Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Мини речник на гръцката кухня

Arni (Арни) – агнешко
Astakós (Астакос) - омар
Dolmadhes (Долмадес) - мляно месо с ориз, завито в лозови листа
Elliniko (Елинико) - гръцко кафе
Fasolia (Фасолиа) - боб
Feta (Фета) - овче солено сирене
Fetta (Фетта) - силно осолено сирене
Gyros (Гирос) - месо приготвено на специален огън, печено от всички страни
Kalamaria (Каламария) - калмари
Kokkineli (Коккинели) - гръцко червено вино от сорт рецина
Kota (Кота) – кокошка
Kotopoulo (Котопуло) - пиле
Moskari (Москари) - телешко на грил
Mousaka (Мусака) - дребно нарязано месо с патладжани, доматен сос и сирене
Ouzo (Узо) - анасонова спиртна напитка
Ouzo zumezes (Узо зумезес) - хапки с парчета сирене, хляб, салам, октопод
Pastisio (Пастисио) - дебел макарон със сметанов сос
Pisistaria (Писистариа) - грил
Retsina (Ретсина) - гръцко вино с добавка на борова смола, има разновидности: бяло, розово, червено
Risi (Риси) - ориз
Sika (Сика) – сушени смокини
Souvlaki (Соужлаки) - шишчета от агнешко или свинско месо
Stifado (Стифадо) – гулаш с месо с домати и лук
Taramosalata (Тарамосалата) – пастет от хайвер
Thalassina ( Цалассина) – морски дарове
Tgantes patatem (Тянтес пататем) - пържени картофки
Tzatziki (Цицаки) - млчечен сос с чесън и краставици
Yemitsa (Ямитса) - пълнени домати и чушки
Youvrelakia (Яувелакиа) - топчета от месо с яйчно-лимонов сос


Рецепти, които може да ви интересуват

Калалаатикко – финска запеканка с риба и картофи

Калалаатикко – финска запеканка с риба и картофи

Калалаатикко е запеканка с риба. Рецептата е от Финландия.

4 човека 30-45 минути Лесно
Мексиканска салата с кус-кус

Мексиканска салата с кус-кус

Хранително и вкусно ястие

2 човека 15-30 минути Лесно
Желязница – Спаначен пай

Желязница – Спаначен пай

Спаначен сръбски пай с неузрели сирена.

12 човека над 45 минути Лесно
САЛАТА GRAND BLEU

САЛАТА GRAND BLEU

Салатата се казва така, защото предизвиква лятното настроение.

4 човека 15-30 минути Лесно
Мини речник на гръцката кухня

Arni (Арни) – агнешко
Astakós (Астакос) - омар
Dolmadhes (Долмадес) - мляно месо с ориз, завито в лозови листа
Elliniko (Елинико) - гръцко кафе
Fasolia (Фасолиа) - боб
Feta (Фета) - овче солено сирене
Fetta (Фетта) - силно осолено сирене
Gyros (Гирос) - месо приготвено на специален огън, печено от всички страни
Kalamaria (Каламария) - калмари
Kokkineli (Коккинели) - гръцко червено вино от сорт рецина
Kota (Кота) – кокошка
Kotopoulo (Котопуло) - пиле
Moskari (Москари) - телешко на грил
Mousaka (Мусака) - дребно нарязано месо с патладжани, доматен сос и сирене
Ouzo (Узо) - анасонова спиртна напитка
Ouzo zumezes (Узо зумезес) - хапки с парчета сирене, хляб, салам, октопод
Pastisio (Пастисио) - дебел макарон със сметанов сос
Pisistaria (Писистариа) - грил
Retsina (Ретсина) - гръцко вино с добавка на борова смола, има разновидности: бяло, розово, червено
Risi (Риси) - ориз
Sika (Сика) – сушени смокини
Souvlaki (Соужлаки) - шишчета от агнешко или свинско месо
Stifado (Стифадо) – гулаш с месо с домати и лук
Taramosalata (Тарамосалата) – пастет от хайвер
Thalassina ( Цалассина) – морски дарове
Tgantes patatem (Тянтес пататем) - пържени картофки
Tzatziki (Цицаки) - млчечен сос с чесън и краставици
Yemitsa (Ямитса) - пълнени домати и чушки
Youvrelakia (Яувелакиа) - топчета от месо с яйчно-лимонов сос