Покривка

Покривката е основата на добре подредената маса. Тя трябва да бъде чиста, идеално изгладена и да виси от всяка страна най- малко по 20 сантиметра. Цветът на покривката е по избор. Но трябва да бъде подбрана спрямо цветовете и шарката на сервиза. Ако сервизът е гладък, можем да си позволим малко по-интересна покривка, напр. шарена, цветна или "намачкана".

Салфетки

Салфетките са необходими на всяка маса и служат не само за хигиенични нужди, но и като декоративен елемент. Ако желаем да подчертаем ранга на срещата, трябва да помислим за закупуване на платнени салфетки. Те трябва да бъдат старателно подбрани по цвят и форма спрямо другите декоративни елементи на масата.

Правилно подреждане на приборите

По време на подреждане на приборите около чиниите се водим от тяхната функционалност. Нареждаме ги според поредността на тяхната употреба – от външната страна са приборите за първото ястие, а отвътре на последното. От лявата страна на чинията се поставят вилиците, а от дясната лъжицата и ножовете. Ножовете трябва да се поставят с острие, насочено наляво. Над чинията се поставят приборите за десерта. Лъжичката се поставя над виличката, върхът на лъжичката трябва да бъде от дясната страна, а на виличката - от лявата. Не е възпитано по време на прием да се подменят приборите или да се донасят други, всички трябва да бъдат поставени на масата, преди да започне приемът.

Най – важни са допълнителните аксесоари

Когато приключим с основните дейности, свързани с подреждането на масата, трябва да помислим за аксесоарите, които ще придадат празничен облик на нашия прием.

 
Декорация на масата Композицията от цветя ще придаде красота и стил на нашата маса и със сигурност ще бъде красива и интересна декорация. Подреждаме ги на масата в плитки чинии, за да не пречат на полезрението. На масата не трябва да липсват свещи, чиято светлина ще повиши изискаността на масата. Избягвайте свещи, които пушат или горят неравномерно. В магазините ще намерите много разнообразни аксесоари, които можете да ползвате за декорация на масата: мъниста, камъчета, сушени плодове, сушени венчелистчета на цветя, интересни тъкани. Не забравяйте само, че освен декорацията, на масата трябва да остане място и за ястията.