
Птичето месо се характеризира с благоприятно съотношение на ненаситени спрямо наситени мастни киселини, в сравнение с месото на едрите животни. То е важен допълнителен източник на витамини от група В, пантотенова киселина, витамин С. Птичите мазнини съдържат повече витамин А, каротин и витамин Е от говеждата лой и свинската мас.
Колко калории има в птичето месо
Продукт | Количество | Енергийни стойности (kcal) | Белтъчини (g) | Мазнини (g) | Въглехидрат (g) |
---|---|---|---|---|---|
Варена патица | 100 g | 248 | 19,7 | 18,8 | 0,0 |
Варено пиле | 100 g | 143 | 24,6 | 5,0 | 0,0 |
Варено пуешко | 100 g | 195 | 25,3 | 10,4 | 0,0 |
Гъска | 100 g | 339 | 14,1 | 31,8 | 0,0 |
Кокошка | 100 g | 202 | 18,5 | 14,3 | 0,0 |
Кокошка в желе | 100 g | 192 | 27,3 | 8,9 | 1,2 |
Кокошка варено в зеленчуци | 100 g | 99 | 7,6 | 6,4 | 4,6 |
Патица | 100 g | 308 | 13,5 | 28,6 | 0,0 |
Печена патица | 100 g | 266 | 22,6 | 19,5 | 0,0 |
Печено пиле | 100 g | 179 | 16,4 | 12,7 | 0,1 |
Печено пилешко бутче | 100 g | 195 | 29,4 | 8,6 | 0,0 |
Пиле | 100 g | 156 | 18,7 | 7,8 | 0,4 |
Пиле табака | 100 g | 271 | 25,0 | 21,0 | 0,2 |
Пилешки гърдички | 100 g | 99 | 21,5 | 1,3 | 0,0 |
Пилешки дроб | 100 g | 136 | 19,1 | 6,3 | 0,6 |
Пилешки крилца | 100 g | 186 | 19,2 | 12,2 | 0,0 |
Пилешки сърца | 100 g | 159 | 15,8 | 10,3 | 0,8 |
Пилешко бутче | 100 g | 158 | 16,8 | 10,2 | 0,0 |
Пилешко шкембе | 100 g | 114 | 18,2 | 4,2 | 0,6 |
Пуешки бут | 100 g | 131 | 18,4 | 6,4 | 0,0 |
Пуешки гърдички | 100 g | 84 | 19,2 | 0,7 | 0,0 |
Пуешки крилца | 100 g | 168 | 16,5 | 11,4 | 0,0 |
Пуешко горно бутче | 100 g | 142 | 15,7 | 8,9 | 0,0 |
Пълнена печена кокошка | 100 g | 199 | 20,5 | 11,9 | 2,8 |
Пържен, паниран пилешки котлет | 100 g | 248 | 19,7 | 15,7 | 7,6 |
Пържена кокошка | 100 g | 204 | 26,3 | 11,0 | 0,0 |
Шницел, кокоши котлет | 100 g | 382 | 19,9 | 27,8 | 14,3 |
Хранителни стойности на птичето месо
Пилешкото месо, освен деликатния си вкус, е богато на много полезни за организма елементи. Цени се основно като източник на белтъчини от животински произход, с голяма хранителната стойност и ниска калоричност, което го превръща в основа на протеиновата диета. Освен белтъчините, месото доставя липиди, минерални соли, микроелементи и витамини.
Птиче месо за здраве и красота
Птичето месо съдържа сравнително малко мазнини, намиращи се в лесно отстранимата кожа. Пилешкото месо без кожа съдържа около 5% мазнини, затова се препоръчва за хора с ниско холестеролна, ниско калорична диета или на желаещите да редуцират телесното си тегло. Има деликатна структура на тъканите, с равномерно наситена мастна тъкан, освен това съдържа по-малко съединителна тъкан, което го прави лесно смилаемо. Кокошият черен дроб е идеалният източник на провитамин А, необходим за поддържане на здрава кожа и за защита от инфекции.
Съхранение на птичето месо
Измитото и внимателно подсушено сурово месо се съхранява в хладилник, в специално предназначени за тази цел кутии. Разделено на малки порции и поставено в найлонови пликове, можете да съхранявате във фризер около 2- 3 месеца.