Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Защо е полезен нахутът и какво да сготвим с него?

Нахутът, наричан още леблебия, е широко разпространено бобово растение, което обикаля света от хиляди години. Смята се, че произлиза от Средиземноморието и Близкия изток и от тогава обикаля световната кухня под различни форми, но с едни и същи незабравими апетитни и здравословни качества. 
Специфичният вкус и текстура на бобовото растение го правят подходящо за комбиниране с широк спектър от храни и подправки. Именно затова може да намерим нахут в рецепти по целия свят, особено в ориенталската, индийската и мексиканската кухня. 
В тази статия ще разкрием малко повече от здравословните качества на нахута и ще представим различни идеи как да го включите в менюто си, за да изградите по-разнообразна и здравословна диета за вас и хората около вас. 

Полезни свойства 

Въпреки че нахутът е богат на въглехидрати, една от най-известните характеристики на бобовото растение е наличието на високи нива растителен протеин. Това го прави перфектен избор за хора с алтернативни диети като веганство или вегетарианство, които търсят начини за набавяне на допълнително протеини в диетата си без животински продукти. 
Леблебията също е богат източник на различни видове фибри, които подпомагат чревното здраве, регулирането на кръвната захар и намаляването на нивата на „лош“ холестерол. 
Точно както червения боб и сладката царевицанахутът е с нисък глекимичен индекс, което го прави подходяща храна за диабетици и хора, които искат да обърнат специално внимание на сърдечното здраве чрез диетата си. 
Комбинацията от протеини и фибри в бобовото растение може да подпомогне контролирането на килограмите, тъй като тези вещества влияят върху ограничаването на апетита и следователно могат да доведат до консумирането на по-малко калории по време на хранене. 
Нахутът също е добър източник на витамини от група В, които имат важна роля в поддържането на здрава нервна система, работата на мозъка и много други. Фолиевата киселина е един от витамините от тази група, който отговаря за образуването на здрави червени кръвни клетки и може да се набави от консумацията на леблебия
Магнезий и цинк са други две полезни вещества които ще намерим в бобовото растение – тези два минерала имат впечатляващ спектър от здравословни ползи за тялото включително укрепване на здравето, функционирането на мозъка, възстановяването на клетките, здравето на косата, ноктите, костите, и много други. 

Готвене с нахут

Едно от най-големите предимства на нахута е неговата достъпност и леснота на добавяне в ястия. Може да се намери във всеки супермаркет или магазин - и то на добра цена, да се купи суров и да бъде сварен в домашни условия, или пък вече сготвен и готов за директна консумация. 
Нахутът на Bonduelle е приготвен на пара, запазвайки уникалните му вкусови качества и текстура. По този начин може да му се насладите веднага или да го включите в ястие по избор без нуждата от предварителна подготовка, спестявайки време и усилия. 
Заради широкото си разпространение в световната кухня, нахутът присъства в богат набор от рецепти и може да сте сигурни, че никога няма да останете без интересни предложения. Ще намерите безброй апетитни ястия, ако търсите варианти за включване на това бобово растение в храненето си. 
Знаете ли, че нахутът е главната съставка в една от най-известните разядки на света – хумус? Ястието възниква в Близкия изток, но бързо се разпространява, заради уникалния си вкус. Това е перфектна опция за предястие и може да се серивра с тънко нарязан хляб, чипс или арабска питка. Вижте рецептата за хумус на Bonduelle тук и пригответе разядката по традиционна рецепта с наситен и богат вкус.
Ако търсите засищаща и здравословна опция за ястие с нахут, която да остави вас и останалите изненадани и впечатлени, може да се доверите на рецептата на Bonduelle за сладки картофи с нахут и киноа. Това ястие е особено подходящо за студените месеци, когато търсим вкусни и топли рецепти, а освен вкусовите й качества, тази рецепта включва сезонни и полезни хранителни продукти. Рецептата е перфектен вариант, ако правите вечеря за гости вегетарианци или някой в домакинството ви иска да смени начина си на хранене с диета на растителна основа.
Друга известна рецепта, в която нахутът често присъства като главен герой е зеленчуково къри. Ястието ще намерим често в домакинства на изток, но засищащата рецепта е подходяща за всяка къща, която търси разнообразие в домашното меню. Предимството на тази рецепта е лесното и бързо приготвяне. Зеленчуковото къри с нахут обикновено се сервира с бял или кафяв ориз, след което се гарнира с любимите подправки и магданоз. 
Повече за нахута може да разберете в зеленчуковата енциклопедия на Bonduelle


Рецепти, които може да ви интересуват

Варен свински джолан с бял фасул
Варен свински джолан с бял фасул

Изключително вкусно традиционно ястие

2 човека над 45 минути Трудно
Крем супа от тиква със скариди
Крем супа от тиква със скариди

Идеална рецепта за любителите на морските дарове. Апетитният вкус на скаридите се подсилва от вкуса на тиквата и резултатът е бърза и питателна крем супа.

