Европейският начин за подреждане на прибори за хранене изисква да сложим вилиците в ляво, а ножовете и лъжиците вдясно, в реда, в който ще бъдат използвани. Полираните прибори за хранене от един и същ сервиз се поставят от двете страни на чинията - тези, които ще бъдат използвани първи се поставят от външната страна.
Вилиците се поставят от лявата страна на чинията за предястия и основни ястия, а от дясната страна трябва да поставите нож за закуски, супена лъжица и нож за основното ястие. Ако ще сервирате риба, вместо обичайните нож и вилица трябва да дадете специални прибори за риба. А тези прибори за хранене представляват една вилица и нож с формата на широки рамене, които не режат, а вместо това отделят месото от костите. Супената лъжица се поставя от дясната страна между ножовете. Лъжицата за кафе / чай се намира над чинията. Трябва да сочи на дясно. Слага се и вилица за десерт с дръжката насочена наляво. Идеалният ред и симетрия са от решаващо значение за перфектната подредба на масата. От всички краища приборите трябва да са на разстояние 1 см от ръба на масата. Ако масата е тясна, можете да пропуснете десертните вилици и лъжиците за кафе/чай. Тези аксесоари могат да се появяват на масата заедно с десерта.
Насладете се на вашия празник и научете повече на: От коя страна да сложим вилицата и лъжицата, как да подредим приборите? Как се яде риба? Покривка, салфетка, прибори, свещи – правила за декорация на масата