Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разберете колко калории съдържа пилешкото месо

Калории пиле, пуйка, кокошка, гъска, патица

Птичето месо е с много високо съдържание на калории. Научете повече за тази храна и проверете приема на макронутриенти за всеки сорт птиче месо в таблицата по-долу.

Хранителни стойности на птичето месо 

От всички видове месо, с изключение на рибата, птичето месо (особено отглежданото на свободна паша) е с най-добро съотношение между калории и други хранителни вещества, а освен това е и много питателно. Консумацията на тези видове месо се препоръчва за допълване на онези части от диетата, които зеленчуците и плодовете не могат да покрият, като например витамин В12.  

Пилешкото месо, освен че има прекрасен вкус, съдържа много елементи, необходими за организма. Той е особено ценен като източник на животински протеини с висока хранителна стойност. Освен протеини това месо осигурява и важни липиди, минерални соли, микроелементи и витамини.  

В сравнение с месото от едри селскостопански животни, птичето месо има благоприятно съотношение между наситени и ненаситени мастни киселини. Той е важен източник на витамини от група В. Мазнината от домашни птици обикновено съдържа повече витамин А и каротин, както и повече витамин Е, отколкото мазнината от говеждо или свинско месо.

Таблица калории пиле, пуйка, кокошка, гъска, патица

Продукт

Количество

 Енергийна стойност (kcal)

Протеини  (г)

Липиди  (г)

Въглехидрати (г)

Пуешко крило

100 г

230

27

13

0,0

Крилца

100 г

186

19,2

12,2

0,0

Пържено пиле пане

100 г

382

19,9

27,8

14,3

Пилешко месо, кайма

100 г

248

19,7

15,7

7,6

Пилешки дробчета

100 г

136

19,1

6,3

0,6

Кокошка

100 г

202

18,5

14,3

0,0

Кокошка в желе

100 г

192

27,3

8,9

1,2

Гъска

100 г

339

14,1

31,8

0,0

Пилешко сърце

100 г

159

15,8

10,3

0,8

Пуешки гърди

100 г

147

30

2

0,0

Пилешки гърди

100 г

173

31

4,5

0,0

Панирани пилешки гърди 

100 г

195

25,3

10,4

0,0

Воденички

100 г

114

18,2

4,2

0,6

Пилешко

100 г

156

18,7

7,8

0,4

Варено пиле

100 г

143

24,6

5,0

0,0

Пилешко, приготвено със зеленчуци

100 г

99

7,6

6,4

4,6

Печено пиле

100 г

179

16,4

12,7

0,1

Пържено пиле

100 г

204

26,3

11,0

0,0

Пилешка табака

100 г

271

25,0

21,0

0,2

Пълнено печено пиле

100 г

199

20,5

11,9

2,8

Пуешко бутче

100 г

131

18,4

6,4

0,0

Пилешко бутче

100 г

158

16,8

10,2

0,0

Печено пилешко бутче

100 г

195

29,4

8,6

0,0

Патица

100 г

308

13,5

28,6

0,0

Готвена патица

100 г

248

19,7

18,8

0,0

Печена патица

100 г

266

22,6

19,5

0,0

Пуешки бут

100 г

142

15,7

8,9

0,0

 Птиче месо за здраве и красота

Поддържането на оптимално телесно тегло може да бъде предизвикателство, но птичето месо, консумирано в умерени количества, може да ви помогне да го постигнете. Протеините в него помагат за изграждането на мускулите. Наличието на повече мускулна маса означава, че ще имате по-добър метаболизъм и следователно оптимално тегло. 

Освен това съдържащият се в птичето месо витамин В6 не само предпазва сърцето, но и подпомага различни клетъчни реакции, които поддържат енергийните ви нива. Птичето месо съдържа сравнително малко мазнини, които се намират в лесно отстраняващата се кожа. Пилешкото месо без кости се препоръчва на хора, които са на нискохолестеролна и нискокалорична диета, или на тези, които искат да намалят телесната си маса; то има по-деликатна структура на тъканта, равномерно наситено е с мастна тъкан; съдържа по-малко съединителна тъкан, затова е лесно смилаемо.  

