Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

От коя страна да сложим вилицата и лъжицата, как да подредим приборите?

красиво аранжирани пробори и посуда върху бяла покривка
 

Как да подредим масата?

Има много начини да подредим масата. На кой ще се спрем, зависи до голяма степен от планираното меню, броя ястия, официалността на мероприятието, вида порцелан, прибори и чаши, броя гости и размера на маса.

Навсякъде първо поставяме големи чинии - с диаметър 27 см. Върху тях се поставя всяка следваща чиния. Чинийката за масло се поставя от лявата страна, понякога тя може да служи също и като чинийка за сирена. Над нея се поставя чиния със среден размер - за салата.

Как да ги различим?

Най-лесно е да различим приборите за основното ястие – те са най-големи и най-често са най-близо до чинията. Освен това, лъжицата за супа е голяма, противоположно на малката лъжица за предястия.

 
прибои върху зелена салфетка от плат

Приборите за риба са много характерни – вилицата има само три зъба, а ножът е с остър връх, с лек наклон. Приборите за десерт са по-малки и се поставят над чинията. Обикновено това са виличка с три зъба и лъжичка, понякога тя е дълга, като за кафе лате и за сладолед или специална лъжичка за сорбета.

Начин за подреждане на приборите

Подреждаме ги около основната чиния, според последователността на употреба, започвайки от външната страна, по посока на чинията. От дясната страна е мястото за лъжицата и ножа. При това поставяме лъжицата с дъното надолу, а ножа - с острие, насочено към чинията. От лявата страна се поставя вилицата, също с гърба надолу. Приборите за десерт – малка лъжичка и виличка, се поставят над чинията. Знаейки тези правила, ще се чувстваме свободни на масата, а подреждането на маса с огромен брой прибори няма да ни притеснява.


Рецепти, които може да ви интересуват

Салата с телешки филета и зрял боб
Салата с телешки филета и зрял боб

Чудесно ястие за лятото

2 човека 15-30 минути Трудно
Средиземноморска салата с нахут
Средиземноморска салата с нахут

Пригответе се за спорт със свежа рецепта, богата на протеини и фибри. В комбинация със сезонни зеленчуци, нахутът е звездата на тази салата, като е перфектен заместител на месото и ползите, заради които носи.

1 човек 15-30 минути Лесно
Ratatouille - рататуй, зеленчуково ястие от Ница
Ratatouille - рататуй, зеленчуково ястие от Ница

Една рецепта за Ratatouille - френско ястие със зеленчуци, известно в целия свят.

4 човека над 45 минути Лесно
Зеленчукови сарми с гъби и моркови
Зеленчукови сарми с гъби и моркови

ПОДХОДЯЩО ЗА ПОСТИ Традиционните вкусни зелеви сарми, този път приготвени по вегетариански!

10 човека над 45 минути Умерено
От коя страна да сложим вилицата и лъжицата, как да подредим приборите?
красиво аранжирани пробори и посуда върху бяла покривка
 

Как да подредим масата?

Има много начини да подредим масата. На кой ще се спрем, зависи до голяма степен от планираното меню, броя ястия, официалността на мероприятието, вида порцелан, прибори и чаши, броя гости и размера на маса.

Навсякъде първо поставяме големи чинии - с диаметър 27 см. Върху тях се поставя всяка следваща чиния. Чинийката за масло се поставя от лявата страна, понякога тя може да служи също и като чинийка за сирена. Над нея се поставя чиния със среден размер - за салата.

Как да ги различим?

Най-лесно е да различим приборите за основното ястие – те са най-големи и най-често са най-близо до чинията. Освен това, лъжицата за супа е голяма, противоположно на малката лъжица за предястия.

 
прибои върху зелена салфетка от плат

Приборите за риба са много характерни – вилицата има само три зъба, а ножът е с остър връх, с лек наклон. Приборите за десерт са по-малки и се поставят над чинията. Обикновено това са виличка с три зъба и лъжичка, понякога тя е дълга, като за кафе лате и за сладолед или специална лъжичка за сорбета.

Начин за подреждане на приборите

Подреждаме ги около основната чиния, според последователността на употреба, започвайки от външната страна, по посока на чинията. От дясната страна е мястото за лъжицата и ножа. При това поставяме лъжицата с дъното надолу, а ножа - с острие, насочено към чинията. От лявата страна се поставя вилицата, също с гърба надолу. Приборите за десерт – малка лъжичка и виличка, се поставят над чинията. Знаейки тези правила, ще се чувстваме свободни на масата, а подреждането на маса с огромен брой прибори няма да ни притеснява.

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.