Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

От коя страна да сложим вилицата и лъжицата, как да подредим приборите?

красиво аранжирани пробори и посуда върху бяла покривка
 

Как да подредим масата?

Има много начини да подредим масата. На кой ще се спрем, зависи до голяма степен от планираното меню, броя ястия, официалността на мероприятието, вида порцелан, прибори и чаши, броя гости и размера на маса.

Навсякъде първо поставяме големи чинии - с диаметър 27 см. Върху тях се поставя всяка следваща чиния. Чинийката за масло се поставя от лявата страна, понякога тя може да служи също и като чинийка за сирена. Над нея се поставя чиния със среден размер - за салата.

Как да ги различим?

Най-лесно е да различим приборите за основното ястие – те са най-големи и най-често са най-близо до чинията. Освен това, лъжицата за супа е голяма, противоположно на малката лъжица за предястия.

 
прибои върху зелена салфетка от плат

Приборите за риба са много характерни – вилицата има само три зъба, а ножът е с остър връх, с лек наклон. Приборите за десерт са по-малки и се поставят над чинията. Обикновено това са виличка с три зъба и лъжичка, понякога тя е дълга, като за кафе лате и за сладолед или специална лъжичка за сорбета.

Начин за подреждане на приборите

Подреждаме ги около основната чиния, според последователността на употреба, започвайки от външната страна, по посока на чинията. От дясната страна е мястото за лъжицата и ножа. При това поставяме лъжицата с дъното надолу, а ножа - с острие, насочено към чинията. От лявата страна се поставя вилицата, също с гърба надолу. Приборите за десерт – малка лъжичка и виличка, се поставят над чинията. Знаейки тези правила, ще се чувстваме свободни на масата, а подреждането на маса с огромен брой прибори няма да ни притеснява.


Рецепти, които може да ви интересуват

Говеждо с грах
Говеждо с грах

Кайма от говеждо и свинско, подправена с грах и изпържено в горещо олио.

4 човека 30-45 минути Лесно
Поширани яйца със зелен фасул и ечемик
Поширани яйца със зелен фасул и ечемик

Здравословна закуска със зърнени храни Bonduelle

2 човека 30-45 минути Умерено
Мексиканска салата
Мексиканска салата

Вкусна и бърза рецепта за екзотична салата, подходяща за всеки ден, без значение в офиса или вкъщи!

4 човека под 15 минути Лесно
Салата асорти с млечен дресинг
Салата асорти с млечен дресинг

Салата с моркови, целина и царевица и малко лек млечен дресинг

2 човека 30-45 минути Лесно
От коя страна да сложим вилицата и лъжицата, как да подредим приборите?
красиво аранжирани пробори и посуда върху бяла покривка
 

Как да подредим масата?

Има много начини да подредим масата. На кой ще се спрем, зависи до голяма степен от планираното меню, броя ястия, официалността на мероприятието, вида порцелан, прибори и чаши, броя гости и размера на маса.

Навсякъде първо поставяме големи чинии - с диаметър 27 см. Върху тях се поставя всяка следваща чиния. Чинийката за масло се поставя от лявата страна, понякога тя може да служи също и като чинийка за сирена. Над нея се поставя чиния със среден размер - за салата.

Как да ги различим?

Най-лесно е да различим приборите за основното ястие – те са най-големи и най-често са най-близо до чинията. Освен това, лъжицата за супа е голяма, противоположно на малката лъжица за предястия.

 
прибои върху зелена салфетка от плат

Приборите за риба са много характерни – вилицата има само три зъба, а ножът е с остър връх, с лек наклон. Приборите за десерт са по-малки и се поставят над чинията. Обикновено това са виличка с три зъба и лъжичка, понякога тя е дълга, като за кафе лате и за сладолед или специална лъжичка за сорбета.

Начин за подреждане на приборите

Подреждаме ги около основната чиния, според последователността на употреба, започвайки от външната страна, по посока на чинията. От дясната страна е мястото за лъжицата и ножа. При това поставяме лъжицата с дъното надолу, а ножа - с острие, насочено към чинията. От лявата страна се поставя вилицата, също с гърба надолу. Приборите за десерт – малка лъжичка и виличка, се поставят над чинията. Знаейки тези правила, ще се чувстваме свободни на масата, а подреждането на маса с огромен брой прибори няма да ни притеснява.

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.