Пилешките дробчета са отличен източник на провитамин А, който е необходим за поддържане на здрав тен и защита от инфекции. Подобно на пуешкото, пилешкото месо е богато на триптофан, който е предшественик на невротрансмитера серотонин, така че е естествен антидепресант. Снабдяването на организма с тази аминокиселина може да повиши нивата на серотонин, което ще ви помогне да се преборите със стреса и да подобрите настроението си. Те съдържат цистеин - аминокиселина, която изчиства слузта и подобрява храносмилането.  

Колко често трябва да ядем птиче месо?

Макар че списъкът с ползите може да изглежда дълъг, добре е да се имат предвид и по-малко добрите страни на консумацията на месо. Става дума за доста високия прием на мазнини и холестерол. Освен това птичите продукти на пазара са замърсени с всякакви вредни за организма вещества. Сред тях споменаваме няколко: антибиотици, хормони и нитрити. 

Препоръчваме ви да се храните с пълнозърнести храни и бобови растения, зеленчуци и плодове във възможно най-непреработен вид, сурови семена и ядки, както и 2-3 пъти седмично месо, за предпочитане риба, на първо място, и птиче месо. Избягвайте, доколкото е възможно, преработени месни продукти като колбаси, салами и пастети. За предпочитане е да ги приготвяте сами у дома, където знаете какви съставки ще използвате. Разбира се, източникът на продуктите винаги има значение. Затова предпочитайте месо от известни и надеждни източници. 

Как да съхраняваме пилешко месо

Измитото и добре изсушено месо се съхранява в хладилник в специално предназначени за целта съдове.  

След като се раздели на по-малки порции и се постави в найлонови торбички, може да се съхранява във фризера в продължение на 2-3 месеца.


Рецепти, които може да ви интересуват

Мексиканска салата
Мексиканска салата

Вкусна и бърза рецепта за екзотична салата, подходяща за всеки ден, без значение в офиса или вкъщи!

4 човека под 15 минути Лесно
Крем супа от грах с крокети от прошуто
Крем супа от грах с крокети от прошуто

Сервирана топла, крем супата от грах е истински деликатес за цялото семейство

2 човека 30-45 минути Трудно
Салата моцарела с царевица
Салата моцарела с царевица

Лесна, вкусна и богата на нутриенти рецепта за горещи летни вечери

2 човека 15-30 минути Лесно
Гъби с ориз на салата
Гъби с ориз на салата

Едно различно и неустоимо ризото!

3 човека 30-45 минути Умерено
Разберете колко калории съдържа пилешкото месо

Калории пиле, пуйка, кокошка, гъска, патица

Птичето месо е с много високо съдържание на калории. Научете повече за тази храна и проверете приема на макронутриенти за всеки сорт птиче месо в таблицата по-долу.

Хранителни стойности на птичето месо 

От всички видове месо, с изключение на рибата, птичето месо (особено отглежданото на свободна паша) е с най-добро съотношение между калории и други хранителни вещества, а освен това е и много питателно. Консумацията на тези видове месо се препоръчва за допълване на онези части от диетата, които зеленчуците и плодовете не могат да покрият, като например витамин В12.  

Пилешкото месо, освен че има прекрасен вкус, съдържа много елементи, необходими за организма. Той е особено ценен като източник на животински протеини с висока хранителна стойност. Освен протеини това месо осигурява и важни липиди, минерални соли, микроелементи и витамини.  

В сравнение с месото от едри селскостопански животни, птичето месо има благоприятно съотношение между наситени и ненаситени мастни киселини. Той е важен източник на витамини от група В. Мазнината от домашни птици обикновено съдържа повече витамин А и каротин, както и повече витамин Е, отколкото мазнината от говеждо или свинско месо.

