Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Ливанска кухня с безброй вдъхновения от зеленчуци и здравословeн хумус (нахут)

 

Ливанската кухня

Ливанската кухня е пикантен ароматен микс от Средиземноморски и Близкоизточни кулинарни традиции. Не без причина, толкова много готвачи от цяла Европа са любители на ливанската кухня - тя е просто ненадмината, когато става въпрос за прости, но и питателни и вкусни ястия.

За разлика от многото кулинарни стилове в Близкия изток, тази кухня е изненадващо вегетарианска и използва предимно здравословни съставки: зелени подправки, зеленчуци според сезона и растителни масла.
Много от ястията в ливанската кухня ще подразнят въображението ви и от всяко едно можете да сътворите свое кулинарно вдъхновение. Такива ястия са:

Хумус

Oсновната храна в Близкия Изток с уникален етнически вкус. Това е гъста паста, направена от нахут, смесен със зехтин, както и с подбрани подправки и сусамени семена. Хумусът съществува в безброй варианти, сътворени от ливанските готвачи - с лимонов сок, градински подправки, щипка джоджен, ситно нарязан чесън, патладжан и др. Безброй са версиите на това велико за тази страна ястие.
 

Супа от леща - традиционно вечерно ястие за Рамадан. Тази супа се прави от червена леща, лук и чушки, но може да добавите и боб, грах, ориз, нетлъсто месо и множество други съставки към сместа. Това е леко и много здравословно ястие.


Фатуш или селска салата - страхотна комбинация от зелен пипер, домати, краставици, лук и градински листни зеленчуци (спанак, джоджен и др.) Това ястие преминава границите на националната кухня, за да ви поднесе свежестта на пресните зеленчуци през пролетта.


Ако сте почитател на зеленчуците и търсите творчески начини да включите здравословните съставки в диетата си, но не бихте искали да прекарвате прекалено много време в кухнята (в края на краищата, трябва да си живеете живота и да се отдадете на приключения!), няма по-добро място за кулинарни вдъхновения от ливанската кухня. За един зает човек, който живее забързано, но все пак иска да се храни здравословно, тази кухня е като дар от Господ.


Рецепти, които може да ви интересуват

Пиле "Жулиен"
Пиле "Жулиен"

Класическа рецепта с перфектен вкус

4 човека 30-45 минути Лесно
Майонеза
Майонеза

Рецепта за майонезен сос, наричан майонеза.

4 човека 15-30 минути Лесно
Ratatouille - рататуй, зеленчуково ястие от Ница
Ratatouille - рататуй, зеленчуково ястие от Ница

Една рецепта за Ratatouille - френско ястие със зеленчуци, известно в целия свят.

4 човека над 45 минути Лесно
Паниран зелен  фасул
Паниран зелен фасул

Невероятно вегетарианско ястие с вкус на риба.

3 човека 30-45 минути Лесно
Ливанска кухня с безброй вдъхновения от зеленчуци и здравословeн хумус (нахут)
 

Ливанската кухня

Ливанската кухня е пикантен ароматен микс от Средиземноморски и Близкоизточни кулинарни традиции. Не без причина, толкова много готвачи от цяла Европа са любители на ливанската кухня - тя е просто ненадмината, когато става въпрос за прости, но и питателни и вкусни ястия.

За разлика от многото кулинарни стилове в Близкия изток, тази кухня е изненадващо вегетарианска и използва предимно здравословни съставки: зелени подправки, зеленчуци според сезона и растителни масла.
Много от ястията в ливанската кухня ще подразнят въображението ви и от всяко едно можете да сътворите свое кулинарно вдъхновение. Такива ястия са:

Хумус

Oсновната храна в Близкия Изток с уникален етнически вкус. Това е гъста паста, направена от нахут, смесен със зехтин, както и с подбрани подправки и сусамени семена. Хумусът съществува в безброй варианти, сътворени от ливанските готвачи - с лимонов сок, градински подправки, щипка джоджен, ситно нарязан чесън, патладжан и др. Безброй са версиите на това велико за тази страна ястие.
 

Супа от леща - традиционно вечерно ястие за Рамадан. Тази супа се прави от червена леща, лук и чушки, но може да добавите и боб, грах, ориз, нетлъсто месо и множество други съставки към сместа. Това е леко и много здравословно ястие.


Фатуш или селска салата - страхотна комбинация от зелен пипер, домати, краставици, лук и градински листни зеленчуци (спанак, джоджен и др.) Това ястие преминава границите на националната кухня, за да ви поднесе свежестта на пресните зеленчуци през пролетта.


Ако сте почитател на зеленчуците и търсите творчески начини да включите здравословните съставки в диетата си, но не бихте искали да прекарвате прекалено много време в кухнята (в края на краищата, трябва да си живеете живота и да се отдадете на приключения!), няма по-добро място за кулинарни вдъхновения от ливанската кухня. За един зает човек, който живее забързано, но все пак иска да се храни здравословно, тази кухня е като дар от Господ.