4 човека 15-30 минути Лесно
Пълнени гъби "Портобело" с боб и моцарела
Пълнени гъби "Портобело" с боб и моцарела

Нестандартно и лесно предястие за двама

2 човека 30-45 минути Лесно
Картофени кюфтета с царевица и риба тон
Картофени кюфтета с царевица и риба тон

Лек пролетен обяд със страхотен вкус

4 човека 30-45 минути Лесно
Защо е полезен нахутът и какво да сготвим с него?

Нахутът, наричан още леблебия, е широко разпространено бобово растение, което обикаля света от хиляди години. Смята се, че произлиза от Средиземноморието и Близкия изток и от тогава обикаля световната кухня под различни форми, но с едни и същи незабравими апетитни и здравословни качества. 
Специфичният вкус и текстура на бобовото растение го правят подходящо за комбиниране с широк спектър от храни и подправки. Именно затова може да намерим нахут в рецепти по целия свят, особено в ориенталската, индийската и мексиканската кухня. 
В тази статия ще разкрием малко повече от здравословните качества на нахута и ще представим различни идеи как да го включите в менюто си, за да изградите по-разнообразна и здравословна диета за вас и хората около вас. 

Полезни свойства 

Въпреки че нахутът е богат на въглехидрати, една от най-известните характеристики на бобовото растение е наличието на високи нива растителен протеин. Това го прави перфектен избор за хора с алтернативни диети като веганство или вегетарианство, които търсят начини за набавяне на допълнително протеини в диетата си без животински продукти. 
Леблебията също е богат източник на различни видове фибри, които подпомагат чревното здраве, регулирането на кръвната захар и намаляването на нивата на „лош“ холестерол. 
Точно както червения боб и сладката царевицанахутът е с нисък глекимичен индекс, което го прави подходяща храна за диабетици и хора, които искат да обърнат специално внимание на сърдечното здраве чрез диетата си. 
Комбинацията от протеини и фибри в бобовото растение може да подпомогне контролирането на килограмите, тъй като тези вещества влияят върху ограничаването на апетита и следователно могат да доведат до консумирането на по-малко калории по време на хранене. 
Нахутът също е добър източник на витамини от група В, които имат важна роля в поддържането на здрава нервна система, работата на мозъка и много други. Фолиевата киселина е един от витамините от тази група, който отговаря за образуването на здрави червени кръвни клетки и може да се набави от консумацията на леблебия
Магнезий и цинк са други две полезни вещества които ще намерим в бобовото растение – тези два минерала имат впечатляващ спектър от здравословни ползи за тялото включително укрепване на здравето, функционирането на мозъка, възстановяването на клетките, здравето на косата, ноктите, костите, и много други. 

Готвене с нахут

Едно от най-големите предимства на нахута е неговата достъпност и леснота на добавяне в ястия. Може да се намери във всеки супермаркет или магазин - и то на добра цена, да се купи суров и да бъде сварен в домашни условия, или пък вече сготвен и готов за директна консумация. 
Нахутът на Bonduelle е приготвен на пара, запазвайки уникалните му вкусови качества и текстура. По този начин може да му се насладите веднага или да го включите в ястие по избор без нуждата от предварителна подготовка, спестявайки време и усилия. 
Заради широкото си разпространение в световната кухня, нахутът присъства в богат набор от рецепти и може да сте сигурни, че никога няма да останете без интересни предложения. Ще намерите безброй апетитни ястия, ако търсите варианти за включване на това бобово растение в храненето си. 
Знаете ли, че нахутът е главната съставка в една от най-известните разядки на света – хумус? Ястието възниква в Близкия изток, но бързо се разпространява, заради уникалния си вкус. Това е перфектна опция за предястие и може да се серивра с тънко нарязан хляб, чипс или арабска питка. Вижте рецептата за хумус на Bonduelle тук и пригответе разядката по традиционна рецепта с наситен и богат вкус.
Ако търсите засищаща и здравословна опция за ястие с нахут, която да остави вас и останалите изненадани и впечатлени, може да се доверите на рецептата на Bonduelle за сладки картофи с нахут и киноа. Това ястие е особено подходящо за студените месеци, когато търсим вкусни и топли рецепти, а освен вкусовите й качества, тази рецепта включва сезонни и полезни хранителни продукти. Рецептата е перфектен вариант, ако правите вечеря за гости вегетарианци или някой в домакинството ви иска да смени начина си на хранене с диета на растителна основа.
Друга известна рецепта, в която нахутът често присъства като главен герой е зеленчуково къри. Ястието ще намерим често в домакинства на изток, но засищащата рецепта е подходяща за всяка къща, която търси разнообразие в домашното меню. Предимството на тази рецепта е лесното и бързо приготвяне. Зеленчуковото къри с нахут обикновено се сервира с бял или кафяв ориз, след което се гарнира с любимите подправки и магданоз. 
Повече за нахута може да разберете в зеленчуковата енциклопедия на Bonduelle

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.