Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

От коя страна да сложим вилицата и лъжицата, как да подредим приборите?

красиво аранжирани пробори и посуда върху бяла покривка
 

Как да подредим масата?

Има много начини да подредим масата. На кой ще се спрем, зависи до голяма степен от планираното меню, броя ястия, официалността на мероприятието, вида порцелан, прибори и чаши, броя гости и размера на маса.

Навсякъде първо поставяме големи чинии - с диаметър 27 см. Върху тях се поставя всяка следваща чиния. Чинийката за масло се поставя от лявата страна, понякога тя може да служи също и като чинийка за сирена. Над нея се поставя чиния със среден размер - за салата.

Как да ги различим?

Най-лесно е да различим приборите за основното ястие – те са най-големи и най-често са най-близо до чинията. Освен това, лъжицата за супа е голяма, противоположно на малката лъжица за предястия.

 
прибои върху зелена салфетка от плат

Приборите за риба са много характерни – вилицата има само три зъба, а ножът е с остър връх, с лек наклон. Приборите за десерт са по-малки и се поставят над чинията. Обикновено това са виличка с три зъба и лъжичка, понякога тя е дълга, като за кафе лате и за сладолед или специална лъжичка за сорбета.

Начин за подреждане на приборите

Подреждаме ги около основната чиния, според последователността на употреба, започвайки от външната страна, по посока на чинията. От дясната страна е мястото за лъжицата и ножа. При това поставяме лъжицата с дъното надолу, а ножа - с острие, насочено към чинията. От лявата страна се поставя вилицата, също с гърба надолу. Приборите за десерт – малка лъжичка и виличка, се поставят над чинията. Знаейки тези правила, ще се чувстваме свободни на масата, а подреждането на маса с огромен брой прибори няма да ни притеснява.


Рецепти, които може да ви интересуват

Пуешки гърди, пълнени със сос от царевица и магданоз

Пуешки гърди, пълнени със сос от царевица и магданоз

Невероятен вкус и интересен аромат.

4 човека над 45 минути Умерено
Лятна салата със скариди и авокадо

Лятна салата със скариди и авокадо

Една от най-красивите летни салати

3 човека 15-30 минути Лесно
Kугел с макарон – запеканка по  еврейски

Kугел с макарон – запеканка по еврейски

Рецепта за Кугел – традиционна еврейска запеканка печена на фурна.

8 човека над 45 минути Лесно
Скариди в чеснов сос

Скариди в чеснов сос

Рецепта за скариди в чеснов сос, ястие от виетнамската кухня.

8 човека 30-45 минути Умерено
От коя страна да сложим вилицата и лъжицата, как да подредим приборите?
красиво аранжирани пробори и посуда върху бяла покривка
 

Как да подредим масата?

Има много начини да подредим масата. На кой ще се спрем, зависи до голяма степен от планираното меню, броя ястия, официалността на мероприятието, вида порцелан, прибори и чаши, броя гости и размера на маса.

Навсякъде първо поставяме големи чинии - с диаметър 27 см. Върху тях се поставя всяка следваща чиния. Чинийката за масло се поставя от лявата страна, понякога тя може да служи също и като чинийка за сирена. Над нея се поставя чиния със среден размер - за салата.

Как да ги различим?

Най-лесно е да различим приборите за основното ястие – те са най-големи и най-често са най-близо до чинията. Освен това, лъжицата за супа е голяма, противоположно на малката лъжица за предястия.

 
прибои върху зелена салфетка от плат

Приборите за риба са много характерни – вилицата има само три зъба, а ножът е с остър връх, с лек наклон. Приборите за десерт са по-малки и се поставят над чинията. Обикновено това са виличка с три зъба и лъжичка, понякога тя е дълга, като за кафе лате и за сладолед или специална лъжичка за сорбета.

Начин за подреждане на приборите

Подреждаме ги около основната чиния, според последователността на употреба, започвайки от външната страна, по посока на чинията. От дясната страна е мястото за лъжицата и ножа. При това поставяме лъжицата с дъното надолу, а ножа - с острие, насочено към чинията. От лявата страна се поставя вилицата, също с гърба надолу. Приборите за десерт – малка лъжичка и виличка, се поставят над чинията. Знаейки тези правила, ще се чувстваме свободни на масата, а подреждането на маса с огромен брой прибори няма да ни притеснява.