Калории пиле, пуйка, кокошка, гъска, патица
Птичето месо е с много високо съдържание на калории. Научете повече за тази храна и проверете приема на макронутриенти за всеки сорт птиче месо в таблицата по-долу.
Хранителни стойности на птичето месо
От всички видове месо, с изключение на рибата, птичето месо (особено отглежданото на свободна паша) е с най-добро съотношение между калории и други хранителни вещества, а освен това е и много питателно. Консумацията на тези видове месо се препоръчва за допълване на онези части от диетата, които зеленчуците и плодовете не могат да покрият, като например витамин В12.
Пилешкото месо, освен че има прекрасен вкус, съдържа много елементи, необходими за организма. Той е особено ценен като източник на животински протеини с висока хранителна стойност. Освен протеини това месо осигурява и важни липиди, минерални соли, микроелементи и витамини.
В сравнение с месото от едри селскостопански животни, птичето месо има благоприятно съотношение между наситени и ненаситени мастни киселини. Той е важен източник на витамини от група В. Мазнината от домашни птици обикновено съдържа повече витамин А и каротин, както и повече витамин Е, отколкото мазнината от говеждо или свинско месо.
Таблица калории пиле, пуйка, кокошка, гъска, патица
Продукт |
Количество |
Енергийна стойност (kcal) |
Протеини (г) |
Липиди (г) |
Въглехидрати (г) |
Пуешко крило |
100 г |
230 |
27 |
13 |
0,0 |
Крилца |
100 г |
186 |
19,2 |
12,2 |
0,0 |
Пържено пиле пане |
100 г |
382 |
19,9 |
27,8 |
14,3 |
Пилешко месо, кайма |
100 г |
248 |
19,7 |
15,7 |
7,6 |
Пилешки дробчета |
100 г |
136 |
19,1 |
6,3 |
0,6 |
Кокошка |
100 г |
202 |
18,5 |
14,3 |
0,0 |
Кокошка в желе |
100 г |
192 |
27,3 |
8,9 |
1,2 |
Гъска |
100 г |
339 |
14,1 |
31,8 |
0,0 |
Пилешко сърце |
100 г |
159 |
15,8 |
10,3 |
0,8 |
Пуешки гърди |
100 г |
147 |
30 |
2 |
0,0 |
Пилешки гърди |
100 г |
173 |
31 |
4,5 |
0,0 |
Панирани пилешки гърди |
100 г |
195 |
25,3 |
10,4 |
0,0 |
Воденички |
100 г |
114 |
18,2 |
4,2 |
0,6 |
Пилешко |
100 г |
156 |
18,7 |
7,8 |
0,4 |
Варено пиле |
100 г |
143 |
24,6 |
5,0 |
0,0 |
Пилешко, приготвено със зеленчуци |
100 г |
99 |
7,6 |
6,4 |
4,6 |
Печено пиле |
100 г |
179 |
16,4 |
12,7 |
0,1 |
Пържено пиле |
100 г |
204 |
26,3 |
11,0 |
0,0 |
Пилешка табака |
100 г |
271 |
25,0 |
21,0 |
0,2 |
Пълнено печено пиле |
100 г |
199 |
20,5 |
11,9 |
2,8 |
---|---|---|---|---|---|
Пуешко бутче |
100 г |
131 |
18,4 |
6,4 |
0,0 |
Пилешко бутче |
100 г |
158 |
16,8 |
10,2 |
0,0 |
Печено пилешко бутче |
100 г |
195 |
29,4 |
8,6 |
0,0 |
Патица |
100 г |
308 |
13,5 |
28,6 |
0,0 |
Готвена патица |
100 г |
248 |
19,7 |
18,8 |
0,0 |
Печена патица |
100 г |
266 |
22,6 |
19,5 |
0,0 |
Пуешки бут |
100 г |
142 |
15,7 |
8,9 |
0,0 |
Птиче месо за здраве и красота
Поддържането на оптимално телесно тегло може да бъде предизвикателство, но птичето месо, консумирано в умерени количества, може да ви помогне да го постигнете. Протеините в него помагат за изграждането на мускулите. Наличието на повече мускулна маса означава, че ще имате по-добър метаболизъм и следователно оптимално тегло.
Освен това съдържащият се в птичето месо витамин В6 не само предпазва сърцето, но и подпомага различни клетъчни реакции, които поддържат енергийните ви нива. Птичето месо съдържа сравнително малко мазнини, които се намират в лесно отстраняващата се кожа. Пилешкото месо без кости се препоръчва на хора, които са на нискохолестеролна и нискокалорична диета, или на тези, които искат да намалят телесната си маса; то има по-деликатна структура на тъканта, равномерно наситено е с мастна тъкан; съдържа по-малко съединителна тъкан, затова е лесно смилаемо.
Пилешките дробчета са отличен източник на провитамин А, който е необходим за поддържане на здрав тен и защита от инфекции. Подобно на пуешкото, пилешкото месо е богато на триптофан, който е предшественик на невротрансмитера серотонин, така че е естествен антидепресант. Снабдяването на организма с тази аминокиселина може да повиши нивата на серотонин, което ще ви помогне да се преборите със стреса и да подобрите настроението си. Те съдържат цистеин - аминокиселина, която изчиства слузта и подобрява храносмилането.
Колко често трябва да ядем птиче месо?
Макар че списъкът с ползите може да изглежда дълъг, добре е да се имат предвид и по-малко добрите страни на консумацията на месо. Става дума за доста високия прием на мазнини и холестерол. Освен това птичите продукти на пазара са замърсени с всякакви вредни за организма вещества. Сред тях споменаваме няколко: антибиотици, хормони и нитрити.
Препоръчваме ви да се храните с пълнозърнести храни и бобови растения, зеленчуци и плодове във възможно най-непреработен вид, сурови семена и ядки, както и 2-3 пъти седмично месо, за предпочитане риба, на първо място, и птиче месо. Избягвайте, доколкото е възможно, преработени месни продукти като колбаси, салами и пастети. За предпочитане е да ги приготвяте сами у дома, където знаете какви съставки ще използвате. Разбира се, източникът на продуктите винаги има значение. Затова предпочитайте месо от известни и надеждни източници.
Как да съхраняваме пилешко месо
Измитото и добре изсушено месо се съхранява в хладилник в специално предназначени за целта съдове.
След като се раздели на по-малки порции и се постави в найлонови торбички, може да се съхранява във фризера в продължение на 2-3 месеца.