Кафето Арабика (coffea arabica) е най-старият и най-популярен сорт кафе. Изчислено е, че около 70% от кафето в света принадлежи към този сорт. Арабика е единственият сорт, който осигурява зърна, от които можете да получите висококачествено кафе без никакви добавки.

Арабика расте в диво състояние в Етиопия и се култивира в Бразилия, Колумбия, Индия, както и на o.Ява, Суматра и Карибите. Зърната на Арабика са продълговати и зеленикави. Те дават меко и ароматно кафе, обогатено с нотки на шоколад и подправки. Изтънченият аромат е придружен от ниско съдържание на кофеин, което варира между 1 и 1.7%.

Кафето Робуста (coffea canephora) съдържа повече кофеин и се използва, за да прави другите кафета по-силни. Семената на Робуста растат и цъфтят много по-бързо от семената на Арабика. Освен това Робуста е по-устойчиво в трудни климатични условия. Зърната на Робуста обикновено са по-малки и по-овални от зърната на Арабика. Те имат жълто-зелен цвят и дават по-остра напитка. Робуста има по-силен аромат и по-високо съдържание на кофеин (2-4.5%). Отглежда с в Централна и Западно-централна Африка (Камерун, Уганда) и Виетнам. Дялът на производството на кафе Робуста в света не надвишава 30%.

Дайте на приятелите си шанса да опознаят вкуса на Арабика и Робуста.

Вдъхновете се и прочетете повече на:

Да се пие кафе е полезно

Карибска кухня

Виетнамска кухня