минути Лесно
Ориз с боб по карибски
Ориз с боб по карибски

Рецепта за ориз с боб, ястие от карибската кухня.

4 човека над 45 минути Лесно
Ливанска кухня с безброй вдъхновения от зеленчуци и здравословeн хумус (нахут)
 

Ливанската кухня

Ливанската кухня е пикантен ароматен микс от Средиземноморски и Близкоизточни кулинарни традиции. Не без причина, толкова много готвачи от цяла Европа са любители на ливанската кухня - тя е просто ненадмината, когато става въпрос за прости, но и питателни и вкусни ястия.

За разлика от многото кулинарни стилове в Близкия изток, тази кухня е изненадващо вегетарианска и използва предимно здравословни съставки: зелени подправки, зеленчуци според сезона и растителни масла.
Много от ястията в ливанската кухня ще подразнят въображението ви и от всяко едно можете да сътворите свое кулинарно вдъхновение. Такива ястия са:

Хумус

Oсновната храна в Близкия Изток с уникален етнически вкус. Това е гъста паста, направена от нахут, смесен със зехтин, както и с подбрани подправки и сусамени семена. Хумусът съществува в безброй варианти, сътворени от ливанските готвачи - с лимонов сок, градински подправки, щипка джоджен, ситно нарязан чесън, патладжан и др. Безброй са версиите на това велико за тази страна ястие.
 

Супа от леща - традиционно вечерно ястие за Рамадан. Тази супа се прави от червена леща, лук и чушки, но може да добавите и боб, грах, ориз, нетлъсто месо и множество други съставки към сместа. Това е леко и много здравословно ястие.


Фатуш или селска салата - страхотна комбинация от зелен пипер, домати, краставици, лук и градински листни зеленчуци (спанак, джоджен и др.) Това ястие преминава границите на националната кухня, за да ви поднесе свежестта на пресните зеленчуци през пролетта.


Ако сте почитател на зеленчуците и търсите творчески начини да включите здравословните съставки в диетата си, но не бихте искали да прекарвате прекалено много време в кухнята (в края на краищата, трябва да си живеете живота и да се отдадете на приключения!), няма по-добро място за кулинарни вдъхновения от ливанската кухня. За един зает човек, който живее забързано, но все пак иска да се храни здравословно, тази кухня е като дар от Господ.

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.