Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Защо е полезен нахутът и какво да сготвим с него?

Нахутът, наричан още леблебия, е широко разпространено бобово растение, което обикаля света от хиляди години. Смята се, че произлиза от Средиземноморието и Близкия изток и от тогава обикаля световната кухня под различни форми, но с едни и същи незабравими апетитни и здравословни качества. 
Специфичният вкус и текстура на бобовото растение го правят подходящо за комбиниране с широк спектър от храни и подправки. Именно затова може да намерим нахут в рецепти по целия свят, особено в ориенталската, индийската и мексиканската кухня. 
В тази статия ще разкрием малко повече от здравословните качества на нахута и ще представим различни идеи как да го включите в менюто си, за да изградите по-разнообразна и здравословна диета за вас и хората около вас. 

Полезни свойства 

Въпреки че нахутът е богат на въглехидрати, една от най-известните характеристики на бобовото растение е наличието на високи нива растителен протеин. Това го прави перфектен избор за хора с алтернативни диети като веганство или вегетарианство, които търсят начини за набавяне на допълнително протеини в диетата си без животински продукти. 
Леблебията също е богат източник на различни видове фибри, които подпомагат чревното здраве, регулирането на кръвната захар и намаляването на нивата на „лош“ холестерол. 
Точно както червения боб и сладката царевицанахутът е с нисък глекимичен индекс, което го прави подходяща храна за диабетици и хора, които искат да обърнат специално внимание на сърдечното здраве чрез диетата си. 
Комбинацията от протеини и фибри в бобовото растение може да подпомогне контролирането на килограмите, тъй като тези вещества влияят върху ограничаването на апетита и следователно могат да доведат до консумирането на по-малко калории по време на хранене. 
Нахутът също е добър източник на витамини от група В, които имат важна роля в поддържането на здрава нервна система, работата на мозъка и много други. Фолиевата киселина е един от витамините от тази група, който отговаря за образуването на здрави червени кръвни клетки и може да се набави от консумацията на леблебия
Магнезий и цинк са други две полезни вещества които ще намерим в бобовото растение – тези два минерала имат впечатляващ спектър от здравословни ползи за тялото включително укрепване на здравето, функционирането на мозъка, възстановяването на клетките, здравето на косата, ноктите, костите, и много други. 

Готвене с нахут

Едно от най-големите предимства на нахута е неговата достъпност и леснота на добавяне в ястия. Може да се намери във всеки супермаркет или магазин - и то на добра цена, да се купи суров и да бъде сварен в домашни условия, или пък вече сготвен и готов за директна консумация. 
Нахутът на Bonduelle е приготвен на пара, запазвайки уникалните му вкусови качества и текстура. По този начин може да му се насладите веднага или да го включите в ястие по избор без нуждата от предварителна подготовка, спестявайки време и усилия. 
Заради широкото си разпространение в световната кухня, нахутът присъства в богат набор от рецепти и може да сте сигурни, че никога няма да останете без интересни предложения. Ще намерите безброй апетитни ястия, ако търсите варианти за включване на това бобово растение в храненето си. 
Знаете ли, че нахутът е главната съставка в една от най-известните разядки на света – хумус? Ястието възниква в Близкия изток, но бързо се разпространява, заради уникалния си вкус. Това е перфектна опция за предястие и може да се серивра с тънко нарязан хляб, чипс или арабска питка. Вижте рецептата за хумус на Bonduelle тук и пригответе разядката по традиционна рецепта с наситен и богат вкус.
Ако търсите засищаща и здравословна опция за ястие с нахут, която да остави вас и останалите изненадани и впечатлени, може да се доверите на рецептата на Bonduelle за сладки картофи с нахут и киноа. Това ястие е особено подходящо за студените месеци, когато търсим вкусни и топли рецепти, а освен вкусовите й качества, тази рецепта включва сезонни и полезни хранителни продукти. Рецептата е перфектен вариант, ако правите вечеря за гости вегетарианци или някой в домакинството ви иска да смени начина си на хранене с диета на растителна основа.
Друга известна рецепта, в която нахутът често присъства като главен герой е зеленчуково къри. Ястието ще намерим често в домакинства на изток, но засищащата рецепта е подходяща за всяка къща, която търси разнообразие в домашното меню. Предимството на тази рецепта е лесното и бързо приготвяне. Зеленчуковото къри с нахут обикновено се сервира с бял или кафяв ориз, след което се гарнира с любимите подправки и магданоз. 
Повече за нахута може да разберете в зеленчуковата енциклопедия на Bonduelle


Рецепти, които може да ви интересуват

Зеленчуков дует с прошуто
Зеленчуков дует с прошуто

Бърза и вкусна рецепта за предястие с прошуто.

4 човека 15-30 минути Лесно
Tiramisu - италиански десерт с маскарпоне
Tiramisu - италиански десерт с маскарпоне

Рецепта за Тирамису – този десерт е идеален за втора закуска. Класически се сервира силно замразен с кафе еспресо.

