Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Ливанска кухня с безброй вдъхновения от зеленчуци и здравословeн хумус (нахут)

 

Ливанската кухня

Ливанската кухня е пикантен ароматен микс от Средиземноморски и Близкоизточни кулинарни традиции. Не без причина, толкова много готвачи от цяла Европа са любители на ливанската кухня - тя е просто ненадмината, когато става въпрос за прости, но и питателни и вкусни ястия.

За разлика от многото кулинарни стилове в Близкия изток, тази кухня е изненадващо вегетарианска и използва предимно здравословни съставки: зелени подправки, зеленчуци според сезона и растителни масла.
Много от ястията в ливанската кухня ще подразнят въображението ви и от всяко едно можете да сътворите свое кулинарно вдъхновение. Такива ястия са:

Хумус

Oсновната храна в Близкия Изток с уникален етнически вкус. Това е гъста паста, направена от нахут, смесен със зехтин, както и с подбрани подправки и сусамени семена. Хумусът съществува в безброй варианти, сътворени от ливанските готвачи - с лимонов сок, градински подправки, щипка джоджен, ситно нарязан чесън, патладжан и др. Безброй са версиите на това велико за тази страна ястие.
 

Супа от леща - традиционно вечерно ястие за Рамадан. Тази супа се прави от червена леща, лук и чушки, но може да добавите и боб, грах, ориз, нетлъсто месо и множество други съставки към сместа. Това е леко и много здравословно ястие.


Фатуш или селска салата - страхотна комбинация от зелен пипер, домати, краставици, лук и градински листни зеленчуци (спанак, джоджен и др.) Това ястие преминава границите на националната кухня, за да ви поднесе свежестта на пресните зеленчуци през пролетта.


Ако сте почитател на зеленчуците и търсите творчески начини да включите здравословните съставки в диетата си, но не бихте искали да прекарвате прекалено много време в кухнята (в края на краищата, трябва да си живеете живота и да се отдадете на приключения!), няма по-добро място за кулинарни вдъхновения от ливанската кухня. За един зает човек, който живее забързано, но все пак иска да се храни здравословно, тази кухня е като дар от Господ.


Рецепти, които може да ви интересуват

Салата с царевица чили, синьо сирене и орехи
Салата с царевица чили, синьо сирене и орехи

Много специална салата заради пикантния вкус на царевица с люти чушки Bonduelle и синьо сирене

4 човека под 15 минути Лесно
Кремообразно ризото с гъби
Кремообразно ризото с гъби

Кремообразно ризото, което ще ви разтопи от наслада!

3 човека 30-45 минути Умерено
Рулца от патладжани
Рулца от патладжани

Рулцата от патладжани имат богат вкус, който се постига главно от чесъна и орехите.

2 човека над 45 минути Лесно
Зеленчукови сарми с гъби и моркови
Зеленчукови сарми с гъби и моркови

ПОДХОДЯЩО ЗА ПОСТИ Традиционните вкусни зелеви сарми, този път приготвени по вегетариански!

10 човека над 45 минути Умерено
Ливанска кухня с безброй вдъхновения от зеленчуци и здравословeн хумус (нахут)
 

Ливанската кухня

Ливанската кухня е пикантен ароматен микс от Средиземноморски и Близкоизточни кулинарни традиции. Не без причина, толкова много готвачи от цяла Европа са любители на ливанската кухня - тя е просто ненадмината, когато става въпрос за прости, но и питателни и вкусни ястия.

За разлика от многото кулинарни стилове в Близкия изток, тази кухня е изненадващо вегетарианска и използва предимно здравословни съставки: зелени подправки, зеленчуци според сезона и растителни масла.
Много от ястията в ливанската кухня ще подразнят въображението ви и от всяко едно можете да сътворите свое кулинарно вдъхновение. Такива ястия са:

Хумус

Oсновната храна в Близкия Изток с уникален етнически вкус. Това е гъста паста, направена от нахут, смесен със зехтин, както и с подбрани подправки и сусамени семена. Хумусът съществува в безброй варианти, сътворени от ливанските готвачи - с лимонов сок, градински подправки, щипка джоджен, ситно нарязан чесън, патладжан и др. Безброй са версиите на това велико за тази страна ястие.
 

Супа от леща - традиционно вечерно ястие за Рамадан. Тази супа се прави от червена леща, лук и чушки, но може да добавите и боб, грах, ориз, нетлъсто месо и множество други съставки към сместа. Това е леко и много здравословно ястие.


Фатуш или селска салата - страхотна комбинация от зелен пипер, домати, краставици, лук и градински листни зеленчуци (спанак, джоджен и др.) Това ястие преминава границите на националната кухня, за да ви поднесе свежестта на пресните зеленчуци през пролетта.


Ако сте почитател на зеленчуците и търсите творчески начини да включите здравословните съставки в диетата си, но не бихте искали да прекарвате прекалено много време в кухнята (в края на краищата, трябва да си живеете живота и да се отдадете на приключения!), няма по-добро място за кулинарни вдъхновения от ливанската кухня. За един зает човек, който живее забързано, но все пак иска да се храни здравословно, тази кухня е като дар от Господ.

Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description