1. >Retsepti
  2. >Имамбаялдъ - турска кухня

Имамбаялдъ - турска кухня

Accessible
4 човек/души
70 мин
Съставки
за 4 човек/души
4 средни патладжана

4 средни глави лук

4 скилидки чесън

6 средно големи, узрели, обелени домата

100 мл зехтин

5-6 с.л. нарязан магданоз

3 с.л. захар

5 с.л. пресен лимонов сок

Сол

Пипер

Зехтин екстра върджин
Съставки за 4човек/души
4 средни патладжана

4 средни глави лук

4 скилидки чесън

6 средно големи, узрели, обелени домата

100 мл зехтин

5-6 с.л. нарязан магданоз

3 с.л. захар

5 с.л. пресен лимонов сок

Сол

Пипер

Зехтин екстра върджин
  1. Стъпка 1
    В голяма тенджера с вряща вода, бланширайте патладжаните за 7-8 минути, след което ги отцедете и подсушете.
  2. Стъпка 2
    Леко запържете лука със зехтин, добавете счукания чесън, обелените домати нарязани на кубчета.
  3. Стъпка 3
    Добавете гъбите и скаридите и варете докато скаридите не придобият розов цвят.
  4. Стъпка 4
    Срежете патладжаните на половина и извадете от тях малко от вътрешността.
  5. Стъпка 5
    Нарежете вътрешността смесете я със зеленчуците, подправете на вкус с лимонов сок и подправки.
  6. Стъпка 6
    Половинките патладжан напълнете с плънка, полейте с останалия зехтин и поставете във фурната.
  7. Стъпка 7
    Печете 45 минути при температура 180°C.
Съвет за готвене, заглавие
Сервира се гореща, най-добре с кисело мляко!
Изненадайте себе си
ЛеснаСреднаТрудна
< 15 Мин15 - 45 Мин45 m и +
Легенда