Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

Рецепта за дип от хумус, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.

Стъпки на приготвяне

  • Залян с вода нахутът се оставя да се накисне около 8 часа. След това отцедете без да изхвърляте водата, в която е бил накиснат.

  • Чесънът и лукът да се нарежат на дребно. Леко запържете с олио, добавете куркумата и малко от водата, в която е бил  накиснат нахута. След това добавете нахута, залейте с останалата вода, в която е бил накиснат около 3 см над нивото на нахута и го оставете да заври, варейки достатъчно дълго, за да омекне.

  • Отцедете нахута, но отново запазете бульона. Намачкайте нахута използвайки вилица, добавете няколко лъжици бульон и миксирайте докато пастата получи консистенция на майонеза.

  • Начин на сервиране:Сипете в чиния, добавете сол, лимонов сок и тахина и хубаво разбъркайте. Декорирайте с нарязан пресен магданоз.

Рецепти, които може да ви интересуват

Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста
6 човека над 45 минути Лесно
СЪСТАВКИ
  • 60 г нахут
  • 2 лъжички паста тахин
  • ½ глава лук
  • Малка скилидка чесън
  • ¼ лъжичка куркума
  • 2 лъжици лимонов сок
  • Сол
  • 2 лъжици олио 
Стъпки на приготвяне
  • Стъпка 1

    Залян с вода нахутът се оставя да се накисне около 8 часа. След това отцедете без да изхвърляте водата, в която е бил накиснат.

  • Стъпка 2

    Чесънът и лукът да се нарежат на дребно. Леко запържете с олио, добавете куркумата и малко от водата, в която е бил  накиснат нахута. След това добавете нахута, залейте с останалата вода, в която е бил накиснат около 3 см над нивото на нахута и го оставете да заври, варейки достатъчно дълго, за да омекне.

  • Стъпка 3

    Отцедете нахута, но отново запазете бульона. Намачкайте нахута използвайки вилица, добавете няколко лъжици бульон и миксирайте докато пастата получи консистенция на майонеза.

  • Стъпка 4

    Начин на сервиране:Сипете в чиния, добавете сол, лимонов сок и тахина и хубаво разбъркайте. Декорирайте с нарязан пресен магданоз.