Таблица калории пиле, пуйка, кокошка, гъска, патица

Продукт

Количество

 Енергийна стойност (kcal)

Протеини  (г)

Липиди  (г)

Въглехидрати (г)

Пуешко крило

100 г

230

27

13

0,0

Крилца

100 г

186

19,2

12,2

0,0

Пържено пиле пане

100 г

382

19,9

27,8

14,3

Пилешко месо, кайма

100 г

248

19,7

15,7

7,6

Пилешки дробчета

100 г

136

19,1

6,3

0,6

Кокошка

100 г

202

18,5

14,3

0,0

Кокошка в желе

100 г

192

27,3

8,9

1,2

Гъска

100 г

339

14,1

31,8

0,0

Пилешко сърце

100 г

159

15,8

10,3

0,8

Пуешки гърди

100 г

147

30

2

0,0

Пилешки гърди

100 г

173

31

4,5

0,0

Панирани пилешки гърди 

100 г

195

25,3

10,4

0,0

Воденички

100 г

114

18,2

4,2

0,6

Пилешко

100 г

156

18,7

7,8

0,4

Варено пиле

100 г

143

24,6

5,0

0,0

Пилешко, приготвено със зеленчуци

100 г

99

7,6

6,4

4,6

Печено пиле

100 г

179

16,4

12,7

0,1

Пържено пиле

100 г

204

26,3

11,0

0,0

Пилешка табака

100 г

271

25,0

21,0

0,2

Пълнено печено пиле

100 г

199

20,5

11,9

2,8

Пуешко бутче

100 г

131

18,4

6,4

0,0

Пилешко бутче

100 г

158

16,8

10,2

0,0

Печено пилешко бутче

100 г

195

29,4

8,6

0,0

Патица

100 г

308

13,5

28,6

0,0

Готвена патица

100 г

248

19,7

18,8

0,0

Печена патица

100 г

266

22,6

19,5

0,0

Пуешки бут

100 г

142

15,7

8,9

0,0

 Птиче месо за здраве и красота

Поддържането на оптимално телесно тегло може да бъде предизвикателство, но птичето месо, консумирано в умерени количества, може да ви помогне да го постигнете. Протеините в него помагат за изграждането на мускулите. Наличието на повече мускулна маса означава, че ще имате по-добър метаболизъм и следователно оптимално тегло. 

Освен това съдържащият се в птичето месо витамин В6 не само предпазва сърцето, но и подпомага различни клетъчни реакции, които поддържат енергийните ви нива. Птичето месо съдържа сравнително малко мазнини, които се намират в лесно отстраняващата се кожа. Пилешкото месо без кости се препоръчва на хора, които са на нискохолестеролна и нискокалорична диета, или на тези, които искат да намалят телесната си маса; то има по-деликатна структура на тъканта, равномерно наситено е с мастна тъкан; съдържа по-малко съединителна тъкан, затова е лесно смилаемо.  

Пилешките дробчета са отличен източник на провитамин А, който е необходим за поддържане на здрав тен и защита от инфекции. Подобно на пуешкото, пилешкото месо е богато на триптофан, който е предшественик на невротрансмитера серотонин, така че е естествен антидепресант. Снабдяването на организма с тази аминокиселина може да повиши нивата на серотонин, което ще ви помогне да се преборите със стреса и да подобрите настроението си. Те съдържат цистеин - аминокиселина, която изчиства слузта и подобрява храносмилането.  

Колко често трябва да ядем птиче месо?

Макар че списъкът с ползите може да изглежда дълъг, добре е да се имат предвид и по-малко добрите страни на консумацията на месо. Става дума за доста високия прием на мазнини и холестерол. Освен това птичите продукти на пазара са замърсени с всякакви вредни за организма вещества. Сред тях споменаваме няколко: антибиотици, хормони и нитрити. 

Препоръчваме ви да се храните с пълнозърнести храни и бобови растения, зеленчуци и плодове във възможно най-непреработен вид, сурови семена и ядки, както и 2-3 пъти седмично месо, за предпочитане риба, на първо място, и птиче месо. Избягвайте, доколкото е възможно, преработени месни продукти като колбаси, салами и пастети. За предпочитане е да ги приготвяте сами у дома, където знаете какви съставки ще използвате. Разбира се, източникът на продуктите винаги има значение. Затова предпочитайте месо от известни и надеждни източници. 

Как да съхраняваме пилешко месо

Измитото и добре изсушено месо се съхранява в хладилник в специално предназначени за целта съдове.  

След като се раздели на по-малки порции и се постави в найлонови торбички, може да се съхранява във фризера в продължение на 2-3 месеца.

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.