4 човека над 45 минути Лесно
Калалаатикко – финска запеканка с риба и картофи
Калалаатикко – финска запеканка с риба и картофи

Калалаатикко е запеканка с риба. Рецептата е от Финландия.

4 човека 30-45 минути Лесно
Зеленчукова салата с картофи, грах и царевица
Зеленчукова салата с картофи, грах и царевица

Зеленчуковата салата е известна и обичана от всички поляци.

6 човека над 45 минути Лесно
Защо е полезен нахутът и какво да сготвим с него?

Нахутът, наричан още леблебия, е широко разпространено бобово растение, което обикаля света от хиляди години. Смята се, че произлиза от Средиземноморието и Близкия изток и от тогава обикаля световната кухня под различни форми, но с едни и същи незабравими апетитни и здравословни качества. 
Специфичният вкус и текстура на бобовото растение го правят подходящо за комбиниране с широк спектър от храни и подправки. Именно затова може да намерим нахут в рецепти по целия свят, особено в ориенталската, индийската и мексиканската кухня. 
В тази статия ще разкрием малко повече от здравословните качества на нахута и ще представим различни идеи как да го включите в менюто си, за да изградите по-разнообразна и здравословна диета за вас и хората около вас. 

Полезни свойства 

Въпреки че нахутът е богат на въглехидрати, една от най-известните характеристики на бобовото растение е наличието на високи нива растителен протеин. Това го прави перфектен избор за хора с алтернативни диети като веганство или вегетарианство, които търсят начини за набавяне на допълнително протеини в диетата си без животински продукти. 
Леблебията също е богат източник на различни видове фибри, които подпомагат чревното здраве, регулирането на кръвната захар и намаляването на нивата на „лош“ холестерол. 
Точно както червения боб и сладката царевицанахутът е с нисък глекимичен индекс, което го прави подходяща храна за диабетици и хора, които искат да обърнат специално внимание на сърдечното здраве чрез диетата си. 
Комбинацията от протеини и фибри в бобовото растение може да подпомогне контролирането на килограмите, тъй като тези вещества влияят върху ограничаването на апетита и следователно могат да доведат до консумирането на по-малко калории по време на хранене. 
Нахутът също е добър източник на витамини от група В, които имат важна роля в поддържането на здрава нервна система, работата на мозъка и много други. Фолиевата киселина е един от витамините от тази група, който отговаря за образуването на здрави червени кръвни клетки и може да се набави от консумацията на леблебия
Магнезий и цинк са други две полезни вещества които ще намерим в бобовото растение – тези два минерала имат впечатляващ спектър от здравословни ползи за тялото включително укрепване на здравето, функционирането на мозъка, възстановяването на клетките, здравето на косата, ноктите, костите, и много други. 

Готвене с нахут

Едно от най-големите предимства на нахута е неговата достъпност и леснота на добавяне в ястия. Може да се намери във всеки супермаркет или магазин - и то на добра цена, да се купи суров и да бъде сварен в домашни условия, или пък вече сготвен и готов за директна консумация. 
Нахутът на Bonduelle е приготвен на пара, запазвайки уникалните му вкусови качества и текстура. По този начин може да му се насладите веднага или да го включите в ястие по избор без нуждата от предварителна подготовка, спестявайки време и усилия. 
Заради широкото си разпространение в световната кухня, нахутът присъства в богат набор от рецепти и може да сте сигурни, че никога няма да останете без интересни предложения. Ще намерите безброй апетитни ястия, ако търсите варианти за включване на това бобово растение в храненето си. 
Знаете ли, че нахутът е главната съставка в една от най-известните разядки на света – хумус? Ястието възниква в Близкия изток, но бързо се разпространява, заради уникалния си вкус. Това е перфектна опция за предястие и може да се серивра с тънко нарязан хляб, чипс или арабска питка. Вижте рецептата за хумус на Bonduelle тук и пригответе разядката по традиционна рецепта с наситен и богат вкус.
Ако търсите засищаща и здравословна опция за ястие с нахут, която да остави вас и останалите изненадани и впечатлени, може да се доверите на рецептата на Bonduelle за сладки картофи с нахут и киноа. Това ястие е особено подходящо за студените месеци, когато търсим вкусни и топли рецепти, а освен вкусовите й качества, тази рецепта включва сезонни и полезни хранителни продукти. Рецептата е перфектен вариант, ако правите вечеря за гости вегетарианци или някой в домакинството ви иска да смени начина си на хранене с диета на растителна основа.
Друга известна рецепта, в която нахутът често присъства като главен герой е зеленчуково къри. Ястието ще намерим често в домакинства на изток, но засищащата рецепта е подходяща за всяка къща, която търси разнообразие в домашното меню. Предимството на тази рецепта е лесното и бързо приготвяне. Зеленчуковото къри с нахут обикновено се сервира с бял или кафяв ориз, след което се гарнира с любимите подправки и магданоз. 
Повече за нахута може да разберете в зеленчуковата енциклопедия на Bonduelle

Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description