

100 г Кивано – 22 ккал
Киваното се състои основно от вода.
Африканска краставица
В някои страни киваното се отглежда като зеленчук. Заради неговия аромат и тропически произход, често е смятано за плод. Киваното е дълго и покрито с много рогчета. Обвивката му е зелена или оранжева със светли петна. Отвътре ще откриете освежваща зелена и жълта месеста част с много семки, които също се консумират. Много често плодът се яде суров, има вкус на киви, пъпеш и краставица, а ухае като банан. Киваното може да се яде и използва като добавка в салати, десерти, риба или морски дарове. Има страхотен вкус и е с ниско съдържание на калории. Киваното се съхранява лесно – при стайна темепература може да издържи и половин година. Освен това може да се използва като уникална декорация. Може да бъде замразено или изсушено, но не трябва да се държи в хладилник.
Чудесно за сваляне на тегло
Киваното съдържа около 90% вода, ето защо е чудесно за утоляване на жаждата или като диетична хранителна добавка, заради ниското си съдържание на калории.

Рогат плод
Името „кивано” идва от Нова Зеландия, от думите „киви” и „банан”, защото напомня на тези плодове по аромат и вкус. В англоговорящите страни го наричат „рогата краставица” или „рогат африкански пъпеш”.